Στ. Κασσελάκης: Γιατί δεν τον αγγίζουν οι λυσσαλέες επιθέσεις-Δημοσκόπηση λίγο πριν την κάλπη

Άκης Κυριακόπουλος 

Από την αρχή της εβδομάδας ο Στέφανος Κασσελάκης δέχεται λυσσαλέες επιθέσεις από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι, από το 45% στον πρώτο γύρο των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχει ρεύμα και ότι είναι πολύ πιθανό να είναι ο τελικός νικητής της αναμέτρησης, έβγαλαν τα «μαχαίρια».

Και τι δεν έχει ειπωθεί αυτές τις μέρες για τον 35χρονο ομογενή επιχειρηματία. Το ξεκίνημα έγινε από την fake γιαγιά του, που δήλωσε ότι όλη η οικογένεια Κασσελάκη ψήφιζε Μητσοτάκη. Σενάριο που κλιμακώθηκε με τον Στ. Κασσελάκη να φέρεται ως συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη (διαψεύστηκε και από το Μαξίμου).

Άλλα και η προσφώνηση «Έφη», δεν άρεσε στην Έφη Ατχσιόγλου, που βρήκε σεξιστικά και υποτιμητικά χαρακτηριστικά. Ενώ θόρυβος προέκυψε και για τους βουλευτές και υποψήφιους του ψηφοδελτίου Επικρατείας, που δήθεν ζήτησε να παραιτηθούν για να μπεί στη Βουλή, σενάριο το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά.

Πάντως τον μεγαλύτερο «κουρνιαχτό» σήκωσε μια λεκτική παραδρομή του Στέφανου Κασσελάκη, που σε δήλωσή του στον δρόμο το βράδυ της Πέμπτης, μίλησε για «κρατίδιο» αναφερόμενος στα κατεχόμενα της Κύπρου. Ξημερώματα της Παρασκευής έσπευσε να δώσει εξηγήσεις, αλλά και πάλι το μόνο που δεν ακούστηκε από τους αντιπάλους του, είναι ότι σκοπεύει να δώσει στους Τούρκους όλη την Κύπρο!

Το μπαράζ επιθέσεων υποχρέωσε τον Στ. Κασσελάκη να δηλώσει, μεταξύ άλλων, σε βίντεο στα social media:  «Η αλήθεια είναι ότι όταν έβαζα υποψηφιότητα, δεν φανταζόμουν ότι, δύο μέρες πριν από τις εκλογές, η κατάσταση θα είχε ξεφύγει τόσο. Κρατιέμαι πίσω όλη αυτή την εβδομάδα επίτηδες, γιατί δεν θέλω να δίνω τροφή σε όλη αυτή την ένταση».

Ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον τελικό γύρο, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η πολεμική κατά του Στ. Κασσελάκη έχει πλήξει το προφίλ του, επηρεάζοντας εις βάρος του το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτικών είναι ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στη στάση του εκλογικού σώματος, όπως έχει εκφραστεί στην πρώτη Κυριακή, για τρείς βασικούς λόγους:

  • Γιατί η πλειοψηφία των μελών –παλιών και νέων- του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει ότι το κόμμα πρέπει να πορευτεί υπό την ηγεσία του Στ. Κασσελάκη, για να έχει πιθανότητες να επιστρέψει σε τροχιά εξουσίας και να αντιπαρατεθεί στα ίσα με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκης. Επιπλέον έχουν πειστεί ότι μόνο αυτός μπορεί να επιβάλλει τον αναγκαίο μετασχηματισμό του κόμματος.
  • Γιατί, η επιτυχία μιας επίθεσης εξαρτάται και από αυτόν που την εξαπολύει. Και οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του 35χρονου ομογενή έχουν ταυτιστεί με το πνεύμα στασιμότητας, με αδυναμία προωθητικών κινήσεων, με βόλεμα στον μικρό ελεγχόμενο ΣΥΡΙΖΑ και με υπονόμευση του Αλέξη Τσίπρα.
  • Γιατί ο Σ. Κασσελάκης δεν εμφανίστηκε ως ο πολιτικός κολοσσός, που θα σηκώσει στις πλάτες του τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν καλλιέργησε υπερβολικές προσδοκίες. Δεν έκρυψε από την πρώτη στιγμή αδυναμίες του σε πολιτικό επίπεδο, αφού δεν έχει χρόνια προϋπηρεσίας στην πολιτική. Αναγνώρισε ότι δεν «τα ξέρει όλα», ότι δεν κατέχει την «υπέρτατη πολιτική αλήθεια», υποσχόμενος ταυτόχρονα ότι θα γίνει καλύτερος με δουλειά. Έτσι, σε συνδυασμό με το αδιαμφισβήτητο επικοινωνιακό του χάρισμα έγινε συμπαθής στον μέσο ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει κουραστεί και από τις ατέρμονες θεωρητικολογίες, δίχως πρακτικό αντίκρισμα.

Δημοσκόπηση 

Τις παραπάνω εκτιμήσεις έρχεται να επιβεβαιώσει δημοσκόπηση της εταιρείας Real Polls που δημοσίευσε χθες βράδυ το militaire.gr και η οποία δείχνει άνετη επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη στον δεύτερο γύρο των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ. Η έρευνα κοινής γνώμης διενεργήθηκε 20-21 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη δημοσκόπηση της Real Polls είχε πέσει μέσα στο αποτέλεσμα του α’ γύρου των εκλογών για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη δημοσκόπηση, τα ποσοστά εκλογικής επιρροής του Σ. Κασσελάκη ξεκινούν από το 55,4% και φθάνουν στο 61,7%. Η Ε. Αχτσιόγλου εμφανίζεται να έχει ποσοστά από 37,3% έως 43,5%.

Στο ερώτημα ποιον θα ψηφίσετε για νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το 53,7% προτιμά τον Σ. Κασσελάκη και το 38,4 την Έ. Αχτσιόγλου. Στο 7% προσδιορίζονται οι αναποφάσιστοι.

Η πρόθεση ψήφου στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ