Συναντήθηκε με την προέδρο του ΕΚ ο Κ. Μητσοτάκης- Συζήτησαν για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

Συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα., με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το κράτος δικαίου στην Ελλάδα είναι πιο ισχυρό από ποτέ, και ο μόνος κριτής είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ελέγχει την πρόοδο του κάθε κράτους-μέλους και πρόσθεσε ότι μετά την έκθεση της Κομισιόν, ο Εκόνομιστ κατέταξε την Ελλάδα στα 20 κράτη με το ισχυρότερο κράτος δικαίου στον κόσμο.

Παράλληλα, ανέφερε «ας μην ανησυχούν ορισμένοι» και πρόσθεσε: «Αλλού είναι οι κίνδυνοι για την Ευρώπη και πρέπει να καταδικαστούν στις ευρωεκλογές».

Εν συνεχεία, επεσήμαν πως σε τέσσερις μήνες έρχονται οι ευρωεκλογές και εκεί θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί με τους οποίους θα αναμετρηθούμε με τις προκλήσεις στην οικονομία.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η Ευρώπη πρέπει να έχει τις δικές της απαντήσεις, συμπληρώνοντας ότι έχει μεγάλη σημασία η σφυρηλάτηση της κοινής πορείας των μελών της. Κλειδί αυτών των εξελίξεων -είπε- είναι η συμμετοχή των πολιτών στις ευρωκελογές, και σημείωσε ότι η κυβέρνηση καθιέρωσε την επιστολική ψήφο, ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Ο ίδιος ανέφερε πως είναι μια επιλογή ευθύνης που ενθαρρύνει τη λαϊκή έκφραση, ενισχύοντας τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς στην ευρωπαϊκή οικογένεια με το διάλογο για τα κοινά μας προβλήματα που πρέπει να διεξάγεται με ευθύνη μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και μύθους που οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι η Ελλάδα βρέθηκε συχνά στο επίκεντρο συκοφαντιών, πότε με την ιστορία με τη μικρή Μαρία στο Έβρο, και πότε «με συκοφαντίες για το κράτος δικαίου που είναι πιο ισχυρό από ποτέ στη χώρα μας». Πρόσθεσε για το τελευταίο, ότι η Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου ενόχλησε στην πατρίδα μας και η απάντηση δόθηκε από τον Άρειο Πάγο.

Επίσης, επισήμανε ως παράδοξο, το ότι οι δυνάμεις που άλλοτε συντάχθηκαν με τα πιο λαϊκιστικά αισθήματα να εμφανίζονται σήμερα φιλοευρωπαϊκές και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αντιτάσσει την επέκταση των δικαιωμάτων και την ενίσχυση του πλουραλισμού με τελευταίο βήμα την ισότητα στο γάμο, μια μεταρρύθμιση δικαιοσύνης και ισονομίας όπως είπε, που επιβεβαιώνει την προσήλωσή μας στις αρχές της ανοιχτής δημοκρατίας.

Κλείνοντας, εξέφρασε την ανησυχία του για αποσταθεροποίηση με αφορμή τις εξελίξεις στην Ερυθρά θάλασσα, σημειώνονταςότι η Ελλάδα διαθέτει το στρατηγείο στη Λάρισα και ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή δεν μπορεί να λείπει από την προσπάθεια της Δύσης στην αντιμετώπιση των επιθέσεων στα πλοία, πολλά από τα οποία είναι ελληνικά.

Συζητήθηκαν επίσης το ζήτημα της κοινής αμυντικής πολιτικής και τα προβλήματα του αγροτικού τομέα.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα, με τη σειρά της, τόνισε ότι ενόψει ευρωεκλογών μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την δημοκρατία με την επιστολική ψήφο, και συμπλήρωσε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, δεν θέλουμε να μείνει κανείς πίσω, είπε η ίδια για τους αγρότες.

Σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ευρώπη επεσήμανε ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλα τα κράτη μέλη με τον ίδιο τρόπο «και επιμείναμε να υπάρχει μια έκθεση για το κράτος δικαίου για όλα τα κράτη-μέλη».

«Επιθυμούμε να συζητήσουμε με ειλικρίνεια τα θέματα, ώστε να μην εργαλειοποιήσουμε ή κομματικοποιήσουμε τη συζήτηση για το κράτος δικαίου. Σημαντικά είναι τα βήματα που έκανε η Ελλάδα για το κράτος ισότητας και την αντιμετώπιση του ρατσισμού. Συγχαίρω την Ελλάδα για την νομοθέτηση ισότητας στο γάμο», κατέληξε.