Υπό ελληνική διοίκηση το 2ο πολυεθνικό τάγμα της KFOR-Αναχώρησε για το Κόσοβο (βίντεο)

Η διοίκηση, το επιτελείο και ο ελληνικός Λόχος του 2ου πολυεθνικού τάγματος της δύναμης «Kosovo Force Operational Reserve Force» (KFOR ORF) αναχώρησαν την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, από την Ελλάδα για το στρατόπεδο BONDSTEEL στο Κοσσυφοπέδιο, που αποτελεί και το στρατηγείο της ειρηνευτικής αποστολής KFOR, προκειμένου να αναλάβει αποστολές ασφαλείας, συνδράμοντας στην ικανότητα άμεσης αντίδρασης του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Κοσσόβου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ αναφορικά με την συνεισφορά και συμμετοχή σε δράσεις της Συμμαχίας, ανέλαβαν την οργάνωση του πολυεθνικού τάγματος κατόπιν της ανάγκης δημιουργίας πολυεθνικής δύναμης που τέθηκε από την Διακλαδική Διοίκηση Συμμαχικών Δυνάμεων στη Νάπολη (Joint Force Command Naples – JFC NAPLES). Η διαταγή ανάπτυξης ελήφθη από την JFC NAPLES, μετά την επιτυχή αξιολόγηση του τάγματος από ομάδα σξιολόγησης του ΝΑΤΟ, που περατώθηκε την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ αναφέρεται: «Η ανάληψη της διοίκησης του 2ου πολυεθνικού τάγματος της δύναμης «Kosovo Force Operational Reserve Force» (KFOR ORF) από την Ελλάδα αναδεικνύει την συνεχή και δυναμική παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αποδεικνύοντας την καθοριστική συμβολή τους στην ανάδειξη της χώρας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων».

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε τελετή αναχώρησης στο Στρατόπεδο «ΥΠΛΓΟΥ (ΠΖ) ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ» στην Νέα Σάντα Κιλκίς, στην οποία παραβρέθηκε ο Διοικητής του Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR Αντιστράτηγος Πάρις Καπραβέλος.