Στην εξεταστική για τα Τέμπη ο Κ. Αγοραστός: “Ασκώ το δικαίωμα σιωπής”

«Δεν είναι δυνατόν να καταθέσω ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, αφού αυτή (σ.σ. η υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος) εκκρεμεί στην Δικαιοσύνη» όπως τόνισε ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, στην κατάθεση του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών».

Ο ίδιος τόνισε ότι θα είναι σε θέση να καταθέσει μετά την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας.

Ο πρώην περιφερειάρχης ανέφερε «ότι για αυτά τα πραγματικά περιστατικά διενεργήθηκε ήδη, μεταξύ άλλων, εις βάρος μου ποινική προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας και, εν συνεχεία, όπως πληροφορήθηκα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, ασκήθηκε σε βάρος μου ποινική δίωξη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και η δικογραφία διαβιβάστηκε στο Εφετείο Λάρισας λόγω ειδικής δωσιδικίας».

Εν συνεχεία, δήλωσε «ότι με δεδομένη την ιδιότητά μου ως κατηγορούμενου στην ίδια υπόθεση, δεν είναι δυνατόν να καταθέσω ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής αφού όπως προανέφερα, αυτή εκκρεμεί στην δικαιοσύνη και θα είμαι σε θέση να καταθέσω μετά την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας».

Ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε «και την ανεπίτρεπτη και παράνομη δημοσιοποίηση στοιχείων της ποινικής δικογραφίας, που σχηματίστηκε σε βάρος μου, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης» τονίζοντας ότι «η ποινική διαδικασία, στην οποία φέρω την ιδιότητα του κατηγορουμένου, δεν επιτρέπεται να επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες».

Ο τέως περιφερειάρχης Θεσσαλίας επικαλέστηκε για την απόφασή του, τα άρθρα 145 και 137 του Κανονισμού της Βουλής, από τα οποία «προκύπτει ότι οι εξεταστικές επιτροπές έχουν, μεταξύ των άλλων, το δικαίωμα να καλούν και να εξετάζουν μάρτυρες με τους όρους όμως και τις διατυπώσεις που προβλέπονται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας». Όπως σημείωσε, από το συνδυασμό των άρθρων 223 και 273 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, «συνάγεται ότι το πρόσωπο κατά το οποίο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και έχει αποκτήσει την ιδιότητα του κατηγορουμένου απαγορεύεται να καλείται και να εξετάζεται ως μάρτυρας» και ότι η απαγόρευση αυτή προκύπτει και από τις αυξημένης ισχύος διατάξεις των σχετικών διεθνών συμβάσεων που έχει κυρώσει η Ελλάδα.

Κλείνοντας, υπογράμμισε: «Αρνούμαι κάθε εις βάρος μου κατηγορία ως αβάσιμα και αδίκως έχει διατυπωθεί στο δημόσιο λόγο, η οποία αποτελεί απόρροια παραπλάνησης, πολιτικών αντιπαραθέσεων και επιδιώξεων, δεδομένου ότι, όπως έχω ήδη πει στη δήλωση μου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρείχε αποκλειστικά και μόνο υποστηρικτική βοήθεια, που συνίστατο μόνο στη διάθεση μηχανημάτων, όπως αποφασίστηκε από το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας. Ενήργησε δηλαδή ως όφειλε να πράξει, χωρίς να έχει πρωτοβουλία ενεργειών.

Σας δηλώνω ότι ασκώ κατά το άρθρο 104 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το δικαίωμα σιωπής, επιφυλασσόμενος να παράσχω τις απαιτούμενες εξηγήσεις μου ενώπιον των δικαστικών αρχών όπου εκκρεμεί η παρούσα υπόθεση».