Οι απαιτήσεις της αγοράς εργασίας ξεκινούν από την προσχολική ηλικία! Οι δυσλειτουργίες

Τα τελευταία χρόνια η εκπαίδευση έχει γίνει υποχρεωτική από την ηλικία των 4 ετών, ίσως και λίγο πιο πριν για κάποια παιδιά. Η αγορά εργασίας και η ανάγκη για δεξιότητες έχουν ξεκινήσει να εισβάλλουν στην προσχολική ηλικία!

Τετράχρονα και 5χρονα είναι αναμεμειγμένα σε τμήματα και πλέον έχουν κοινή ύλη. Κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη για τα μικρά των 4 ετών, καθώς καλούνται να μάθουν γράμματα, αριθμούς, αγγλικά και πολλά άλλα. Βέβαια, για εκείνα, η επόμενη σχολική χρονιά θα είναι σαφώς πιο ξεκούραστη, αφού όντας πλέον στο νηπιαγωγείο, θα ανακατευτούν με τα προνήπια και θα κάνουν απλά επανάληψη στην περσινή ύλη.

Δυσβάστακτο βάρος 

Αναλογιστείτε όμως το βάρος που πέφτει στις πλάτες των 4χρονων, αφού κάποια από αυτά, ίσως δεν έχουν πάει καν παιδικό σταθμό και φεύγουν από το σπίτι για πρώτη φορά για σχολική μονάδα πολλών μαθητών.

Την ίδια ώρα, υπάρχει πρόβλημα στους νηπιαγωγούς, καθώς ακόμα και οι προϊστάμενοι (κοινώς διευθυντές) πρέπει να αναλάβουν αποκλειστικά ολόκληρο τμήμα 25 μικρών παιδιών, ενώ παράλληλα ασκούν χρέη γραφειοκρατικά και μη, ως υπευθυνοι της σχολικής μονάδας. Αποτέλεσμα των παραπάνω μπορεί να είναι η ελλιπής εκμάθηση ή η προβληματική παρακολούθηση των νηπίων σε διαλείμματα, με κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα.

Οι ιθύνοντες έχουν μιλήσει αρκετές φορές για σύνδεση της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας, όμως το πλάνο παραμένει δυσλειτουργικό, χωρίς καμία διάθεση βελτίωσης, περιμένοντας από γονείς και δασκάλους, με προσωπικό αγώνα, να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, ενώ τα νήπια χάνουν κομμάτια από την παιδική τους ηλικία και την ανεμελιά αυτής.

ΒΝΝΔ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ 

Η “Οδύσσεια” ενός αναπληρωτή εκπαιδευτικού