Θ. Λιβάνιος-Επιστολική ψήφος: Ευκαρία άρσης εμποδίων για τη συμμετοχή στις εκλογές

Έχουμε μια ευκαιρία μπροστά μας να εξαντλήσουμε μια σειρά εργαλείων για να άρουμε εμπόδια για τη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος στη Βουλή, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να συνεισφέρουν στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές.

«Είναι ευκαιρία να μπορέσουμε να οργανώσουμε ένα εγχείρημα, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και απάντησε σε όσους προειδοποιούν ότι η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου απομακρύνει τον πολίτη από πολιτική δράση: «Σκεφτείτε. Εργαζόμενοι την Κυριακή των εκλογών. Τα εστιατόρια ανοιχτά την Κυριακή των εκλογών, τα νοσοκομεία εφημερεύουν την Κυριακή των εκλογών. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν μεγάλη δυσκολία να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Θα έπρεπε να φύγει ο γιατρός την ώρα της εφημερίας να πάει ψηφίσει και να γυρίσει πίσω», είπε ο Θ. Λιβάνιος και κάλεσε τα κόμματα να αναλογιστούν πως «υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι δεν πάνε να ψηφίσουν και για οικονομικούς λόγους, και για λόγους χρόνου, και για λόγους δυσκολίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε και στην κριτική για την εμπλοκή των ιδιωτικών εταιρειών ταχυμεταφορών, στη διακίνηση των ψηφοδελτίων. «’Αμα πηγαίναμε σε δημόσια εταιρεία που και τα ΕΛΤΑ, πλέον, δεν είναι δημόσια με την κλασσική έννοια, θα έλεγαν ότι το κράτος, η κυβέρνηση θα ελέγχει τις ψήφους. Θα χρησιμοποιούνταν ακριβώς το αντίθετο επιχείρημα», σχολίασε.

Πόσο όμως θα κοστίσει στους εκλογείς η επιστολική ψήφος; «Ρητά. Όπου μπορεί και είναι εφικτό, σίγουρα εντός Ελλάδας, πιθανότατα και για ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, δεν θα πληρώσει τίποτε ο εκλογέας. Εάν δεν είναι δυνατόν από τη χώρα που βρίσκεται να πληρωθεί το τέλος, για λογαριασμό του, από το Υπουργείο Εσωτερικών, θα πάρει ένα σημαντικό ποσό ανάλογο της αποστολής που κόστισε», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.