100.000 συνταξιούχοι δήλωσαν ότι εργάζονται

Περίπου 100.000 είναι οι συνταξιούχοι που δήλωσαν ότι εργάζονται, ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.

Όπως είπε, «πρόκειται για ένα μέτρο που δίνει το δικαίωμα στους συνταξιούχους που επιθυμούν να εργαστούν κανονικά, χωρίς καμία παρακράτηση στη σύνταξή τους και με την απόδοση ενός πόρου υπέρ ΕΦΚΑ, ύψους 10%, επί του μισθού. Το μέτρο αυτό το έχουν υποδεχτεί θετικά ήδη σχεδόν 100.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι εργάζονται, απολαμβάνοντας υψηλότερο εισόδημα τώρα, αλλά και αργότερα, καθώς, όταν αποφασίσουν να βγουν οριστικά στη σύνταξη, αυτή επανυπολογίζεται και είναι προσαυξημένη».

Για τις συντάξεις χηρείας 

Σε ερώτηση σχετικά με τις συντάξεις χηρείας, ο κ. Τσακλόγλου απάντησε τα εξής: «Η συζήτηση αφορά στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα. Με βάση τον νόμο, μετά την πρώτη τριετία της καταβολής της σύνταξης, αν η χήρα ή ο χήρος έχουν εισοδήματα είτε από δική τους σύνταξη είτε από απασχόληση, το ανταποδοτικό κομμάτι της καταβαλλόμενης σύνταξης περικόπτεται κατά το ήμισυ, δηλαδή από 70% πηγαίνει στο 35%. Πρόκειται για μια διάταξη η οποία ήδη εφαρμόζεται στους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα και του ΟΓΑ και δεν έχει εφαρμοστεί, μέχρι στιγμής, στον ιδιωτικό τομέα, εξαιτίας προβλημάτων με τα λογισμικά, τα οποία είναι πλέον λειτουργικά. Το επόμενο διάστημα, θα αποφασιστεί πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί η νομοθεσία».

Σχετικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στις πληρωμές, ο κ. Τσακλόγλου αποσαφήνισε ότι, λόγω προβλήματος στο λογισμικό της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για τις αυτοαπασχολούμενες, το οποίο, όμως, έχει ήδη διορθωθεί, υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση. «Όμως, από χθες, έχουν αρχίσει να καταβάλλονται και πάλι τα επιδόματα κανονικά» συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εργασίας.