Τάσεις MRB: Η εικόνα της πρόθεσης ψήφου κοντά στον ένα μήνα μετά τις ευρωεκλογές

Προβάδισμα 12,8 ποσοστιαίων μονάδων έχει η ΝΔ, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις τάσεις της MRB (χρόνος διεξαγωγής της έρευνας 27 Ιουνίου – 4 Ιουλίου). ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δίνουν δημοσκοπική μάχη για τη δεύτερη θέση με τη διαφορά τους να είναι μία μονάδα.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 24,9 % και ακολουθούν: ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,1 %, το  ΠΑΣΟΚ με 11,1 %, το ΚΚΕ με 7,6 %, η Ελληνική Λύση με 7,3 %, η Πλεύση Ελευθερίας με  3,6 %, το ΜέΡΑ 25 με 2,9%, η Νίκη με 2,9 %, η Φωνή Λογικής με 2,7 %, η Νέα Αριστερά με  1,9% και οι Πατριώτες με 1,8 %.

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 4,9 % των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» είναι στο 16,3 %.

Για το ΠΑΣΟΚ 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται με μικρή διαφορά έναντι του Χάρη Δούκα (28% και 27,1% αντίστοιχα) για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο Παύλος Γερουλάνος ακολουθεί τρίτος με 19% και ο Μιχάλης Κατρίνης τέταρτος με 7%.

Για την συμμετοχή στις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, το 77% του συνόλου των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν ενδιαφέρεται να ψηφίσει για νέο πρόεδρο. Ως προς τους ψηφοφόρους του κάθε κόμματος ξεχωριστά, το 75,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές, ενώ σχετικό ενδιαφέρον υπάρχει και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με 24%.

Για την κεντροαριστερά 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 47,5% των ερωτηθέντων  πιστεύει πως τα κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς θα πρέπει να συνεργαστούν για να διεκδικήσουν τη νίκη απέναντι στη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, από την αριστερά έως το κέντρο, υποστηρίζει την συνεργασία των συγκεκριμένων κομμάτων.