Στ. Κασσελάκης: Οι προτάσεις του για αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ-«Ενώσεις δια της απλής συγκολλήσεως δεν κέρδισαν ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά»

Στη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων αναφέρθηκε ξεκινώντας την ομιλία του στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης.

“Ένα κόμμα που πρόσφερε πολλά στον πρώτο κύκλο ζωής του οφείλει τώρα να ανταποκριθεί στο κοινωνικό αίτημα και να λειτουργήσει ως η ηγέτιδα πολιτική δύναμη όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου” ανέφερε ο κ. Κασσελάκης και πρόσθεσε: “Αντιλαμβάνομαι από τις τοποθετήσεις πολλών από εσάς, πολλών βουλευτών μας, πολλών περιφερειακών στελεχών μας και απλών μελών ότι ναι μεν ο κ. Μητσοτάκης έπεσε στο 28% και κατέστη πλέον σαφές ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι σε αποδρομή, αλλά ταυτόχρονα πηγάζει μια επιθυμία που μοιάζει με πολιτικό σύνθημα: ‘Βρείτε τα, για να φύγει όσο πιο γρήγορα γίνεται'”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον δικό του οδικό χάρτη: “Κατ’ αρχάς πρέπει να εκσυγχρονίσουμε, να ανανεώσουμε και να ενδυναμώσουμε το δικό μας κόμμα, καθιστώντας αυτό πιο λειτουργικό και πιο φιλόξενο για εκατομμύρια προοδευτικούς πολίτες. Πρώτα από όλα πρέπει εμείς να δουλέψουμε συλλογικά για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών”.

Αναφέρθηκε στο θέμα των συγκλίσεων: “Κανείς δεν αρνείται ότι χρειάζονται συγκλίσεις. Αυτές όμως θα γίνουν συντεταγμένα, με διαφάνεια μπροστά στα μάτια όλου του προοδευτικού κόσμου και με σεβασμό στην αυτοτέλεια των υφιστάμενων σχημάτων.

Το να κλείσουμε οποιαδήποτε συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες με άλλα κόμματα, μόνο και μόνο για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε ένα μεγαλύτερο άθροισμα ποσοστών, για μένα θα ήταν ανήθικο. Πέρα όμως από ανήθικη, θα ήταν κι ατελέσφορη μια τέτοια συμφωνία. Γιατί το να ζευγαρώσεις αυθαιρέτως τον τράγο με την έλαφο, το μόνο που θα καταφέρεις θα ήταν ο ‘τραγέλαφος’, αυτό δηλαδή που στην γλώσσα μας είναι συνώνυμο του γελοίου”.

Επέμεινε “στην σταδιακή και από κάτω προς τα πάνω σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων” και εξήγησε: “Ενώσεις δια της απλής συγκολλήσεως δεν κέρδισαν ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά, όσο διεφθαρμένο κι αν ήταν. Ούτε αντιμετώπισαν ποτέ αποτελεσματικά τους κινδύνους που έρχονται από την ακροδεξιά. Ακόμη και στην Γαλλία ο αριστερός συνασπισμός αφαίρεσε από τον Μακρόν κι όχι από την Λεπέν, η οποία πήρε 33%”.

Οι αλλαγές στο ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά τις αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, υπογράμμισε ότι αλλαγές στο ισχύον καταστατικό μπορούν να εγκριθούν μόνο μέσα από Καταστατικό Συνέδριο – το οποίο πρότεινε να γίνει το πρώτο Σαββατοκύριακου του Οκτωβρίου – και όχι μέσω δημοψηφισμάτων, βάσει του άρθρου 53.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή τις παρακάτω ιδέες προς συζήτηση και επεξεργασία:

  • Να ενεργοποιήσουμε τις Δημοτικές Επιτροπές Μελών, καταργώντας τις ΟΜ, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο Ψηφιακές Συνελεύσεις Μελών.
  • Να καταργήσουμε τις Νομαρχιακές Επιτροπές, ενεργοποιώντας τις Περιφερειακές Επιτροπές Μελών.
  • Να αντικαταστήσουμε την Κεντρική Επιτροπή με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣ.ΥΜ.), το οποίο θα αποτελείται από  201 μέλη (στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές & 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών).
  • Στη θέση της Πολιτικής Γραμματείας, προτείνω το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 21 Μέλη
  • Τέλος, προτείνω την Εθνική Συνέλευση Μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε 3 χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης.

«Η κοινωνία μας παρακολουθεί. Εναποθέτει τις προσδοκίες της στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Δεν θέλει να δει άλλα παιχνίδια εσωκομματικής εξουσίας. Αντ’ αυτού θέλει να πιστέψει και πάλι στην Αριστερά. Στην Σύγχρονη Αριστερά. Στην Σύγχρονη Πατριωτική Αριστερά. Στην Σύγχρονη, Πατριωτική, Κυβερνητική Αριστερά. Εσείς αποφασίζετε! Τις δεσμεύσεις, τις αλήθειες και τις σκέψεις μου εγώ σας τις κατέθεσα. Αφήστε με να προσθέσω δύναμη στην δύναμή σας», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ 

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Κατατίθεται πρόταση για δύο δημοψηφίσματα-Το κείμενο των στελεχών