Οι βασικοί πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού

Στο συνέδριο «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VII: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα», που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών, μίλησε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη, υπογραμμίζοντας τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το Δημογραφικό.

Η κ. Ζαχαράκη επισήμανε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού στη δημιουργία του νέου υπουργείου, που έχει διακριτή αρμοδιότητα, για ζητήματα όπως την οικογενειακή και στεγαστική πολιτική, καθώς και την προστασία του παιδιού. Παρατήρησε δε ότι απαιτείται η σύμπνοια και η συνεργασία πολλών δυνάμεων, από πολλά υπουργεία, όλα τα κόμματα, την τοπική αυτοδιοίκηση, την κοινωνία των πολιτών και την επιστημονική κοινότητα.

Εν συνεχεία, αφού αναφέρθηκε στα στοιχεία μείωσης του πληθυσμού, που ξεκίνησε το 1981 και κορυφώθηκε το 2011, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, μέχρι τα πρόσφατα στοιχεία που σόκαραν πολλούς, αλλά ήταν κάτι αναμενόμενο, τουλάχιστον για τους επιστήμονες, στάθηκε στους βασικούς πυλώνες που θα εξειδικευθούν στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, που θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό σε τέσσερις μήνες.

Συνοπτικά, η υπουργός μίλησε για την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, που σχετίζεται με την κάλυψη των θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς (φέτος καλύφθηκαν όλες οι αιτήσεις, που είχαν πλήρη φάκελο, αλλά και όλα τα παιδιά με αναπηρία) και τόνισε η κατάσταση θα βελτιωθεί περαιτέρω με το νέο πρόγραμμα, το οποίο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάπτυξης, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που θα καλύπτουν τις ανάγκες, με επιδότηση από το κράτος 50%, κόστους 40 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα.

Επίσης, σημείωσε τη βελτίωση στη σχολική μέριμνα, με τις θετικές πρόνοιες, αλλά και στις δυσκολίες που εμφανίζονται σε σχολεία της περιφερειακής Ελλάδας και έφερε ως παράδειγμα την Ευρυτανία και τα Άγραφα, απ’ όπου έλκει την καταγωγή της, όπου κλείνουν σχολεία και τα παιδιά δεν θα επανέλθουν ποτέ σε αυτά.

Αναφερόμενη στη βοήθεια που χρειάζονται οι νέες οικογένειες, είπε ότι ξεκινά εφαρμόζεται η φύλαξη στο σπίτι, με το πιλοτικό πρόγραμμα «Νταντάδες στο σπίτι», ενώ έχουν επεκταθεί οι άδειες μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες γυναίκες και αγρότισσες, αλλά και στις γονικές άδειες ανδρών.

Παράλληλα, γνωστοποίησε τα ενδιαφέροντα αιτήματα περιφερειακών δήμων και ειδικά των πληγέντων από την πρόσφατη κακοκαιρία στη Θεσσαλία, που θα στοχεύουν, μέσω της ΔΥΠΑ, στη μόνιμη εγκατάσταση ανθρώπων που θα μπορούν να κάνουν εκεί τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.

Για το στεγαστικό ζήτημα είπε ότι δεν είναι αμελητέο πως 1.100 αιτήσεις, δηλαδή 2.000 άτομα, βρήκαν το σπίτι τους μέσω του προγράμματος ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ, ενώ έκανε γνωστό ότι το επόμενο βήμα θα είναι οι αιτήσεις αυτές να φτάσουν τις 10.000, για να ωφεληθούν 20.000 νέοι άνθρωποι, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για ένα νέο πρόγραμμα που αφορά τη στέγαση των δημοσίων υπαλλήλων στην περιφέρεια –κυρίως εκπαιδευτικούς και ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό.

Τέλος, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της φυγής 500.000 νέων ανθρώπων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και υποστήριξε ότι υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για να επιστρέψουν σε ένα περιβάλλον που προσφέρει ευκαιρίες και κυρίως αξιοκρατία.