ΠΑΣΟΚ: Τώρα κατηγορεί και την αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση για τα προβλήματα σε έργα του ΤΑΑ

“Συμπληρώνεται σήμερα ένας μήνας από ακόμα μία θεσμική κίνηση του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής για διαφάνεια στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αναμένουμε, όμως, ακόμα την απάντηση της κυβέρνησης”, αναφέρει ανακοίνωση Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, τονίζεται:

Πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είναι ότι κάθε ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία πρέπει να δαπανάται με απόλυτη διαφάνεια για να πιάνει τόπο, να ωφελεί όλους και όχι τους λίγους και να κάνει ανθεκτικότερη την οικονομία μας. Επειδή καμία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν καλύπτεται σήμερα ως προς Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίζεται τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως υπογραμμίσαμε και μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Politico για διαγωνιστικές διαδικασίες της κυβέρνησης. Μία διαχείριση τα αποτελέσματα της οποίας θα τα βρούμε, δυστυχώς, μπροστά μας ως χώρα.

Όπως είναι γνωστό, στις 19 Φεβρουαρίου 2024, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κάνοντας τη δουλειά που αρνήθηκε να κάνει με διαφάνεια η κυβέρνηση και αφού μελέτησε πλειάδα στοιχείων χαμένα μέσα στο διαδίκτυο, έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με το σύνολο των 61 έργων / οροσήμων / μέτρων για τα οποία ζητήθηκε από την Ελλάδα η αναθεώρησή τους ή η απένταξή τους από το πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στις 9 Απριλίου 2024, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Α’ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παύλου Γερουλάνου, αναφορικά με το αν έχει γίνει αξιολόγηση των έργων ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Αθανάσιος Κοντογεώργης δήλωσε ότι «η αξιολόγηση έχει γίνει για κάθε ένα από τα έργα», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν και προβλήματα ως προς την ωρίμανση κάποιων έργων που ξέρετε ότι είναι και ευθύνη της αυτοδιοίκησης».

Άμεσα, στις 10 Απριλίου 2024 όλα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής υπέβαλαν ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς την κυβέρνηση, ζητώντας δύο πολύ απλά πράγματα:

α) Απάντηση στο «ποιος ευθύνεται, σύμφωνα με την αξιολόγηση που πραγματοποίησε η κυβέρνηση, για το γεγονός ότι ζητήθηκε η τροποποίηση ή η απένταξη κάθε ενός από τα 61 έργα / μέτρα / ορόσημα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας;»

β) Και να καταθέσει η κυβέρνηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο «κάθε σχετικό έγγραφο αναφορικά με την «αξιολόγηση που έχει γίνει για κάθε ένα από τα έργα»», όπως δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στη Βουλή.