ΠΑΣΟΚ: Γιατί εξεταστική και όχι προανακριτική με ονοματεπώνυμα;

Η εισηγήτρια Ευαγγελία Λιακούλη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής και στη συζήτηση για το αίτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής που κατέθεσε το ΚΚΕ για το δυστύχημα στα Τέμπη, έθεσε, μεταξύ άλλων, το ερώτημα «γιατί εξεταστική γενικά και αόριστα και όχι προανακριτική με ονοματεπώνυμα.

Kατά την τοποθέτησή της αναφέρθηκε καταρχήν στην «μεγάλη τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου 2023 , το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα, με το θάνατο 57 ανθρώπων και τραυματισμό τουλάχιστον 85-στην πλειοψηφία τους νέοι και φοιτητές», περιγράφοντας τα όσα βίωσαν οι οικογένειες των θυμάτων τα οποία χαρακτήρισε «..ανείπωτα, που ο νους δεν χωρά και η ψυχή δεν αντέχει… τραγωδία που μας συγκλόνισε, μας καθήλωσε, μας σημάδεψε».

Η βουλευτής τόνισε ακόμη πως «στη συγκλονισμένη χώρα που βγήκε στους δρόμους, κατέκλυσε τις πλατείες, δημιούργησε τις μεγαλύτερες πορείες της τελευταίας δεκαετίας», ενώ το «στείλε μου όταν φτάσεις», έγινε κραυγή όλων , σύνθημα αγώνα και ο τίτλος του συλλογικού τραύματος» .

Η Γραμματέας της Κ.Ο. τόνισε ιδιαίτερα ότι «… για τα αίτια του δυστυχήματος όσα αποκαλύφθηκαν ήταν συγκλονιστικά: η έλλειψη τηλεδιοίκησης, η κυκλοφορία των τρένων που γινόταν με ανθρώπινη παρέμβαση και χωρίς καμία ασφαλιστική δικλείδα, ο μοιραίος σταθμάρχης που ήταν ένα ακόμη ρουσφέτι της ΝΔ , η προειδοποίηση των εργαζομένων με εξώδικα ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, η παραίτηση του τότε Προέδρου ETCS προς την ΕΡΓΟΣΕ, η εμπλοκή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για το ζήτημα των καθυστερήσεων και της μη ομαλής εξέλιξης της σύμβασης 717/2014, η επιβολή προστίμου στην Hellenic Train ύψους 300.000 ευρώ από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων μετά από συνεχή σιδηροδρομικά ατυχήματα στη Χαμοστέρνας, στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης και στο Πλατύ Ημαθίας, η απόφαση παραπομπής της χώρας μας στο Δικαστήριο της ΕΕ, στις 15 Φεβρουαρίου 2023 κλπ. Η Κυβέρνηση εστίασε στο ανθρώπινο λάθος, προσπαθώντας μάλιστα να πείσει τα πρώτα εικοσιτετράωρα την κοινή γνώμη ότι υπήρχε τηλεδιοίκηση ενώ ο Πρωθυπουργός , στην πρώτη δήλωσή του είπε το περιβόητο « Φταίμε όλοι…» προκειμένου να διαχυθούν οι ευθύνες της Κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών. Η Βουλή όμως έχει την υποχρέωση να κινήσει τις διαδικασίες που ο κανονισμός και η κείμενη νομοθεσία προβλέπουν, με βάση τα δεδομένα που έχει στα χέρια της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Και στα χέρια της έχει η Βουλή το φάκελο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που στις αρχές Ιουλίου 2023 αφού ολοκλήρωσαν την έρευνά τους, τα συμπεράσματα της οποίας αποτυπώνονται σε σχέδιο κατηγορητηρίου 106 σελίδων, απεστάλη στη Βουλή , αναφέρεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα που πρέπει να ελεγχθούν ποινικά- και συγκεκριμένα στους υπουργούς Κ. Καραμανλή και Χρ. Σπίρτζη» τόνισε η κ. Λιακούλη.

Το κομβικό ερώτημα που έθεσε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αφορούσε ακριβώς στη διαφορά μεταξύ των δυνατοτήτων της εξεταστικής και προανακριτικής επιτροπής και συγκεκριμένα ότι η εξεταστική επιτροπή ερευνά γενικά τις πολιτικές ευθύνες και αν κρίνει ότι υπάρχουν προχωρά σε σύσταση προανακριτικής, έχοντας όμως χάσει πολύτιμο χρόνο, ενώ η προανακριτική επιτροπή ελέγχει τις ποινικές ευθύνες, αποδίδει κατηγορίες, κατευθύνει τη διαδικασία και λειτουργεί ως εισαγγελικό και ανακριτικό όργανο ταυτόχρονα.

«Ποιος ο λόγος λοιπόν να προσφέρετε σωσίβιο στη ΝΔ, να τη διευκολύνετε να διαχύσει τις ευθύνες και να μην τις αποδώσει σε αυτούς που ήδη ο ευρωπαίος εισαγγελέας κατονομάζει ; Εχει καμία λογική όταν υποδεικνύονται από εισαγγελική αρχή πρόσωπα, εμείς να κάνουμε δήθεν ότι δεν διαβάζουμε τα ονόματά τους ; Αν αυτό δεν υποκρύπτει συγκάλυψη ευθυνών- όπως ακριβώς έγινε στην υπόθεση των υποκλοπών, τότε τί αλήθεια εξυπηρετεί;» τόνισε χαρακτηριστικά η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, επιχειρηματολογώντας στη συνέχεια για την πρόταση του Κινήματος περί σύστασης προανακριτικής επιτροπής που χαρακτήρισε «καθαρή πρόταση, χωρίς σκοπιμότητες και συγκαλύψεις».