Την ώρα που και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν ισχυρή κερδοφορία για το α’ εξάμηνο του 2024, συνεχίζοντας τις επιδόσεις του προηγούμενου έτους, το μισθολογικό φαίνεται να αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι για τους τραπεζοϋπαλλήλους.
Αυτό, είναι σύμφωνα με πληροφορίες του «ΧΤ», το βασικό συμπέρασμα ερευνών, που διεξήχθησαν πρόσφατα στους εργαζόμενους των συστημικών τραπεζών, οι οποίοι σε γενικές γραμμές δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους για τις σχεδόν καθηλωμένες αμοιβές τους από το 2010 και μάλιστα όταν τα κέρδη των τραπεζικών ιδρυμάτων καλπάζουν, όπως και η ακρίβεια, που ψαλιδίζει την αγοραστική τους δύναμη.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι μετά από πολλά χρόνια, φαίνεται να έχει ανοίξει η αγορά εργασίας στον χώρο και γίνονται… μεταγραφές στελεχών από τράπεζα σε τράπεζα, ελλείψει εξειδικευμένου προσωπικού για τα καταστήματα.
Ενδεικτική του κλίματος δυσαρέσκειας για το μισθολογικό στις τάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων, είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ), σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας together, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Πειραιώς:
«Τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας ικανοποίησης together, ήρθαν να περιγράψουν με μια επιτηδευμένα κομψή διατύπωση, την σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι. Ωστόσο διερωτόμαστε αν η Διοίκηση χρειάζονταν πραγματικά, τα πορίσματα μιας ακόμη πληρωμένης έρευνας για να διαπιστώσει όσα ο Σύλλογός μας αναδεικνύει όλα τα τελευταία χρόνια.
Με άλλα λόγια, από την έρευνα together περίμενε η Διοίκηση να πληροφορηθεί για τη δυσαρέσκεια όσων έχουν φτωχοποιηθεί τα τελευταία 15χρόνια, την ώρα που η Τράπεζα καταρρίπτει το ένα ρεκόρ κερδοφορίας μετά το άλλο;
Χρειαζόταν κάποια ερευνητική προσπάθεια για να αποτυπωθεί η αδικία και η απογοήτευση που έσπειραν στο προσωπικό οι επιλεκτικές αυξήσεις με γεωγραφικά κριτήρια και η χορήγηση των bonus με αδιαφανή κριτήρια;
Ωστόσο υπάρχουν και ζητήματα που «έτυχε» να περάσουν κάτω από το ραντάρ της περίφημης έρευνας, όπως τα λειτουργικά προβλήματα που προκάλεσε το νέο μοντέλο καταστημάτων και η εργονομική ακαταλληλότητα των θέσεων εργασίας στα καναπεδάκια, όπως περίτρανα αποτυπώθηκε και στους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας που ο Σύλλογός μας προκάλεσε για το σκοπό αυτό.
Τέλος όσον αφορά την πραγματική εικόνα εργασιακής ικανοποίησης των συναδέλφων, θα ήταν σοφότερη και σαφώς οικονομικότερη επιλογή από την πλευρά της Διοίκησης, να ακούσει την γνώμη όσων αποχώρησαν αναζητώντας στις Τράπεζες του ανταγωνισμού, τις αμοιβές, την αξιοκρατία, τις προοπτικές και την εργασιακή αξιοπρέπεια που τους στέρησε η δική μας Τράπεζα επί σειρά ετών.
Θεωρούμε ότι καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαπραγμάτευσης της νέας Επιχειρησιακής Σύμβασης, δίνεται μια πολύτιμη ευκαιρία στη Διοίκηση, να αποκαταστήσει το τοξικό εργασιακό κλίμα που η ίδια προκάλεσε με τις στρατηγικές επιλογές της (συρρίκνωση δικτύου, επιθετική μείωση προσωπικού, έλλειψη μισθολογικών κινήτρων κ.α.).
Κλείνοντας θα επαναλάβουμε προς τη Διοίκηση ότι η τόνωση της εργασιακής ικανοποίησης δεν είναι πολυτέλεια αλλά ύψιστη προτεραιότητα, δεδομένου του κλίματος που επικρατεί στο δίκτυο και τις κεντρικές υπηρεσίες.
Με αυτή την έννοια, το συλλογικό αίτημα για ουσιαστικές μισθολογικές αυξήσεις σε ΌΛΟ το προσωπικό και η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης, αποτελούν τα δύο βασικά προαπαιτούμενα για να μπορούμε να μιλάμε για εργασιακή ικανοποίηση όχι μόνο στην έρευνα together, αλλά και στην πραγματικότητα».
ΚΥΡ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ