Τα bonus των 4 συστημικών τραπεζών στους εργαζόμενους-Έμειναν ικανοποιημένοι;

Στο φινάλε του 2023 και τις αρχές της νέα χρονιάς οι διοικήσεις και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανακοίνωσαν τη χορήγηση bonus στην πλειονότητα του προσωπικού, επιδιώκοντας να δείξουν ότι δεν ενδιαφέρονται μόνο για την κερδοφορία των τραπεζικών ιδρυμάτων και τις αμοιβές των μεγαλοστελεχών.

Ειδικότερα, τον «χορό» των εφάπαξ οικονομικών ενισχύσεων στους τραπεζοϋπαλλήλους άνοιξε η Εθνική, με παροχές υπό μορφήν πόντων στο πρόγραμμα επιβράβευσης «Go4More», που αντιστοιχούν σε 200 έως 700 ευρώ, ανάλογα με τις αποδοχές του καθενός (οι πιο υψηλόμισθοι έλαβαν λιγότερους πόντους).

Στην Πειραιώς, οι εργαζόμενοι με ετήσιες αποδοχές µέχρι 21.000 ευρώ έλαβαν έναν επιπλέον μισθό και μισό εκείνοι με αποδοχές από 21.000 έως 30.000 ευρώ.

Στην Alpha Bank όσοι εργαζόμενοι έχουν πετύχει ή υπερβεί τους στόχους τους ,θα λάβουν καθαρά ποσά έκτακτης ενίσχυσης έως 1.200 ευρώ.

Αντίστοιχα, η Eurobank αποφάσισε να προχωρήσει σε μία εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, μέσω vouchers ποσού 1.000 ευρώ, για εργαζομένους, που ανήκουν σε χαμηλότερα ιεραρχικά κλιμάκια (grades 1-5).

Οι τραπεζοϋπάλληλοι 

Οι παροχές ήταν καλοδεχούμενες για τους εργαζόμενους στις τράπεζες, ειδικά όταν οι αποδοχές τους σε γενικές γραμμές είναι καθηλωμένες εδώ και χρόνια, ενώ η ακρίβεια ροκανίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Ωστόσο, συνδικαλιστικοί κύκλοι διαπιστώνουν ότι οι οικονομικές ενισχύσεις είναι πολύ μικρές σε σχέση με τα κέρδη αρκετών δισεκατομμυρίων, που καταγράφουν οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες. Τονίζουν δε, την ανάγκη οι διοικήσεις των τραπεζών να προχωρήσουν μέσα στο 2024 σε πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις.  

Δ.Κ.