Το σενάριο αναβολής των αυτοδιοικητικών εκλογών-Πόσο πιθανό είναι

Στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση από το ξέσπασμα των φονικών πλημμυρών στη Θεσσαλία ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός έθεσε θέμα αναβολής των αυτοδιοικητικών εκλογών (ο πρώτος γύρος είναι προγραμματισμένος για τις 8 Οκτωβρίου), λόγω της εθνικής τραγωδίας.

«Όχι δεν νομίζω ότι είναι δυνατή (η διεξαγωγή εκλογών). Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε την κρισιμότητα της κατάστασης και ότι δεν μπορούμε να συζητάμε για εκλογές σε αυτή τη φάση» είχε τονίσει ερωτηθείς σχετικά περιφερειάρχης Θεσσαλίας. «Έχω θέσει το θέμα και έχω ζητήσει άμεση χρηματοδότηση για να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης. Δεν είναι απόφαση της περιφέρειας όμως οι εκλογές» είχε προσθέσει.

Ωστόσο, το σενάριο αναβολής των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν συγκεντρώνει πιθανότητες να γίνει πράξη. Άλλωστε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το απέκλεισε λέγοντας: «Εκδόθηκε μία απόφαση παράτασης ως προς τη Θεσσαλία της ανακήρυξης των συνδυασμών για ευνόητους λόγους μη λειτουργίας των δικαστηρίων για κάποιες μέρες. Αυτό, όμως, δεν επηρεάζει τη διενέργεια των εκλογών. Δεν υπάρχει καμία απόφαση, ούτε πρόκειται να υπάρξει, αναβολής των αυτοδιοικητικών εκλογών, ούτε στη Θεσσαλία, ούτε οπουδήποτε αλλού στη χώρα».

Κατά της αναβολής 

Εξ αρχλης αποστάσεις από τη θέση του Κ. Αγοραστού είχαν πάρει σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, τόσο ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος όσο και ο γαλάζιος πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυριζόγλου.

«Τη στιγμή που μαίνεται μια μάχη ζωής και θανάτου στη Θεσσαλία η συζήτηση περί του χρόνου των αυτοδιοικητικών εκλογών θεωρώ πως είναι άκαιρη» τόνισε σε ανάρτησή του ο Δημήτρης Μαρκόπουλος αδειάζοντας δημοσίως τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας. «Αυτά θα πρέπει να αναδειχθούν μετά από κάποιες ημέρες. Όχι τώρα. Μέριμνα οφείλει να είναι η ανθρώπινη ζωή. Τίποτε άλλο» συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Επίσης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Λάζαρος Κυρίζογλου, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναβολή των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου. Ως Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με τα σημερινά δεδομένα, δεν προτιθέμεθα να ζητήσουμε αναβολή των αυτοδιοικητικών εκλογών» είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε πάντως ότι σε ό,τι αφορά τις πληγείσες περιοχές «η απόφαση είναι της κυβέρνησης».

Κατά της αναβολής των αυτοδιοικητικών εκλογών στις πληγείσες περιοχές τάχθηκε και ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του σημείωσε πως έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να μην αναβληθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. «Είμαι πλήρως αντίθετος σε οποιαδήποτε πρόταση για αναβολή των εκλογών, λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας και των τεραστίων ζημιών που προκάλεσε» είπε ο κ. Μπέος. «Αν εκτιμούν ότι εγώ φταίω για ό,τι έγινε και πως δεν έκανα ό,τι μπορούσα, ας με στείλουν σπίτι μου» συμπλήρωσε.