Ν. Δένδιας: Αναγκαιότητα ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων

Στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και στη δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος «που ενθαρρύνει τη συνεργασία, την ανάληψη ρίσκου, την καινοτομία», στάθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας σήμερα (26/6) στο συνέδριο «StartSmart Summit 2024 South Eastern Europe», στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει «ένα αμυντικό οικοσύστημα το οποίο θα περιλαμβάνει, στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την αμυντική βιομηχανία, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τα ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστήμια, καθώς και τις στρατιωτικές σχολές».

«Πρέπει να εκσυγχρονιστούμε, πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε κατ’ αρχάς και έπειτα να εκσυγχρονίσουμε το υλικό μας, πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την εκπαίδευσή μας», επεσήμανε για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας.

«H μέχρι σήμερα μη ύπαρξη σύνδεσης μεταξύ του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων και των Ενόπλων Δυνάμεων, η απουσία σταθερής χρηματοδότησης για έρευνα, η απουσία σαφών ευκαιριών σταδιοδρομίας και ακαδημαϊκών ευκαιριών, τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στις στρατιωτικές σχολές και τα ερευνητικά ινστιτούτα μας, δεν μπορούν να συνεχιστεί πλέον», εξήγησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για να προσθέσει: «Έχουμε το απαραίτητο ανθρώπινο κεφάλαιο για να προχωρήσουμε».

Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), που ψηφίστηκε κατά 80% επί της αρχής και κατά 90% κατ’ άρθρο, υπογραμμίζοντας ότι «η ελληνική κοινωνία κατανοεί και το πολιτικό σύστημα κατανοεί και νιώθει τι πρέπει να κάνουμε».

«Μπορούμε να εγγυηθούμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας μας στα χρόνια που θα έρθουν, στα δύσκολα χρόνια που θα έρθουν», κατέληξε ο κ. Δένδιας.