Παπαθανάσης: Η ελληνική οικονομία θα είναι και το 2024 από τις πρώτες σε ανάπτυξη στην Ευρώπη

Την πεποίθηση ότι η Ελληνική Οικονομία θα είναι και το 2024, μια από τις πρώτες σε ανάπτυξη στην Ε.Ε., εξέφρασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, υπογραμμίζοντας παράλληλα, τη στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, προκειμένου να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, να στηριχθεί περαιτέρω η επιχειρηματικότητα, να διευρυνθεί η περίμετρος του τραπεζικού δανεισμού κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή.

«Οι ευρωπαϊκοί και οι εθνικοί πόροι είναι πολύ σημαντικοί για την ανάπτυξη της πατρίδας μας. Η Ελληνική Οικονομία θα είναι και το 2024 μία από τις πρώτες οικονομίες σε ανάπτυξη στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει χώρος για πανηγυρισμούς, γιατί έχουμε να καλύψουμε μεγάλο επενδυτικό κενό. Όμως, όπως και το 2023 είχαμε ανάπτυξη 2% όταν η υπόλοιπη Ευρώπη είχε 0,4%, έτσι και το 2024 αναμένουμε πολύ πιο υψηλή ανάπτυξη σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης. Για να το πετύχουμε αυτό, οι ευρωπαϊκοί πόροι πρέπει να κατευθυνθούν σωστά στην οικονομία, έτσι ώστε να μοχλεύσουν, να κινητοποιήσουν, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, και κυρίως να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 12,2 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο των τελευταίων δεκατεσσάρων ετών στη χώρα, συμμετέχει πάνω από το 70% στο ποσοστό της ανάπτυξης και δεν έχουμε δικαίωμα να απωλέσουμε κανέναν πόρο. Αθροιστικά οι πόροι του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης αντιστοιχούν στο 80% των δημοσίων επενδύσεων για το έτος 2024», υπογράμμισε.

Ειδικότερα, για το ΕΣΠΑ 2021-2027, σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός των προσκλήσεων ανέρχεται στα 11,2 δισ. ευρώ, ο προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων στα 6,5 δισ. ευρώ, αυτός των συμβάσεων στα 4,3 δισ., ενώ ο προϋπολογισμός καταχωρισμένων δαπανών στα 831 εκατ. ευρώ.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει λάβει μέχρι και το τρίτο αίτημα πληρωμής, ποσό ύψους 14,9 δισ. ευρώ, δηλαδή το 41% του συνολικού προγράμματος, ενώ ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι στο 30%. Εντός του Απριλίου θα έχουμε το τέταρτο αίτημα πληρωμής για τα δάνεια ύψους 2,3 δισ. ευρώ και εντός του Μαΐου το τέταρτο αίτημα πληρωμής για επιχορηγήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ. «Έχουμε ικανοποιήσει τα 18 από τα 20 ορόσημα και αναμένουμε να ολοκληρωθούν εντός του μήνα και τα επόμενα δύο ορόσημα», δήλωσε.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός έκανε ειδικές αναφορές σε συγκεκριμένα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως το Πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι, για τους επαγγελματίες αγρότες, το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Ενεργειακών Κοινοτήτων Δήμων για παραγωγή ενέργειας, το Φωτοβολταϊκά στην Στέγη κατοικιών, το Αλλάζω Συσκευή, το Εξοικονομώ Επιχειρώντας και το Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον, καθώς και στους πόρους για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, ιδίως σε Θεσσαλία και Έβρο.
«Είναι αυτά τα οποία δεν υπερψηφίστηκαν από την αντιπολίτευση στη Βουλή. Για να κατανοήσουμε ακριβώς το μέγεθος της ευθύνης που πρέπει να έχουμε ως πολιτεία και ως Βουλή και ως κόμματα», τόνισε.

Ο κ. Παπαθανάσης ανακοίνωσε επίσης την έναρξη νέου προγράμματος για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, το οποίο, μέσω του εγγυοδοτικού πυλώνα του, εγγυάται έως το 80% του δάνειου και επιδοτεί με 2 εκατοστιαίες μονάδες το επιτόκιο. Και, μέσω του πυλώνα της επιδότησης του επιτοκίου, ότι το 40% του δανείου θα είναι άτοκο και το 60% θα επιδοτείται με 3 εκατοστιαίες μονάδες

Στη συνέντευξη τύπου, η οποία εντάσσεται στην τακτική, σε τριμηνιαία βάση, ενημέρωση της κοινής γνώμης από τον Αν. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για ζητήματα του χαρτοφυλακίου του, συμμετείχαν: ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής, κ. Γιώργος Ζερβός, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, κ. Νίκη Δανδόλου και ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Ορέστης Καβαλάκης.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Στους πρώτους μήνες του 2024 τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 καταγράφουν υψηλές επιδόσεις στην ενεργοποίηση των δράσεων, την υλοποίηση των έργων και την απορρόφηση των πόρων, διατηρώντας τη δυναμική που καταγράφηκε τα προηγούμενα χρόνια. Με όχημα την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων που χρηματοδοτούν σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, η χώρα μας συνεχίζει να βαδίζει σταθερά στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, προδιαγράφοντας ένα νέο, μακροχρόνιο, ενάρετο οικονομικό κύκλο».

Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ-ΤΣ, κ. Γιώργος Ζερβός, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Η δυναμική εκκίνηση των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ της Προγραμματικής Περιόδου 2021-27, με υψηλούς ρυθμούς ένταξης αλλά και συμβασιοποίησης νέων έργων, καταδεικνύει αφενός την αποτελεσματική αξιοποίηση και διαχείριση των διατιθέμενων πόρων και αφετέρου τον άρτιο σχεδιασμό των αρμόδιων Διαχειριστικών Αρχών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προς την κατεύθυνση της επίτευξη των στόχων ανάπτυξης και ενίσχυσης της οικονομίας της χώρας».

H Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, κα Νίκη Δανδόλου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς όπως αναφέρθηκε και πλέον βρίσκονται στις τελικές απολογιστικές διαδικασίες. Προχωράμε αντίστοιχα στην ταχύτατη ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2021-2027 όπως φαίνεται από τις νέες προσκλήσεις χρηματοδότησης και εντάξεις, με μέριμνα για ομαλή δημοσιονομική μετάβαση μεταξύ των δύο περιόδων και τη συνέχιση ή έναρξη δράσεων των συναρμοδίων Υπουργείων – φορέων υλοποίησης. Τέλος, και σε όρους Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ+) 2021-2027, η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις απορρόφησης Κοινοτικών πόρων μεταξύ των Κρατών Μελών (2η με σημερινά στοιχεία Ε.Ε.)».

Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης κ. Ορέστης Καβαλάκης, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Παρουσιάσαμε σήμερα με στοιχεία τις θετικές επιδόσεις της χώρας μας ως προς την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τόσο αναφορικά με το σκέλος των επιχορηγήσεων όσο και με το δανειακό σκέλος, καταγράφοντας και τη σημαντική συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι ενεργές σημαντικές δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και αναμένονται δράσεις για αυτοπαραγωγή ενέργειας για τις επιχειρήσεις. Νέα πρόσκληση για το επενδυτικό clawback, ενώ ανοίγει άμεσα και το πρόγραμμα Invest EU που παρέχει εγγυήσεις για δάνεια έως κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».