Τράπεζες: Έχουν χαθεί 39.000 θέσεις εργασίας- Οι εκτιμήσεις για το 2024

Γιάννης Δήμου 

Δραματικές αλλαγές έχουν σημειωθεί στο σκηνικό απασχόλησης του τραπεζικού κλάδου, με το τοπίο στην Ελλάδα να έχει μεταβληθεί άρδην μέσα σε 14 χρόνια.

Από το απώγειο της τραπεζικής άνθησης στη χώρα μας το 2009, και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, μέχρι τις μέρες μας έχει συντελεστεί ριζική μείωση του προσωπικού των ελληνικών τραπεζών, με την απώλεια θέσεων εργασίας στον χώρο να υπολογίζεται στις 39.000.

Συγκεριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στα τέλη του 2009 το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων ήταν 66.969, ενώ στα τέλη του 2022 περιορίστηκε σε 29.177 (ακολουθεί αναλυτικός πίνακας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με την εικόνα στα τέλη του 2022).

Μειώσεις και το 2023

Η συρρίκνωση του προσωπικού των τραπεζών συνεχίστηκε και το 2023 (μόνο με τις τελευταίες εθελούσεις σε Πειραιώς και Εθνική αποχώρησαν 800 εργαζόμενοι), με αποτέλεσμα στα τέλη του τρέχοντος έτους, να υπολογίζεται ότι ανέρχεται γύρω 28.000 άτομα, με τη μείωση από το 2009 να ξεπερνά το 58%.

Η μεγαλύτερη μείωση προσωπικού (σε απόλυτους αριθμούς) καταγράφεται στην τράπεζα Περαιώς, η οποία από 17.000 τραπεζοϋπαλλήλους πριν μερικά χρόνια-με την ολοκλήρωση των απορροφήσεων άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων (Αγροτική κλπ)- βρίσκεται στα τέλη του 2023 με περίπου 7.000.

Είναι σαφές ότι από το ξέσπασμα της βαθιάς οικονομικής κρίσης το 2010, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, περικόπτουν το προσωπικό τους, αξιοποιώντας και τα ψηφιακά εργαλεία, προκειμένου να περιορίσουν τα λειτουργικά έξοδα και να ενισχύσουν την κερδοφορία.

Η πρωτοφανής συρρίκνωση προσωπικού, συντελέσθηκε κατά κύριο λόγο με μοχλό τα   προγράμματα εθελούσιας εξόδου και δευτερευόντως με αποσχίσεις υπηρεσιών.

Έχει και συνέχεια…

Όμως, οι περικοπές θέσεων εργασίας στον τραπεζικό κλάδο, δεν θα σταματήσουν εδώ, αν και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι τα περιθώρια δεν είναι πλέον μεγάλα.
Το κατώτατο όριο για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες φαίνεται να είναι οι 6.000 εργαζόμενοι, ανά τράπεζα. Άρα με τις Alpha Bank και Eurobank να έχουν πιάσει τον στόχο, μένουν Πειραιώς και Εθνική για νέες περικοπές.

Συνδικαλιστικές πηγές εκτιμούν ότι η συρρίκνωση προσωπικού θα συνεχιστεί και το 2024, με νέα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων, αλλά και αποσχίσεις υπηρεσιών. Σημειώνουν πάντως, ότι για μην διαταραχτεί και η στοιχειώδης λειτουργία των δικτύων καταστημάτων οι απομακρύνσεις τραπεζοϋπαλλήλων το νέο έτος δεν μπορεί να είναι πάνω από 1.000 συνολικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ 

Πειραιώς: «Μποναμάς» 4,2 εκατ. ευρώ σε 137 στελέχη-Είναι πρόκληση λέει ο ΣΕΥΤΠΕ