Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Π. Τσακλόγλου καλεσμένος στο ertnews μίλησε για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), τις αυξήσεις των συντάξεων, το έκτακτο επίδομα συνταξιούχων με προσωπική διαφορά αλλά και τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού.
Ο ίδιος ανέφερε:
Για τις αυξήσεις συντάξεων
Το ύψος της αύξησης των συντάξεων κάθε χρόνο υπολογίζεται όπως προβλέπει ο νόμος ως το ημιάθροισμα του ετήσιου ρυθμού πληθωρισμού και του ποσοστού αύξησης του ΑΕΠ. Φέτος, από τα στοιχεία του προϋπολογισμού προκύπτει ότι η νέα αύξηση που θα δοθεί στις συντάξεις ανέρχεται στο 2,4%. Η αύξηση αυτή θα φανεί στις συντάξεις του Ιανουαρίου οι οποίες θα καταβληθούν λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Για το έκτακτο επίδομα
Όλοι οι συνταξιούχοι θα δουν αύξηση 2.4% στις συντάξεις τους εκτός από όσους έχουν προσωπική διαφορά για τους οποίους η Κυβέρνηση έχει μεριμνήσει να δοθεί ένα έκτακτο επίδομα αντιστρόφως ανάλογο προς το ύψος της σύνταξής τους το οποίο θα κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ και θα πληρωθεί επίσης λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Για τις εκκρεμείς κύριες και επικουρικές συντάξεις
Το 2019 όταν ανέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση, οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις, δηλαδή αυτές που ήταν σε εκκρεμότητα για πάνω από τρεις μήνες, ήταν εκατοντάδες χιλιάδες, αριθμός που αυτή τη στιγμή έχει περιοριστεί στις 19.500 ενώ σε αυτές περιλαμβάνονται και υποθέσεις σε δικαστική εκκρεμότητα αλλά και φάκελο που δεν είναι πλήρης. Σημαντική μείωση καταγράφεται και στο απόθεμα των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων, οι οποίες έχουν περιοριστεί στις 32.500. Τα δυο μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στον e-ΕΦΚΑ, δηλαδή η κατασκευή ενός νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος και η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού όλων των ασφαλισμένων αναμένεται να επιλύσουν οριστικά το πρόβλημα των «εκκρεμών συντάξεων».
Για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ)
Η ΕΑΣ, μαζί με πόρους από άλλες πηγές χρηματοδοτεί το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), δηλαδή τον Λογαριασμό για την Αλληλεγγύη των Γενεών. Μέχρι στιγμής στο ΑΚΑΓΕ έχουν σωρευθεί πάνω από 17 δις ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν μελλοντικά, όταν θα κορυφωθούν οι συνέπειες της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού, ώστε να μπορούν να πληρώνονται απρόσκοπτα οι συντάξεις. Ο σχεδιασμός, όμως, της ΕΑΣ ήταν προβληματικός καθώς αν ένας συνταξιούχος περνούσε το όριο ενός κλιμακίου έστω και κατά ένα ευρώ ο υψηλότερος συντελεστής επιβαλλόταν σε όλη του τη σύνταξη. Σαν αποτέλεσμα, μετά την ετήσια αύξηση της σύνταξης υπήρχαν συνταξιούχοι που, λόγω ΕΑΣ, έβλεπαν μείωση αντί για αύξηση στη σύνταξή τους. Με νομοθετική ρύθμιση που φέραμε με την Υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως, διασφαλίσαμε ότι τα κλιμάκια της ΕΑΣ θα αναπροσαρμόζονται με το ίδιο ποσοστό με το οποίο αναπροσαρμόζονται ετησίως και οι συντάξεις, ώστε οι συνταξιούχοι να λαμβάνουν κανονικά την αύξηση στη σύνταξή τους.
Απάντηση σε δημοσιεύματα για μεγαλύτερη ΕΑΣ το 2025
Ο Υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα που αναπαράγονται τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με τα οποία οι συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο ποσό για την Εισφορά υπέρ Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) απ’ όση τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2025. Όπως εξήγησε, το μέτρο της ΕΑΣ ισχύει από το 2010. Κατά την περίοδο της κρίσης ορισμένα πρώην ταμεία δεν απέδωσαν τα ποσά που όφειλαν στο ΑΚΑΓΕ, παρότι τα ποσά αυτά είχαν παρακρατηθεί από τους συνταξιούχους. Η διαφορά, ύψους περίπου 1 δις ευρώ, θα καταβληθεί και, μάλιστα, εντόκως, από τον e-ΕΦΚΑ που είναι ο διάδοχος φορέας αυτών των ταμείων στο ΑΚΑΓΕ σε τέσσερες δόσεις. Το αυξημένο ποσό που καταγράφεται στον προϋπολογισμό του 2025 οφείλεται σε αυτή τη διαφορά και, φυσικά, δεν θα πληρωθεί από τους συνταξιούχους. Μάλιστα, ανέφερε ο Υφυπουργός, σε σύγκριση με το παλαιό σύστημα, το νέο σύστημα ελαφρύνει τους συνταξιούχους κατά 32 εκ ευρώ, επηρεάζοντας ευνοϊκά περίπου το ένα τέταρτο των συνταξιούχων που πληρώνουν ΕΑΣ.
Για το δημογραφικό
Σε πρόσφατο συνέδριο, στο οποίο συμμετείχε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης των συνεπειών της δημογραφικής γήρανσης καθώς η Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντιμετωπίζει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα με αρνητικές επιπτώσεις στις αναπτυξιακές προοπτικές, την αγορά εργασίας, την κοινωνική προστασία και τα δημόσια οικονομικά. Στο πλαίσιο αυτό, η πλήρης αξιοποίηση του δυναμικού του πληθυσμού, νέων αλλά και γηραιότερων και η διαγενεακή συνεργασία και αλληλεγγύη, είναι υψίστης σημασίας.