Στη Βουλή το νομοσχέδιο για του νέους ποινικούς κώδικες-Αποχή δικηγόρων την Πέμπτη

Αρχίζει σήμερα στη Βουλή η διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους νέους ποινικούς κώδικες. Επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή, υπέρ τάχθηκε μόνο η Νέα Δημοκρατία.

Σημεία αιχμής στην αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, είναι κυρίως η αυστηροποίηση των ποινών, η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το τριμελές στο μονομελές πρωτοδικείο, τα αυστηρότερα κριτήρια για την ανασταλτική ποινή και η μη υποχρεωτική κλήτευση στο ακροατήριο μαρτύρων αστυνομικών και ανακριτικών υπαλλήλων.

Αποχή δικηγόρων 

Την καθολική αποχή από τα καθήκοντά τους την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, ημέρα της ψήφισης του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αποφάσισαν οι δικηγόροι της Αθήνας.

Παράλληλα, αποφάσισαν3ωρη αποχή από τα καθήκοντά τους από τις 12 μμ έως και 3μμ στις 28-2-2024, ημέρα μνήμης για τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών, με παράλληλες δράσεις για το ζήτημα αυτό την ίδια ημέρα: κατάθεση υπομνήματος των Δικηγορικών Συλλόγων στον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή στη Λάρισα ως νομιμοποιηθέντων διαδίκων στην διενεργούμενη προανάκριση, συνέντευξη τύπου και κατάθεση στεφάνου στον τόπο του δυστυχήματος.

Για την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για τα οικονομικά αιτήματα του κλάδου.