Βουλή: Στην ολομέλεια σήμερα το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών

Στην ολομέλεια της Βουλής συζητείται σήμερα το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών, που συνέταξε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 9:30 το πρωί, ενώ εκτός από τους βουλευτές, αναμένεται να λάβουν τον λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.

Στο πόρισμα, που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία της επιτροπής, αναφέρεται ότι, εάν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα οι κανόνες του Γενικού Κανονισμού Κινήσεως, το δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη, δεν θα είχε συμβεί.

Οι θέσεις των κομμάτων 

Στο ίδιο πόρισμα έχουν κατατεθεί οι θέσεις της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι πρέπει να βρεθούν οι ένοχοι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κάνει λόγο για απόπειρα κυβερνητικής συγκάλυψης των ευθυνών για τα Τέμπη.

Το ΚΚΕ  σημειώνει πολιτικές και ποινικές ευθύνες στους αρμόδιους υπουργούς από το 2010 και μετά. Η Ελληνική Λύση ζητά την παραπομπή των υπουργών Μεταφορών από το 2012 και μετά.

Η Νέα Αριστερά προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Οι Σπαρτιάτες αναφέρουν ως αυτονόητη την καταρχήν αρμοδιότητα των Δικαστικών Αρχών. Η  Νίκη  αποδίδει ευθύνες στον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς 2009-2023.

Η Πλεύση Ελευθερίας, δεν κατέθεσε πρόταση πορίσματος, ανέφερε διά της προέδρου της Ζ. Κωνσταντοπούλου ότι υπήρξε συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, με εντολή της κυβέρνησης.