
Σε συνέντευξη τύπου, στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, παρουσιάστηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών & Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΔΟΣΑΑΜ) το πόρισμα της διερεύνησης του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023.
Η έκθεση 180 σελίδων παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του ΕΔΟΣΑΑΜ Χρήστο Παπαδημητρίου, τον Κώστα Καπετανίδη, προϊστάμενο μονάδας διερευνήσεων ΕΟΔΑΣΑΑΜ καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Διερεύνησης και στελέχη της ERA, Bart Accou, Fabrizio Carpinelli.
O Κώστας Καπετανίδης, αναφέρθηκε στην πιθανή παρουσία ενός αγνώστου καυσίμου, λέγοντας: «Η πυρόσφαιρα ήταν πολύ μεγάλη. Καταλήξαμε ότι δεν υπήρξε ένδειξη ότι το σιδηροδρομικό υλικό προκάλεσε τη φωτιά. Ειδικές προσομοιώσεις και εκθέσεις ειδικών που έχουμε υποδεικνύουν την πιθανή πιθανή παρουσία ενός άγνωστου μέχρι στιγμής καυσίμου».
Επίσης, ο Bart Accou είπε για το θέμα: «είναι απίθανο τα έλαια σιλικόνης να είναι το αίτιο για την πυρόσφαιρα και την εξέλιξή της. Συγκρίνοντας τα στοιχεία σε σχέση με την έκθεση των πραγματογνωμόνων έχουμε φτάσει στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ απίθανο τα έλαια σιλικόνης να έπαιξαν έναν βασικό ρόλο στο φαινόμενο της πυρόσφαιρας και με αυτό συμφωνούν επιπλέον αναλύσεις ειδικών που έχουμε και επαληθεύουν τα ευρήματά μας.»
Ο Κ. Καπετανίδης για τον σταθμάρχη ανέφερε: «Ο σταθμάρχης Λάρισας όπως αποδείχτηκε δεν χρησιμοποίησε την αυτόματη μέθοδο χάραξης πορείας. Δεν υπήρχε βέβαια πρόθεση. Είχαν συμβεί πάρα πάρα πολλά γεγονότα, είχε δηλαδή βλάβες και συνεχόμενες καθυστερήσεις δρομολογίων εκείνη τη μέρα. Όταν λέμε βλάβες, ενοούμε και πριν τη Λάρισα και μετά τη Λάρισα και για μεγάλο χρονικό διάστημα η μονή διπλή γραμμή είχε γίνει μονή λόγω ζημιών. Ο άνθρωπος αυτός είχε να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο αριθμό επικοινωνιών».
Για τον οδηγό είπε: «Η εντολή αναχώρησης του σταθμάρχη ήταν σωστή. Ο οδηγός με βάση τον ΓΚΚ έπρεπε να επαναλάβει την εντολή. Ο οδηγός δεν την επανέλαβε. Έφυγε λέγοντας ένα ευχαριστώ. Προχώρησε περίπου 1400 μέτρα. Έφτασε στην περίφημη αλλαγή 118. Βρήκε τα κλειδιά στη διαγώνιο και όχι ευθεία όπως θα έπρεπε να είναι βάσει της εντολής του. Ούτε εκεί σταμάτησε. Αυτό είναι ένα μεγάλο μυστήριο. Με βάση τον ΓΚΚ έπρεπε να σταματήσει, να ρωτήσει και να κάνει ό,τι του πει ο σταθμάρχης».
Ποιοι είναι οι υποκείμενοι παράγοντες
«Υποκείμενοι παράγοντες είναι η διαχρονική έλλειψη προσωπικού από το 2010. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ανά χιλιόμετρο γραμμής 2 εργαζόμενους. Στην Ελλάδα το 2020 υπήρχαν 0,5 εργαζόμενος ανά χιλιόμετρο γραμμής. Όσον αφορά στο οικονομικό κομμάτι, ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν να δαπανά 170.000 ευρώ. Στην Ελλάδα το 2020 δαπανήθηκαν περίπου 20.000 ευρώ. Αυτό νομίζω τα λέει όλα. Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω», σημείωσε και στη συνέχεια πρόσθεσε:
«Δεν υπήρχαν λεφτά, δεν υπήρχε κόσμος και υπήρχαν κακώς συντηρημένες και υποβαθμισμένες υποδομές λόγω έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης αλλά και λόγω έλλειψης προσωπικού. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι το προσωπικό που εκτελεί κρίσιμα καθήκοντα ασφαλείας εργαζόταν πέρα από το όριο που είναι ανθρωπίνως αποδεκτό. Δεν μπορεί κάποιος εργαζόμενος να έχει δύο με τρία ρεπό όλο τον μήνα και ειδικά όταν εκτελεί τέτοια καθήκοντα».
Για τον ΟΣΕ
«Ο ΟΣΕ θα πρέπει να κάνει μια βασική αξιολόγηση κινδύνου, οι οποίοι σχετίζονται με την κατάσταση της τωρινής λειτουργίας του και στη συνέχεια να εφαρμόσει μια διαχείριση των κινδύνων αυτών. Επίσης, οφείλει να αξιολογεί τακτικά το προσωπικό που εκτελεί κρίσιμα καθήκοντα ασφαλείας. Αυτό περιλαμβάνει το σύνολο των ικανοτήτων που σχετίζονται με τις μη τεχνικές δεξιότητες αλλά με την ψυχολογική και σωματική ακεραιότητα, όχι μόνο κατά την πρόσληψη του προσωπικού, αλλά και κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Επιπλέον, ο ΟΣΕ θα πρέπει να αναπτύξει ένα σύστημα παρακολούθησης, ώστε να αντιλαμβάνεται τυχόν επιδείνωση στην εκτέλεση των εργασιών που γίνονται από τους σταθμάρχες ή από άλλο προσωπικό. Τέλος, ο ΟΣΕ θα πρέπει να αξιοποιήσει τη διαθεσιμότητα καταγεγραμμένων δεδομένων που θα μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση ατυχημάτων και συμβάντων. μιλάμε για κάμερες και εποπτικό υλικό τέτοιας φύσεως, ώστε όταν συμβεί κάτι παρόμοιο να μπορεί να υπάρχει ανιχνευσιμότητα», ανέφερε ο κ. Καπετανίδης.
Για την Hellenic Train
«Έχει δύο συστάσεις. Το πρώτο να διασφαλίσει ότι οι μηχανοδηγοί της αξιολογούνται τακτικά και εκτελούν τακτικά και επαρκώς τα καθήκοντά τους. Δεύτερον, να αναπτύξει το σύστημα με το οποίο θα γίνει η παρακολούθηση, της απόδοσης των μηχανοδηγών», υπογράμμισε.