Όλγα Κεφαλογιάννη: Οι παρεμβάσεις του νομοσχεδίου στοχεύουν σε έναν νέο κύκλο ποιοτικής ανάπτυξης του τουρισμού

«H εντολή που έχουμε από τον ελληνικό λαό είναι να προχωρήσουμε σταθερά και τολμηρά σε έναν νέο κύκλο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που δίνουν ανάσα και προοπτική στην αγορά, που διορθώνουν δυσλειτουργίες, που εκσυγχρονίζουν ακόμα περισσότερο το τουριστικό μας προϊόν. Μακριά από φοβικές και περιοριστικές λογικές άλλων δεκαετιών. Γιατί μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε δυναμικά και ανταγωνιστικά, να μπούμε σε έναν νέο κύκλο μακροχρόνιο κύκλο τουριστικής ανάπτυξης. Σε έναν νέο κύκλο όπου κερδισμένη θα είναι η ελληνική οικονομία στο σύνολο της, αλλά πάνω από όλα κερδισμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. Με μεγαλύτερο εισόδημα, με καλύτερες θέσεις εργασίας».

Τα παραπάνω τόνισε Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη προσδιορίζοντας το όραμα του Υπουργείου, κατά την ομιλία της στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο «Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης και επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων, ρυθμίσεις τουριστικών φορέων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση του τουρισμού».

Η  Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στα πρόσφατα στοιχεία Ιανουαρίου-Απρίλιου που δείχνουν αύξηση σε τουριστική κίνηση και εισπράξεις 20 και 22% αντίστοιχα, σε σχέση με το 2023, το οποίο αποτελεί έτος – ορόσημο για τον τουρισμό και μάλιστα εκτός περιόδου αιχμής. Και πρόσθεσε:

“Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα κομβικό σημείο στο οποίο είναι κρίσιμης σημασίας η διασφάλιση των προϋποθέσεων, ώστε ο τουρισμός να συνεχίσει και στο μέλλον να αποφέρει οφέλη για την εθνική οικονομία αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. ‘‘Ο τουρισμός είναι ένας δυναμικός τομέας που δεν σταματά να αλλάζει, να εξελίσσεται και οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε διαρκώς ώστε να πρωταγωνιστήσουμε και στο μέλλον’’.

Η Υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι οι παρεμβάσεις του νομοσχεδίου αποτελούν, όπως είπε, μια ολιστική προσέγγιση, η οποία στοχεύει σε έναν νέο κύκλο ποιοτικής ανάπτυξης του τουρισμού, και συγκεκριμένα:

– Προάγει και αναδεικνύει την αξία του ανθρώπινου δυναμικού του ελληνικού τουρισμού

– Συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και πιο λειτουργικού επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος

– Διαμορφώνει ένα ουσιαστικά αναβαθμισμένο και πολυσύνθετο τουριστικό προϊόν

– Προωθεί ένα νέο πρότυπο διακυβέρνησης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ως προς τη διαχείριση και προώθηση των προορισμών μας.

Ειδικότερα στις διατάξεις του νομοσχεδίου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

– Νέες ρυθμίσεις προσανατολισμένες στην εξυπηρέτηση του στόχου της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και ρυθμίζονται θέματα για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, και λειτουργία τουριστικών επιχειρήσεων και υποδομών.

– Διαμορφώνεται ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις ειδικές μορφές τουρισμού

-Εισάγεται ρύθμιση για Οργανωμένη Τουριστική Κατασκήνωση πολυτελούς διαβίωσης (glamping)

-Προβλέπεται η θεσμοθέτηση πλαισίου για ισόρροπη αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού στους τουριστικούς λιμένες, πλέον των ήδη εγκεκριμένων.

– Θωρακίζεται το επάγγελμα του ξεναγού και ενσωματώνονται όλες οι προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (Π0.ΞΕΝ) για τον ορισμό του επαγγέλματος.

– Προσλαμβάνεται μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης. για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, ενώ οι απόφοιτους των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, θα εισάγονται χωρίς κατατακτήριες εξετάσεις, σε τμήματα τουριστικών σπουδών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Ειδικά για το θέμα των Επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης (Ε.Ι.Χ) με οδηγό, η Υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι διατηρείται στο ακέραιο η υποχρεωτικότητα των ελέγχων, με βάση τις αυστηρές νόμιμες προδιαγραφές άσκησης του μεταφορικού έργου τους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία . Αυτό που αποκλειστικά ρυθμίζεται, τόνισε η κα Κεφαλογιάννη, είναι ότι η τήρηση της νομιμότητας και η αυστηρότητα των ελέγχων θα εξαντλείται στον επαγγελματία και όχι στους πελάτες, όσον αφορά στην άσκηση του συγκεκριμένου μεταφορικού έργου.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η Όλγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι με τις παρεμβάσεις που έγιναν την περίοδο 2012 – 2014 στον ελληνικό τουρισμό, η Ελλάδα σήμερα, βρίσκεται στους δέκα κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως. Και κατέληξε:
‘‘Το τολμήσαμε και το καταφέραμε. Σε αυτήν τη πορεία συνεχίζουμε και τώρα. Το Υπουργείο Τουρισμού είναι εδώ, με τις πόρτες του ανοιχτές, για να ακούσει, να συνθέσει, να διαμορφώσει πολιτικές που υπηρετούν ένα σύγχρονο και ανταποδοτικό προς την ελληνική κοινωνία μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης. Πάντα για το καλό των πολλών”.