
Γιάννης Δήμου
Το σύνθημα εξόδου της ομάδας Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να δοθεί την Κυριακή, μέσα από την συνδιάσκεψη των στελεχών της (6+6 κλπ).
Ο Αλέξης Τσίπρας την ύστατη ώρα, προσπάθησε να αποτρέψει τις νέες αποχωρήσεις, συναντώντας τον Γαβριήλ Σακκελαρίδη και τον Νάσο Ηλιόπουλο, αλλά πιθανότατα δεν πέτυχε τον στόχο του, καθώς η απόφαση θεωρείται ειλημμένη από καιρό (ουσιαστικά αμέσως μέτα την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη).
Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξή του στον Ν. Χατζηνικολάου, δήλωσε ότι τείνει χείρα φιλίας προς την Ε. Αχτσιόγλου, τον Ν. Ηλιόπουλο και τον Α. Χαρίτση αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι πρέπει να μείνουν στον χώρο και ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί. Και στο πολιτικό κέντρο που θέλω να δημιουργήσω από εδώ και πέρα, θα έχουν ισότιμη θέση». Ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οργανωμένη φυγή βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα σήμαινε αποστασία.
Υπενθυμίζεται, ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Δημήτρης Βίτσας ανέφερε ότι οι ήδη αποχωρήσαντες, περιμένουν την έξοδο της ομάδας Αχτσιόγλου, για την συγκρότηση
ενός νέου κομματικού σχηματισμού της Αριστεράς.
Εννέα βουλευτές και…
Σε βουλευτικό επίπεδο, την Ε. Αχτσιόγλου, εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν στην έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσοι συνυπέγραψαν το σκληρό κείμενο εναντίον της νέας ηγεσίας του κόμματος στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή. Δηλαδή, η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Μερόπη Τζούφη, η Θεανώ Φωτίου και ο Αλέξης Χαρίτσης. Οι 7 βουλευτές της ομάδας Αχτσιόγλου με τους δύο της Ομπρέλας που ήδη έχουν αποχωρήσει (Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα) θα θέλουν έναν ακόμα βουλευτή για να συγκροτήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Κύκλοι των αποχωρούντων αφήνουν να εννοηθεί ότι έχουν εξασφαλίσει περισσότερους από έναν βουλευτή, θεωρώντας βέβαιο τον σχηματισμό Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι τώρα δεν έχουν εκφραστεί ανοιχτά για τις εξελίξεις. Πρόκειται για τους: Γιώργο Ψυχογιό, Οσγκιούρ Φερχάτ, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Κώστα Μπάρκα και Μαρίνα Κοντοτόλη, που είχαν ψηφίσει λευκό για την πρόταση του Στ. Κασσελάκη, σχετικά με το νέο προεδρείο της Κονοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, ακόμα και με το σενάριο αποχώρησης συνολικά 14 βουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ οριακά θα παραμείνει αξιωματική αντιπολίτευση με 33 βουλευτές έναντι 32 του ΠΑΣΟΚ.
Τα προνόμια των Κοινοβουλευτικών Ομάδων
Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες παραχωρούνται γραφεία και μετακλητοί υπάλληλοι.
Σε ό,τι αφορά το κοινοβουλευτικό έργο θα ορίζεται κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας καθώς και εισηγητής στα νομοσχέδια και στις Επιτροπές.
Επίσης, ο επικεφαλής της Κ.Ο. θα συμμετέχει στη διάσκεψη των προέδρων, συλλογικό όργανο που εξετάζει την ημερήσια διάταξη των εργασιών της Βουλής, οργανώνει τη διεξαγωγή του νομοθετικού έργου και αποφασίζει για τη διεξαγωγή οργανωμένης συζήτησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ