Στ. Κασσελάκης: Δημοψήφισμα για τις διαγραφές, τι απαντά για το διαζύγιο-Ποιοι φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ

Κοντά στις 50 μέρες από τη δεύτερη Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών, που ανέδειξαν νέο πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Στέφανο Κασσελάκη, το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου φτάνει στο τέλος του, καθώς επισημοποιείται ο χωρισμός ενός τμήματος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είχε προηγηθεί ουσιαστικά η άρνηση αποδοχής του εκλογικού αποτελέσματος και σφοδρές επιθέσεις κατά της νέας ηγεσίας, από στελέχη της Ομπρέλας, η οποία τις επόμενες ώρες αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ (πιθανότατα πριν την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που θα ξεκινήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 11 Νοεμβρίου).

Το μήνυμα για το διαζύγιο 

Το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως το έστειλε στα μέλη του κόμματος, μιλώντας σήμερα (10/11) στο «Κόκκινο» είναι το εξής: «Κοινός στόχος να πάμε μπροστά την κοινωνία, την πατρίδα μας. Δεν θα κάνουμε πίσω. Ο καθένας θα αναμετρηθεί με την ιστορία του».

Επίσης, απαντώντας στην ερώτηση τι λέει για εκείνους που υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ
τελείωσε είπε: «Θα γελάσει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Να μην μας υποτιμούν. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί στο κόμμα με λύσεις με πολιτικές με την ανάδειξη του έργου της ομάδας».

Δημοψήφισμα για τις διαγραφές

Με ανάρτησή του προ ολίγου στα social media o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος των μελών του κόμματος για τις διαγραφές των τεσσάρων (Σκουρλέτης, Βίτσας, Φίλης και Τζουμάκας). 

Η ανάρτηση του είναι η ακόλουθη:

«Απευθύνομαι στον ελληνικό λαό.
Απευθύνομαι σε εσάς, τη μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία αυτού του τόπου, που θέλετε μία εναλλακτική λύση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη-Βορίδη-Βελόπουλου.
Απευθύνομαι σε εσάς, τους 150.000 πολίτες που περιμένατε υπομονετικά στις ουρές για ώρες επί δύο συνεχόμενες Κυριακές.
Και απευθύνομαι στην καθεμία και στον καθένα από εσάς που έχω γνωρίσει, ακούσει, αγκαλιάσει, από τα Σφακιά μέχρι τη Δαδιά, από τη Ρόδο μέχρι τα Γιάννενα.
Έχω μάθει μερικά πράγματα από μέσα πλέον. Και όσοι πιστεύετε ότι το σύστημα είναι βαριά άρρωστο, δυστυχώς έχετε δίκιο. Είναι – και μάλιστα πολύ.
Και ο Πρωθυπουργός και η οικογένεια του είναι βολικά καθισμένοι στο επίκεντρο αυτού του συστήματος.
Ήρθα από μακριά, στα 35 μου, να προσφέρω ό,τι μπορούσα για μια πιο δίκαιη κοινωνία.
Εμπνευσμένος από έναν σεμνό και ταπεινό άνθρωπο: Τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με κράτησε για ώρες στο γραφείο του τον Ιανουάριο -μπροστά στους συνεργάτες του- όσο εγώ αισθανόμουν άβολα.
Τελικά, το γραφείο του έγινε γραφείο μου, με εντολή από τη βάση, με εντολή από την κοινωνία την ίδια.
Και μαζί με αυτό το γραφείο κληρονόμησα έναν άδειο όροφο. Μία λαβωμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μία Πολιτική Γραμματεία, στην οποία σύντροφοι μισούν συντρόφους σε παράλληλους μονολόγους που διαρκούν 8 ώρες. Φιλοδοξίες στην πλάτη του 18% που ήταν ψήφος προς τον Αλέξη.
Απέναντι σε αυτή τη δυσάρεστη πραγματικότητα, η κοινωνία με αγκάλιασε και μου έδωσε μία ξεκάθαρη εντολή: «Άλλαξε τα όλα».
Και θα τα αλλάξω όλα. Καθαρά και στο φως!
Θα φτιάξουμε μαζί μια Ελλάδα:
– Χωρίς ασυλίες για τους τραπεζίτες και προνόμια για τους βουλευτές.
– Χωρίς ατιμωρησία για όσους καταχρώνται το βιός του πολίτη.
– Χωρίς ολιγοπώλια στα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό.
-Χωρίς τη μάστιγα της διαφθοράς και της διαπλοκής.
-Με διαύγεια παντού.
-Με κανόνες στην εργασία, με συλλογικές συμβάσεις όπως προβλέπονται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες, με προστασία για τον εργαζόμενο.
-Με ένα μεγάλο κοινωνικό κράτος, που θα ενισχύσει το ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ, που θα βάλει τέλος στην Παιδεία δύο ταχυτήτων.
-Με πολύ μεγάλες επενδύσεις για τη στέγη, για τους νέους, για την κλιματική αλλαγή.
-Με σεβασμό στη θρησκευτική πίστη αλλά σαφή διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, όπως ισχύει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.
-Με ένα στράτευμα ριζικά εκσυγχρονισμένο, ώστε να προστατεύει αποτελεσματικά και την άμυνα της χώρας αλλά και τις κοινωνικές υποδομές.
-Με μία χώρα που θα έχει ξανά πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που δε θα είναι «yes man» κανενός, που δε θα φοβάται να υπερψηφίσει την κατάπαυση του πυρός στον ΟΗΕ.
-Με ένα κράτος που θα απελευθερώνει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες να υλοποιήσουν το όνειρό τους. Αυτό είναι το Ελληνικό Όνειρο!
Τίποτα από αυτά δε θα γίνει εάν δεν το θέλουμε όλοι και εάν δεν υπάρχει αλήθεια μεταξύ μας. Και γι’ αυτόν τον λόγο δικαιούστε την αλήθεια λοιπόν, χωρίς καμία υπεκφυγή.
Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι άρρωστη. Δεν είναι διεφθαρμένη όπως η κορυφή της ΝΔ, αλλά είναι άρρωστη. Με στελέχη που προσβάλλουν το ίδιο τους το κόμμα, τους συντρόφους τους, τον νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρό τους, αλλά κυρίως τους εκατοντάδες χιλιάδες προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες που με τέτοιες συμπεριφορές ντρέπονται να πουν ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ.
Στο όνομα αυτών των ανθρώπων, των αγωνιστών της καθημερινότητας και όχι των κομματικών γραφείων, σας λέω ξεκάθαρα:
Δε θα κάνω πίσω! Θα τιμήσω την εντολή που έλαβα πλήρως. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα υγιές, ενιαίο κόμμα, όπου η μόνη τάση θα είναι η δημοκρατία από τη βάση.
Η λειτουργία ενός κόμματος, και πόσω μάλλον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα για να γίνεται θέμα αναβολών και σκόπιμων ή μη καθυστερήσεων.
Γι’ αυτόν τον λόγο αύριο θα ζητήσω από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας. Εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας.
Τη νύχτα της εκλογής μου επανέλαβα τρεις φορές μία φράση: Δε θα σας προδώσω ποτέ.
Και αυτό το επαναλαμβάνω και τώρα, πιο αποφασιστικά από κάθε άλλη φορά.
Θα κάνουμε την Ελλάδα σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Μαζί. Και δε θα μας σταματήσει κανείς».

Κείμενο-προαναγγελία νέου σχήματος

Το κείμενο με τίτλο «Διέξοδος Αριστερά», που υπογράφουν 1.300 μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης -κυρίως της Ομπρέλας- και δημοσιοποιήθηκε χθες (9/11), θεωρείται η επίσημη προαναγγελία αφενός της εξόδου της συγκεκριμένης ομάδας από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της δημιουργίας ενός νέου κομματικού σχήματος.

Ενδεικτικά, στο κείμενο αναφέρονται και τα εξής:

  • Η αντίθεσή μας με τη σημερινή ηγετική ομάδα και τη στρατηγική της μετάλλαξης δεν είναι μια συνηθισμένη εσωκομματική αντιπαράθεση, είναι ταυτοτικού χαρακτήρα. Η επίκληση της ενότητας δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της Αριστεράς. Ακριβώς στο έδαφος της Αριστεράς είναι που επιδιώκεται η ενότητα. ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα ενός πνεύματος ιδιοκτήτη που αποφαίνεται «όποιος διαφωνεί, να φεύγει». Είμαστε όλοι/ες εμείς που τον ιδρύσαμε, τον πιστέψαμε, τον αναδείξαμε διεκδικητή της κυβέρνησης, καταφυγή των πολλών, των «από κάτω», αντίπαλο του ακροδεξιού λαϊκισμού που καιροφυλακτεί.
  • Πρόθεσή μας και στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε έναν πολιτικό χώρο ικανό να υπερασπίζεται και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς, ανοιχτό στις δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και άνδρες της Αριστεράς, της οικολογίας, του φεμινιστικού κινήματος, των κινημάτων της νεολαίας, των κοινωνικών κινημάτων, που νιώθουν την ανάγκη να συζητήσουν και να δράσουν από κοινού για το παρόν και το μέλλον της, για το δικό τους παρόν και μέλλον, είτε μετέχοντας σε αυτόν είτε παρακολουθώντας την πορεία του, χωρίς να εγκαταλείπουν για την ώρα τις σημερινές επιλογές τους. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν κοινό τόπο ικανό να εμπνεύσει αισιοδοξία και να κινητοποιήσει όσους/ες οδηγούνται στην παραίτηση, αλλά και το «πλήθος της αποχής», που το τροφοδοτεί η λαθεμένη πεποίθηση ότι από την πολιτική δεν έχει τίποτα να περιμένει κανείς, ενώ, αντίθετα, από τη συμμετοχή μας στις διεργασίες της πολιτικής και στα κοινωνικά κινήματα εξαρτώνται σχεδόν τα πάντα.

Τα στελέχη που αποχωρούν

Σε επίπεδο στελεχών, όλα δείχνουν ότι εκτός του Ευκλείδη Τσακαλώτου που είναι και βουλευτής, πρόκειται να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα 8 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, που πρόσκεινται στην Ομπρέλα, δηλαδή οι: Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα και Ανδρέας Ξανθός.

Τον δρόμο της εξόδου έχει ήδη πάρει, όπως ανακοίνωσε, ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης και αναμένεται να τον ακολουθήσουν οι: Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας και Στέφανος Τζουμάκας. Επίσης, κοντά στην έξοδο φέρεται να είναι η βουλευτής Πέτη Πέρκα.

Α.Κ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ 

Θα διαλυθεί ή θα αναστηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την έξοδο των διαφωνούντων;