Θα διαλυθεί ή θα αναστηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την έξοδο των διαφωνούντων;

Ακης Κυριακόπουλος 

Η πρόσφατη ομιλία του επικεφαλής της Ομπρέλας Ευκλείδη Τσακαλώτου και εν γένει η εκδήλωση στο Τριανόν, διέλυσαν την όποια εναπομείνασα αμφιβολία, για τις αποφάσεις ενός τμήματος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός κόμματος.

Τις επόμενες μέρες θα κλείσουν και οι τελευταίες δύο τυπικές… εκκρεμότητες: ο ακριβής χρόνος επισημοποίησης της φυγής των διαφωνούντων -λέγεται ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν μετά την κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή αυτού του Σαββατοκύριακου, που θα τεθεί και το θέμα των τεσσάρων διαγραφών- και η σύνθεση της ομάδας, που θα αποχωρήσει.

Ωστόσο, θα μένει προς απάντηση το καίριο ερώτημα μετά την ρήξη: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδεύσει προς διάλυση ή προς αναγέννηση;

Μια πρώτη προσέγγιση μπορεί να γίνει από την εκτίμηση πολιτικού αναλυτή στο «ΧΤ», ο οποίος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ανέφερε ότι: «Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη συντελεστεί». Εξηγώντας, ότι μέχρι πρότινος μέλη και υποστηρικτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δεν δέχονται –
ο καθένας για τους δικούς του λόγους- τη νέα εποχή του Στέφανου Κασσελάκη, στην πρόθεση ψήφου των δημοσκοπήσεων κάνουν άλλη επιλογή. Από τις δημοσκοπήσεις επίσης προκύπτει το συμπέρασμα ότι παρά την σοβαρή κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ρευστοποιήθηκε, διατηρώντας δυνάμεις γύρω στο 15% (στις εκλογές του Ιουνίου είχε λάβει 17,83%). Με άλλα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ έπαθε δημοσκοπικά την όποια ζημιά ήταν να πάθει και δεν κατέρρευσε.

Οι ευκαρίες 

Με την έξοδο των διαφωνούντων, οι οποίοι με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους έπλητταν καθημερινά την εικόνα του κόμματος, η νέα ηγεσία θα έχει την ευκαιρία εκτός από την αναγκαία κομματική ανασυγκρότηση, να αρθρώσει ενιαίο πολιτικό λόγο, χωρίς παραφωνίες, να διαμορφώσει ένα πειστικό εναλλακτικό κυβερνητικό αφήγημα, να αλλάξει άρδην την μέχρι σήμερα αποκρουστική τηλεοπτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και από καλύτερη θέση να διεκδικήσει άνοδο στις ευρωεκλογές του 2024. Και αυτές οι προϋποθέσεις για την αναγέννηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα ήταν εφικτό να εκπληρωθούν, με στελέχη που εξαντλούν την πολιτική τους δράση στην υπονόμευση του νέου οικοδομήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται, ότι το κλείσιμο του κεφαλαίου σκληρής εσωκομματικής αντιπαράθεσης, με την έξοδο αριθμού στελεχών και μελών, που αρνούνται να αποδεχθούν το εκλογικό αποτέλεσμα, περισσότερο ευκαιρίες για μια νέα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί, παρά τον βλάπτει περαιτέρω.

Η διάσπαση του 2015 

Υπενθυμίζεται, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε τελευταία, στα τέλη Αυγούστου του 2015.
Τότε μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου και την παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα, αποχώρησαν 25 βουλευτές, με προεξάρχοντες τους Παναγιώτη Λαφαζάνη, Κώστα Ήσυχο, Δημήτρη Στρατούλη και Στάθη Λεουτσάκο, σχηματίζοντας νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ταυτόχρονα αποχώρησαν 53 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Προέρχονταν κυρίως από την Αριστερή Πλατφόρμα, που τότε ήλεγχε ίσως και πάνω από το 50% των κομματικών οργανώσεων.

Οι αποχωρήσαντες δημιούργησαν το κόμμα «Λαϊκή Ενότητα», το οποίο κατήλθε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου –συνεργαζόμενο, μεταξύ άλλων με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Αλέκο Αλαβάνο- που δεν κατόρθωσε να μπεί στη Βουλή λαμβάνοντας 2,86% έναντι 35,46% του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ 

Τα «κρυφά» ευρήματα των δημοσκοπήσεων για τον ΣΥΡΙΖΑ