Μετά την αποχώρηση της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η δύναμη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων διαμορφώνεται ως εξής (σε παρένθεση ο αριθμός των βουλευτών που εξελέγησαν με το κάθε κόμμα στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023):
- ΝΔ 155 (158)
- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 29 (47)
- ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 31 (32)
- ΚΚΕ 21 (21)
- Ελληνική Λύση 11 (12)
- Νέα Αριστερά 11 (0)
- Νίκη 10 (10)
- Πλεύση Ελευθερίας 6 (8)
- ΚΟ Σπαρτιάτες 5 (12)
- Ανεξάρτητοι 21 (0)
Στην ομάδα των ανεξαρτήτων περιλαμβάνονται οι εξής:
Από ΝΔ (3)
-Αυγενάκης Ελευθέριος, Ηρακλείου
-Σαλμάς Μάριος, Αιτωλοακαρναίας
-Σαμαράς Αντώνιος, Μεσσηνίας
Από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (7)
-Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος, Κέρκυρας
-Λινού Αθηνά, Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών
-Μάλαμα Κυριακή, Χαλκιδικής
-Παππάς Πέτρος, Κιλκίς
-Πούλου Γιώτα, Βοιωτίας
-Τζάκρη Θεοδώρα, Πέλλας
-Χρηστίδου Ραλλία, Β3΄Νότιου Τομέα Αθηνών
Από ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής (1)
-Μπαράν Μπουρχάν, Ξάνθης
Από Ελληνική Λύση (1)
-Σαράκης Παύλος, Επικρατείας
Από Πλεύση Ελευθερίας (2)
-Παπαϊωάννου Αρετή, Β’ Θεσσαλονίκης
-Χουρδάκης Μιχαήλ, Α’ Θεσσαλονίκης
Από ΚΟ Σπαρτιάτες (7)
-Ασπιώτης Γεώργιος, Αχαΐας
-Βαλτογιάννης Διονύσιος, Αιτωλοακαρνανίας
-Γαυγιωτάκης Μιχαήλ, Ηρακλείου
-Δημητροκάλλης Ιωάννης, Α’ Ανατολικής Αττικής
-Κατσιβαρδάς Χαράλαμπος, Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών
-Μανούσος Γεώργιος, Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών
-Φλώρος Κωνσταντίνος, Λάρισας
Η σημερινή εξέλιξη, φέρνει τις εξής «πρωτιές»: Είναι η πρώτη φορά που κόμμα, το οποίο εξελέγη δεύτερο σε εκλογές (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) χάνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής συνόδου. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, που διαθέτει 31 βουλευτές, έχει τη μικρότερη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα, ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης, από το 1974. Μετά την εποχή των μνημονίων, όταν πάνω από 50 βουλευτές είχαν μετακινηθεί από τα κόμματα με τα οποία είχαν εκλεγεί, στην τρέχουσα Βουλή καταγράφονται 32 βουλευτές (21 ανεξάρτητοι και 11 της Νέας Αριστεράς), που δεν εκπροσωπούν τα κόμματα με τα οποία εξελέγησαν τον Ιούνιο του 2023.
Όπως έχει γράψει το «XT» τα προνόμια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 20) «Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας που δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση ονομάζεται αρχηγός της αντιπολίτευσης και έχει ειδικά δικαιώματα που αναγνωρίζονται από τον Κανονισμό της Βουλής και τις ισχύουσες διατάξεις».
Θεσμικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται ότι είναι ο τέταρτος κατά σειρά (μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής) πολιτειακός παράγοντας.
Σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής για τις συζητήσεις προ ημερησίας διατάξεως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη διεξαγωγή δύο συζητήσεων, με τους αρχηγούς των δεύτερου, τρίτου και τέταρτου κόμματος της αντιπολίτευσης να έχουν από μία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τυγχάνει μεγαλύτερης ανοχής του προεδρείου έναντι των αρχηγών των μικρότερων κομμάτων κάθε φορά που υπερβαίνει τον χρόνο ομιλίας στις συνεδριάσεις, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τη δυνατότητα να ομιλεί αμέσως μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού «μονομαχώντας» λεκτικά μαζί του.
Επίσης βάσει του άρθρου 17 του Κανονισμού της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει το δικαίωμα να ορίσει ως και τρεις αναπληρωτές εκπροσώπους του στις συνεδριάσεις, όσους και ο πρωθυπουργός, ενώ οι αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων, μόνο έως δύο.
Τα προνόμια όμως της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι μόνο θεσμικά αλλά και… χωροταξικά. Το γραφείο του εκάστοτε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι στο ισόγειο της Βουλής, «βλέπει» την Πλατεία Συντάγματος και είναι μεγαλύτερο από τα γραφεία των υπολοίπων αρχηγών κομμάτων του Κοινοβουλίου.
Όπως προβλέπεται επίσης από τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 18) η αξιωματική αντιπολίτευση δικαιούται περισσότερους υπαλλήλους και γραφεία καθώς ο αριθμός και η διαβάθμιση των θέσεων των μετακλητών υπαλλήλων και η κατανομή τους μεταξύ των Koινoβoυλευτικών Ομάδων, καθορίζονται ανάλογα με τη δύναμή τους. Όπως αναφέρεται στο ίδιο άρθρο: «Koινoβoυλευτικές Ομάδες παραχωρείται ιδιαίτερη αίθουσα στα βουλευτήριο, με χωρητικότητα ανάλογη με τον αριθμό των μελών της. Στους Προέδρους των Koινoβoυλευτικών Ομάδων παραχωρείται ιδιαίτερo γραφείο. Σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι αίθουσες, η παραχώρηση ιδιαίτερου γραφείου στους Προέδρους των Koινoβoυλευτικών Ομάδων γίνεται σύμφωνα με τη σειρά της δύναμής τους».
Επίσης στην Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (Πόθεν Έσχες) συμμετέχουν ένας βουλευτής της μεγαλύτερης σε δύναμη κοινοβουλευτικής ομάδας που μετέχει στην Κυβέρνηση, με τον αναπληρωτή του, που ορίζονται με ενυπόγραφη δήλωση του Προέδρου της εν λόγω κοινοβουλευτικής ομάδας και ένας της μεγαλύτερης σε δύναμη κοινοβουλευτικής ομάδας που δεν μετέχει στην Κυβέρνηση, με τον αναπληρωτή του, που ορίζονται με ενυπόγραφη δήλωση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Ανεξαρτητοποιήθηκαν Τζάκρη και Πούλου-Στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ΠΑΣΟΚ