Resolute Cepal Group: Καινοτόμες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης στην Ελλάδα

Με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών της, η Resolute Cepal Group (RCG) έδωσε δυναμικό «παρών» στο φετινό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, συμβάλλοντας καθοριστικά στο διάλογο για το μέλλον της κοινωνικής στέγασης και τις προκλήσεις του στεγαστικού τομέα στην Ελλάδα.

Ο κ. Robert Kingsmill, Co-Founder and Chair of Resolute Group, μοιράστηκε την πολυετή διεθνή εμπειρία του σε δύο ενδιαφέροντα πάνελ συζήτησης, ενώ στο δεύτερο πάνελ συντονιστής ήταν ο κ. Νικόλας Έξαρχος, Head of Business Development for the Resolute Cepal Greece Group.

Αποκωδικοποιώντας τις στεγαστικές προκλήσεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το πάνελ με θέμα “Decoding the Housing Challenges”.  Στη συζήτηση συμμετείχαν ο κ. Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, Γενικός Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ο κ. Robert Kingsmill της Resolute Group, ο κ. Χρυσόστομος Καβουνίδης, Managing Director and Partner, Boston Consulting Group Athens και ο κ. Ηλίας Νικολαΐδης, Διευθυντής Περιεχομένου της ΔιαΝΕΟσις. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Νικόλας Έξαρχος της Resolute Cepal Greece Group.

Ο κ. Έξαρχος, ως συντονιστής, έθεσε το κεντρικό ερώτημα της δυνατότητας εφαρμογής διεθνών μοντέλων κοινωνικής στέγασης στην Ελλάδα, με έμφαση στην εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου και τις συνεργασίες με στεγαστικές ενώσεις.

Ο κ. Kingsmill, αντλώντας από τη μακρόχρονη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου, παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά ενός συστήματος με ιστορία 150 ετών, επισημαίνοντας αρχικά την ανάγκη για προσαρμογή και όχι απλή μεταφορά των διεθνών μοντέλων στην ελληνική πραγματικότητα.

«Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι ενώ μπορεί να έχουμε χρήσιμες ιδέες να μοιραστούμε, η πιο εποικοδομητική προσέγγιση δεν είναι να εισαγάγουμε μια έτοιμη λύση», ανέφερε ο κ. Kingsmill. «Πρόκειται για προσεκτική ακρόαση των τοπικών ζητημάτων και επεξεργασία των στοιχείων από διεθνή μοντέλα που θα μπορούσαν να είναι σχετικά και πώς μπορούν να προσαρμοστούν στο ελληνικό πλαίσιο».

Στη συζήτηση για τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, ο κ. Έξαρχος αναφέρθηκε στο βρετανικό μοντέλο όπου ο τομέας της προσιτής στέγασης χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα μέσω ενός δομημένου συστήματος.

Ο κ. Kingsmill ανέλυσε το συνδυαστικό μοντέλο χρηματοδότησης που εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο: «Υπάρχει κρατική υποστήριξη μέσω ενός συστήματος επιχορηγήσεων, αλλά η ιδιωτική χρηματοδότηση παίζει ρόλο σε κάθε επίπεδο της διαδικασίας. Τυπικά, περίπου το 60-65% της χρηματοδότησης προέρχεται μέσω του συστήματος επιχορηγήσεων, ενώ οι στεγαστικές ενώσεις χρησιμοποιούν επίσης τα δικά τους κεφάλαια, τα οποία έχουν συσσωρεύσει με την πάροδο των ετών».

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σημασία των αξιόπιστων δεδομένων για τη χάραξη αποτελεσματικής στεγαστικής πολιτικής. Ο κ. Kingsmill τόνισε: «Έχουμε δύο τεχνολογικούς βραχίονες που βασίζονται στα δεδομένα—έναν εδώ στην Ελλάδα, τμήμα της Resolute Cepal Greece, και έναν ως μέρος του ευρύτερου ομίλου μας—επειδή πιστεύουμε ότι η πραγματική κατανόηση των βασικών ζητημάτων είναι απαραίτητη. Δεν μπορείτε να σχεδιάσετε αποτελεσματικές λύσεις χωρίς πρώτα να έχετε τα σωστά δεδομένα».

Αναφερόμενος στο μοντέλο της προσαρμοστικής επαναχρησιμοποίησης ακινήτων (adaptive reuse of properties), ο κ. Kingsmill επισήμανε τις δυνατότητες που προσφέρει το ελληνικό περιβάλλον: «Η Ελλάδα διαθέτει αφθονία υποχρησιμοποιούμενων ακινήτων που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κοινωνική στέγαση. Αντί για την αγορά νέων ακινήτων σε υψηλές τιμές, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη μετατροπή εγκαταλελειμμένων εμπορικών χώρων σε κατοικίες».

Σχετικά με το ρόλο της Resolute Cepal στην Ελλάδα, ο κ. Kingsmill σημείωσε: «Η πλατφόρμα που έχουμε εδώ με τη Resolute Cepal είναι ισχυρή, και μέσω της ευρύτερης παγκόσμιας εμπειρίας της Resolute, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια».

Συνοψίζοντας τις προοπτικές για την Ελλάδα, ο κ. Kingsmill κατέληξε: «Η ανάπτυξη μιας συνεκτικής εθνικής στεγαστικής πολιτικής, με ισχυρή διοίκηση και διακυβέρνηση, είναι το επόμενο κρίσιμο βήμα. Και από αυτά που άκουσα σήμερα, η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο».

Η συμμετοχή της Resolute Cepal Group στο συγκεκριμένο πάνελ ανέδειξε την τεχνογνωσία της εταιρείας στον τομέα της διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων, καθώς και την ετοιμότητά της να συνεισφέρει στην ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού μοντέλου κοινωνικής στέγασης στην Ελλάδα, προσαρμοσμένου στις ιδιαίτερες ανάγκες και συνθήκες της χώρας.