Γιάννης Δήμου
Θέμα ημερών φέρεται να είναι η έξοδος της ομάδας Αχτσιόγλου (6+6 κλπ) από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του «XT». Στο πλαίσιο αυτό η πρώην υπουργός και άλλοι έξι βουλευτές του κόμματος, που συντάσσονται μαζί της σχεδιάζουν, σε πρώτη φάση, την ανεξαρτητοποίησή τους.
Η απόφαση για την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται ειλημμένη και το μόνο που απομένει, λένε οι ίδιες πληροφορίες, είναι η εύρεση του κατάλληλου timing, για το επιδιωκόμενο επικοινωνιακό αποτέλεσμα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Εφη Αχτσιόγλου δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ που είναι προγραμματισμένη για αύριο (15/11), επικαλούμενη ανελαστικές υποχρεώσεις.
Οι βουλευτές
Οι επτά βουλευτές που εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν είτε ομαδικά, είτε μεμονωμένα, θα είναι εκείνοι που συνυπέγραψαν μαζί με στελέχη του κόμματος, σκληρό κείμενο εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Δηλαδή οι: Εφη Αχτσιόγλου, Σία Αναγνωστοπούλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου Αλέξης Χαρίτσης. Μαζί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα αριθμούν εννιά βουλευτές. Αριθμός όμως που δεν τους επιτρέπει να συγκροτήσουν ανεξάρτητη Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι απαιτούνται δέκα βουλευτές, σε αυτές τις περιπτώσεις.
Για τον λόγο αυτό αναζητούν τον δέκατο και σύμφωνα με πληροφορίες στο «στόχαστρο» της ομάδας βρίσκονται οι βουλευτές: Χουσεΐν Χασάν Ζεϊμπέκ, Οζγκιούρ Ναζήφ Φερχάτ και ο Γιώργος Ψυχογιός. Εάν πάντως δεν πειστεί έστω ένας εκ των παραπάνω βουλευτών, η ομάδα Αχτσιόγλου ενδέχεται να στραφεί στους διαγραμμένους από την «Πλεύση Ελευθερίας» βουλευτές Μιχάλη Χουρδάκη και Αρετή Παπαϊωάννου, προκειμένου να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών. Το δέλεαρ είναι μεγάλο, καθώς τα προνόμια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι πολλά.
Τα προνόμια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες παραχωρούνται γραφεία και μετακλητοί υπάλληλοι. Σε ό,τι αφορά το κοινοβουλευτικό έργο θα ορίζεται κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας καθώς και εισηγητής στα νομοσχέδια και στις Επιτροπές. Ο επικεφαλής της Κ.Ο. θα συμμετέχει στη διάσκεψη των προέδρων, συλλογικό όργανο που εξετάζει την ημερήσια διάταξη των εργασιών της Βουλής, οργανώνει τη διεξαγωγή του νομοθετικού έργου και αποφασίζει για τη διεξαγωγή οργανωμένης συζήτησης.
Πολλοί αναρωτιούνται γιατί η ομάδα Αχτσιόγλου δεν αποχώρησε μαζί με την Ομπρέλα, αφού μάλιστα το κείμενο που κατέθεσε ήταν σκληρότερο. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα έφευγαν παρέα με την Ομπρέλα για να μην τους παρουσιάσουν τα ΜΜΕ ως ουρά των Τσακαλώτου – Φίλη, αλλά και γιατί φιλοδοξούν να ηγηθούν ενός νέου φορέα της «πραγματικής αριστεράς».
Άλλωστε, τα παραπάνω, περιέγραφαν στο κείμενο εναντίον του Στ. Κασελλάκη. «Για να είναι το κόμμα μας» ανέφεραν: «Ένα κόμμα που θα μιλά για κοινωνική δικαιοσύνη-κλιματική δικαιοσύνη-σύγχρονη δημοκρατία. Που θα ξέρει ποιους θέλει να εκπροσωπεί και με ποιους θέλει να συγκρουστεί. Που θα διεκδικεί στην πράξη την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το κόμμα των οραματικών στόχων που θα μπορεί να συγκινεί και να κινητοποιεί. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος, ο δρόμος που κατά τη γνώμη μας πρέπει να ακολουθήσει μια Αριστερά που θέλει να παραμείνει τέτοια και ταυτόχρονα να κερδίζει νίκες προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ