Παπαστεργίου: Αλλαγή τιμολογίων ενέργειας με ένα μήνυμα

Μέσω μηνύματος στο wallet του smartphone, από τον Φεβρουάριο, οι πολίτες θα δύνανται να αλλάξουν εταιρεία ενέργειας και τιμολόγιο, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στα Παραπολιτικά Fm.

Ο ίδιος τόνισε: «Ήδη με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος δουλεύουμε στη διαδικασία του να μπορεί αυτή η αλλαγή να γίνεται με ένα μήνυμα στο wallet εφόσον πατήσει “ναι” ο ενδιαφερόμενος. Όπως ακριβώς πριν από περίπου 1,5 μήνα λέγαμε για το myAuto, πακέτο που ήδη μπήκε στο wallet μας και ήδη πάνω από 100 χιλιάδες αυτοκίνητα έχουν “κατεβεί” στα κινητά».

Παράλληλα, έκανε λόγο για την πρώτη διασυνοριακή διαλειτουργικότητα με τις ταυτότητες, καθώς ένας Κύπριος που ζει στην Ελλάδα ή ένας Έλληνας που ζει στην Κύπρο θα διασταυρώνει ότι η αστυνομική του ταυτότητα είναι νόμιμη και σε ισχύ.

Σχετικά ψηφιακό βοηθό του gov.gr, επεσήμανε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα είναι και πολύγλωσσος , αφού «κατανοεί 150 γλώσσες, απαντά σε 24 γλώσσες, ακόμη και σε διάφορες περίεργες γλώσσες όπως σουαχίλι». Το επόμενο όμως βήμα είναι ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2024 θα αρχίσει όχι μόνο να μας ενημερώνει αλλά να κάνει τα πρώτα πράγματα για εμάς όπως το να κλείσει ένα ραντεβού για εμβόλιο ή, για να εκδώσουμε ταυτότητα, να μας κατεβάσει κατόπιν αιτήματός μας το Ε9.

Ο υπουργός σημείωσε ότι το wallet θα αποτελεί το μοναδικό μέσο που θα συνδιαλέγονται οι πολίτες με το Δημόσιο και υπογράμμισε ότι στο wallet αναμένεται να προστεθούν και οι επαγγελματικές ιδιότητες καθώς «ζητάμε από τους επαγγελματικούς φορείς να μας ανοίξουν τα μητρώα τους για να αρχίσουμε να περνάμε όλες αυτές τις διαδικασίες», προσθέτοντας ότι το διαβατήριο για να μπει στο wallet πρέπει να υπάρξει πρώτα μια κοινή ευρωπαϊκή πλατφόρμα.

Για την κινητή τηλεφωνία ο υπουργός τόνισε ότι «θα δούμε τον ανταγωνισμό να δουλεύει και θεωρώ ότι από το πρώτο εξάμηνο του 2024 θα έχουμε καλύτερες ταχύτητες και τιμές για τον καταναλωτή».

Αναφορικά με την επιστολική ψήφο τόνισε ότι «δημιουργείται ένα μητρώο για τους ανθρώπους που θα δηλώσουν ότι θέλουν να ψηφίσουν επιστολικά και άρα πάμε να φτιάξουμε αυτές τις βάσεις με το υπουργείο Εσωτερικών. Είναι όμως μια πρώτης τάξη ευκαιρία να “καθαρίσουμε” τα μητρώα μας».

Κλείνοντας, ανέφερε για τον ΔΑΙΔΑΛΟ ότι είναι «ό,τι πιο οραματικό και αισιόδοξο για την τεχνολογία στην Ελλάδα, είναι πολύ μεγάλο και γρήγορο μηχάνημα το οποίο βοηθά στην έρευνα με τεχνητή νοημοσύνη, θα βοηθήσει γενικά στο να δημιουργήσουμε πλέον πέρα από το public cloud, να αρχίσουμε να αποκτάμε δικές μας υποδομές για αποθήκευση δεδομένων».