
Αποκαρδιωτικά ήταν τα στοιχεία που ανακοίνωσε ΕΛΣΤΑΤ, τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με το βιοτικό επίπεδο και τα εισοδήματα όσων ζουν στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 26,1% του πληθυσμού της χώρας, ήτοι 2.658.400 άτομα. Το 2023 (περίοδος αναφοράς εισοδήματος το 2022), το 18,9% του συνολικού πληθυσμού ήταν σε κίνδυνο φτώχειας.
Την ίδια ώρα, το 77,3% του φτωχού πληθυσμού και το 36,6% του μη φτωχού της χώρας δηλώνει οικονομική δυσκολία να καλύψει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους, περίπου, 438 ευρώ. Το 38,1% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού εκτιμάται σε 4,5%.
Η ΕΛΣΤΑΤ, έδειξε σε νούμερα την κατάσταση των πολιτών.
Όμως υπάρχει πάντα και η καθημερινή παρατήρηση, στην οποία η κατάσταση δείχνει χειρότερη, ακόμα και στις πιο “εύπορες” περιοχές.
Τώρα, που έφτιαξε ο καιρός οι άνθρωποι συνεχίζουν να μην ξεπορτίζουν και να την «βγάζουν», κατά το κοινώς λεγόμενον, στα μπαλκόνια.
Και πως να μην είναι όλη μέρα εκεί; Η ακρίβεια, τα ενοίκια-φωτιά και οι χαμηλοί μισθοί δημιουργούν έναν απαγορευτικό συνδυασμό. Και η μόνη… ψυχαγωγία μπορεί να είναι το μπαλκόνι, με ταυτόχρονη επιστροφή στις… γνωστές ελληνικές συνήθειες του “τίνος είσαι συ;”, “άχου τι φοράει δε ντρέπεται”.
Τα ίδια ισχύουν και για το παγκάκι της παιδικής χάρας.
Άρα το μπαλκόνι, το πάρκο, το παγκάκι είναι οι διέξοδοι… ψυχαγωγίας, ειδικά σε περιπτώσεις, που τα ενοίκια είναι στο επίπεδο των 800-1000 ευρώ για μία οικογένεια.
ΒΝΝΔ