Μνημόνιο συνεργασίας για ενεργειακά ζητήματα υπέγραψαν Ελλάδα και Βουλγαρία

Μνημόνιο (MoU) για την περαιτέρω συνεργασία της Ελλάδας και της Βουλγαρίας σε ενεργειακά ζητήματα υπεγράφη σήμερα, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη και τον Βούλγαρο ομόλογό του Υπουργό Ενέργειας, κ. Ρούμεν Ράντεφ.

Το MoU υπεγράφη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσία τηςΥφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου και της Υφυπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, κυρίας Ίβα Πετρόβα,καθώς και τουΠρέσβη της Βουλγαρίας στην Αθήνα, κυρίου Βαλεντίν Ποριάζοβ.

Βάσει του Μνημονίου Συνεργασίας των δύο χωρών επιδιώκεται:

  • Η αύξηση της δυναμικότητας μεταφοράς των εθνικών συστημάτων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, καθώς και η κατασκευή και η επέκταση δικτύων μεταφοράς υδρογόνου.
  • Η βελτιστοποίηση της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας και υδρογόνου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο μια αειφόρο και προβλέψιμη αγορά. Αυτό, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και τις ρυθμιστικές αρχές.
  • Η συνέχιση της διαδικασίας ψηφιοποίησης των δικτύων ηλεκτρισμού για τη διαχείριση και την εξισορρόπηση των συστημάτων των δύο χωρών.
  • Η προώθηση κοινών έργων ενωσιακού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με στόχο τη μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Η διμερής συνάντηση των Υπουργών, κ.κ. Σκυλακάκη και Ράντεφ και η συνακόλουθη υπογραφή του Μνημονίου περαιτέρω Συνεργασίας των δύο χωρών, εντάσσονται στο σύνολο των δράσεων που λαμβάνονται, στο πλαίσιο του «Ministerial meeting of the High Level Group on Central and South Eastern Europe Energy Connectivity (CESEC)», που διεξάγεται στην Αθήνα το διήμερο 18 και 19 Ιανουαρίου 2024.