Πετρέλαιο: Φόβοι εκτόξευσης ακόμα και πάνω από 100 δολ. το βαρέλι

Πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι βλέπουν βραχυπρόθεσμα αναλυτές, αν το Ιράν εμπλακεί σε μία ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, καθώς παραμένει σημαντικός παίκτης στη διεθνή αγορά παρά τις αμερικανικές κυρώσεις.

Οι αναλυτές στην εταιρεία ερευνών ΑΝΖ εκτιμούν πως οι τιμές του πετρελαίου θα φθάσουν στα 100 δολάρια το βαρέλι βραχυπρόθεσμα, λόγω του αυξανόμενου κινδύνου περιφερειακής κλιμάκωσης. Ούτε το Ισραήλ ούτε η Γάζα είναι σημαντικοί προμηθευτές πετρελαίου, αλλά ο κίνδυνος στις αγορές θα αυξηθεί αν «η σύγκρουση διευρυνθεί», αναφέρουν σε πρόσφατο υπόμνημά τους.

Ο κίνδυνος 

«Αν το Ιράν αναμιχθεί, 20 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα βρίσκονται σε κίνδυνο άμεσης διακοπής», αναφέρουν. Ο «κίνδυνος του Μεσανατολικού» κυριαρχεί στο τοπίο των διεθνών αγορών, επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ του CNN Business ο Στέφεν Ίνες, διευθύνων σύμβουλος στην SPI Asset Management.

«Η συνεχιζόμενη σύγκρουση μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου μακροπρόθεσμα, περιορίζοντας δυνητικά την πιθανότητα εξομάλυνσης των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας και ενέχοντας κινδύνους μείωσης για την παραγωγή ιρανικού πετρελαίου, προκαλώντας περαιτέρω άνοδο των τιμών», επισημαίνει.