ΣΥΡΙΖΑ: Νέο χαράτσι στα φάρμακα από τους “μεταρρυθμιστές” Μητσοτάκη και Γεωργιάδη

“Οι νέες αυξήσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ σε αγαστή σύμπνοια με τα ολιγοπώλια της φαρμακοβιομηχανίας και τα αιτήματά της δεν είναι κάτι που μας εκπλήσσουν. Είναι κάτι που μάλλον εντάσσεται στο πνεύμα επιτάχυνσης των «μεταρρυθμίσεων» του Κυριάκου Μητσοτάκη και της «task force» του. Πρόκειται για άλλη μια υποχώρηση της κυβέρνησης απέναντι στις μεγάλες οικονομικές ελίτ οι οποίες δεν έχουν χορτάσει από τα ουρανοκατέβατα υπερκέρδη και ζητούν κι άλλα”, όπως αναφέρει δήλωση του Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέα Παναγιωτόπουλου.

Ο ίδιος τονίζει: “Έτσι, με βάση τους καταλόγους που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ο ΕΟΦ, ανατιμήσεις θα γίνουν σε 461 φαρμακευτικά σκευάσματα με αυξήσεις που θα ανέλθουν ως το 357%! Αυξήσεις που θα νιώσει στο πετσί του ο ασφαλισμένος, ο οποίος θα δει τη συμμετοχή του να μεταβάλλεται προς τα πάνω. Κι όλα αυτά σε ένα δυστοπικό οικονομικό περιβάλλον αχαλίνωτου πληθωρισμού, ανυπόφορης ακρίβειας και κυβερνητικά επιδοτούμενης αισχροκέρδειας.

Αν με αυτόν τον τρόπο η «άριστη» Κυβέρνηση Α.Ε. θεωρεί ότι θα αντιμετωπίσει το ζήτημα της προκλητής ζήτησης στη φαρμακευτική δαπάνη, είναι γελασμένη. Είμαστε βέβαιοι ότι ένας τέτοιος ισχυρισμός είναι απλώς πρόσχημα της αληθινής βούλησής της, δηλαδή η εύνοια και μεροληψία υπέρ των ισχυρών παικτών στη βιομηχανία του φαρμάκου, την οποία φυσικά θα πληρώσει ο ασθενής με τα νέα χαράτσια”.

Παράλληλα, σημειώνει: “Μετά το 28% των ευρωεκλογών θα έλεγε κανείς ότι το κυβερνών κόμμα θα αναστοχαστεί τις αντικοινωνικές και αντιδραστικές πολιτικές του. Εντούτοις, παρατηρούμε ότι όχι μόνο δεν υπάρχει τέτοια διάθεση, αλλά αντιθέτως η κυβέρνηση όντως επιταχύνει σε ραγδαίο ρυθμό όλες τις νεοφιλελεύθερες «μεταρρυθμίσεις» που έχει αποκρύψει μαεστρικά από τους πολίτες αυτής της χώρας.

Διότι όσες όμορφες και ουδέτερες λέξεις κι αν χρησιμοποιήσει ο Πρωθυπουργός και ο μνημονιακός Υπουργός Υγείας, την προβλεπόμενη αύξηση στη συμμετοχή κατά περίπου 10.000.000 ευρώ, τη μεταφορά φαρμάκων από τη θετική στην αρνητική, μη αποζημιούμενη λίστα και τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα γενόσημα θα την αισθανθεί ο ασθενής στην τσέπη του.

Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της υγείας ολοκληρώνεται με ζήλο και αυταπάρνηση από τη νεοδεξιά κυβέρνηση. Το ΕΣΥ λειτουργεί αποκλειστικά χάρη στην αυταπάρνηση των ανθρώπων του. Η υγεία μετατρέπεται σε εμπορικό προϊόν”, τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κάθετα αντίθετος με τις αντικοινωνικές και αντιδραστικές αυτές πολιτικές και δεσμεύεται ότι την επόμενη ημέρα θα επαναφέρει το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και της υγείας εν συνόλω”, καταλήγει.