Στ. Κασσελάκης: Πώς έφτασε στην απόφαση να θέσει εκτός ΣΥΡΙΖΑ τους τρεις της Ομπρέλας

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας (23/10) οι τρεις πρωτοκλασσάτοι της Ομπρέλας (Βίτσας, Σκουρλέτης και Φίλης) είχαν πιάσει… στασίδι στα κανάλια και όλη τη μέρα «έλουζαν» με ποικίλους χαρακτηρισμούς τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας τις τελευταίες εξελίξεις (Τζουμάκας, Κούλογλου κλπ).

Μάλιστα, ο Δ. Βίτσας στον ΣΚΑΪ έφθασε στο σημείο να μιλήσει για νέο κόμμα, αναφέροντας μέχρι και το όνομά του (Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά). O Στέφανος Κασσελάκης ενημερωνόταν, ζύγιζε, αλλά δεν είχε καταλήξει στην απόφαση για την αντίδρασή του.

Η δημοσιοποίηση αργά χθες το βράδυ μανιφέστου της Ομπρέλας, που παρέπεμπε ευθέως στη ίδρυση νέου κόμματος, ήταν εκείνη που έγειρε τη ζυγαριά προς την απόφαση σκληρής αντίδρασης, που εκφράστηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα με τον Στ. Κασσελάκη με ανάρτηση στα social media να θέτει εκτός ΣΥΡΙΖΑ Σκουρλέτη, Φίλη και Βίτσα. Ακολουθούν κάποια σημεία του μανιφέστου της Ομπρέλας, ενδεκτικά των σχεδίων της εσωκομματικής τάσης:

  • Όλοι και όλες διαπιστώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σε αποδρομή.
  • Λόγω των απαράδεκτων αλλαγών στο καταστατικό, τις οποίες κι εμείς δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε, παρότι δώσαμε μάχη και πολλοί και πολλές τις καταψηφίσαμε, είχε μια οπερετική απόληξη που εξελίσσεται σε δράμα ολοκληρωτικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε απροσχημάτιστα αρχηγικό κόμμα, με ελέω θεού πρόεδρο.
  • Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στενή ομάδα στελεχών που περιβάλλει τον Στ. Κασσελάκη, με τη συναίνεσή του οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετάλλαξη σε ένα απολίτικο σχηματισμό, άσχετο με οποιαδήποτε εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ ή και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
  • Πεπεισμένοι/-ες για την ιστορική σημασία της ιδρυτικής σύμβασης του ΣΥΡΙΖΑ ως συνασπισμού πολιτικών δυνάμεων της ευρύτατης Αριστεράς, από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία ως τη ριζοσπαστική αριστερά, δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο ίδιο κόμμα…
  • Δε μας ταιριάζει να βαυκαλιζόμαστε μαζί της, ότι υπάρχει μαγικό κλειδί για την κυβερνητική εξουσία, που το κρατάει ο χαρισματικός ηγέτης. Προϋπόθεση για να υπάρξει ξανά προοπτική διεκδίκησής της από την Αριστερά, είναι να ανοικοδομηθεί από τα χαμηλά ποσοστά που έχουμε οδηγηθεί ένας αξιόπιστος πολιτικός φορέας της…
  • Πρόθεσή μας και στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε έναν πολιτικό χώρο ικανό να υπερασπιστεί και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς…

Ο ελιτισμός φεύγει 

Το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ξεκάθαρο και για τη συνέχεια: «Αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Έχω λάβει σαφή εντολή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Οι εσωκομματικοί τηλεοπτικοί χορηγοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνέβαλαν στο να στερηθούμε μία εκλογική νίκη. Άλλοι λένε δύο. Το σίγουρο είναι ότι δε θα μας στερήσουν την επόμενη.
Σε όσους με εμπιστεύθηκαν, αλλά και σε όσους εμπιστεύθηκαν την διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση: Είστε ισότιμα μέλη με μένα και κάθε άλλο στέλεχος. Λίγη υπομονή ακόμα. Ο ελιτισμός φεύγει και θα πάρετε τη δύναμη στα χέρια σας».
Όπως όλα δείχνουν η ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εξέλιξη, με ένα τμήμα στελεχών του κόμματος να έχει ήδη πάρει τον δρόμο της εξόδου. Πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται αποφασισμένος για τη σύγκρουση με τους παράγοντες που προκαλούν ζημιά στο κόμμα, χωρίς να φοβάται ακόμα και τη διάσπαση, εκτιμώντας ότι θα λειτουργήσει εξυγιαντικά και αναζωογονητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ