Βορίδης: Η κινητοποίηση των αγροτών είναι επιχείρημα στη διαπραγμάτευση για την ΚΑΠ

Σχετικά με τους αγροτές μίλησε στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σημειώνοντας για το ενδεχόμενο να γίνει συνάντηση του ιδίου με τους εκπροσώπους πως «δεν υπάρχει κάτι κανονισμένο, δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν οι κουβέντες», απάντησε.

Παράλληλα, ανέφερε πως «ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί ότι θα υπάρξει ειδική συνάντηση», ήταν η πρώτη επισήμανσή του, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά εν συνεχεία στα αιτήματα αλλά και ποια ήταν η κυβερνητική απάντηση σε αυτά. Συγκεκριμένα, «για την ενέργεια έχουμε πολύ σημαντική μείωση, της τάξης του 40%, δεν μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο».

Σχετικά με το αγροτικό πετρέλαιο, επεσήμανε«ο πρωθυπουργός είπε τρία πράγματα: Πρώτον, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθεί κάτι περισσότερο από τα 83 εκατ. που δόθηκαν, άρα δεν υπάρχει πλαίσιο συζήτησης για αυτό. Δεύτερον, το 50% των 83 εκατ. θα δοθεί προκαταβολικά, για αυτό κατατίθεται ήδη νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να υπάρξει ο μηχανισμός για αυτήν την προκαταβολή. Και, τρίτον, επίσης πολύ σημαντικό, ότι ανοίγει η συζήτηση για ένα μόνιμο μηχανισμό για το ζήτημα του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Δεσμεύτηκε δε, ότι η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα δοθεί και του χρόνου».

Ο υπουργός δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό τον Ιούνιο, ανάλογα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τις δημοσιονομικές δυνατότητες που θα υπάρχουν, για να εξετάσουμε κάτι περισσότερο. Έχοντας πει αυτά δεν υπάρχει κάτι περισσότερο που μπορεί να γίνει σε αυτό το κομμάτι», διεμήνυσε ο υπουργός Επικρατείας.

«Στον προϋπολογισμό δεν ήταν εγγεγραμμένα τα 83 εκατ., μπήκαν γιατί θέλησε ο πρωθυπουργός να μπουν. Ελήφθησαν από το αποθεματικό στον προϋπολογισμό, το οποίο δεν είναι ατελείωτο. Ειδικά στο ξεκίνημα του χρόνου πρέπει να το χειριζόμαστε με φειδώ, γιατί δεν ξέρουμε τι θα μας βρει». Έφερε, μάλιστα, στο σημείο αυτό, το παράδειγμα της καταστροφής του Daniel, που «μας κόστισε μέχρι στιγμής 400 εκατ. Αν είχαμε εξαντλήσει το αποθεματικό μας τον πρώτο μήνα του χρόνου, τι θα κάναμε;», διερωτήθηκε και προσθεσε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει 160 εκατ., όπως ζητούν οι αγρότες. Ενώ σε κάθε περίπτωση, ο μηχανισμός για το αγροτικό πετρέλαιο «θα είναι αξιόπιστος, δεν θα δίδονται ψευδή στοιχεία και δεν θα υπάρξει λαθρεμπορία».

Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις ο κ. Βορίδης δήλωσε: «Όταν θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση που θα κάνει ο πρωθυπουργός για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, μαζί με το Παρίσι, το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, θέλουμε να είναι και η Αθήνα. Αυτό είναι ένα επιχείρημα στη διαπραγμάτευση που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν και το μεγάλο πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, δεν ήταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε οι κυβερνήσεις […] Το μεγάλο ζήτημα ήταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου είναι πλειοψηφία οι δυνάμεις των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς και των Οικολόγων, και αυτοί είναι που πίεζαν για πολύ πιο γρήγορη και απαιτητική μετάβαση στη λεγόμενη “πράσινη” γεωργία».

Εν συνεχεία, τόνισε: «Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα λέγαμε ότι είμαστε σύμφωνοι αλλά αυτό πρέπει να γίνει με λελογισμένο τρόπο και ηπιότερο ρυθμό. Η πιο περιορισμένη χρήση μέσων φυτοπροστασίας, λιπασμάτων, νερού σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό που λέγεται “πράσινη” γεωργία, αυξάνει θεαματικά το κόστος».