Μητσοτάκης: Πλατφόρμα που θα παρέχει ενημέρωση σχετικά με τα έργα κάθε περιφέρειας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας με αντικείμενο την προώθηση των Περιφερειακών Σχεδίων Ανάπτυξης και το συντονισμό μεταξύ Κυβέρνησης και Περιφερειών.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός σημείωσε:

“Συναντιόμαστε σήμερα, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων σας και ακολουθώντας με συνέπεια αυτά τα οποία είχα πει το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών, ότι δηλαδή κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, β’ βαθμού εν προκειμένω, έχουν μία υποχρέωση και μόνο, χωρίς δογματισμούς, χωρίς κομματικούς χρωματισμούς: την όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία μας για τη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας και την επιδίωξη μίας ποιοτικής περιφερειακής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Την ενδυνάμωση της σχέσης των πολιτικών που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, αλλά και τη δημιουργία μιας διακριτής αναπτυξιακής στρατηγικής και ταυτότητας για κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά.

Επίσης, την αποτελεσματικότερη διαχείριση των προκλήσεων από μείζονες εξωγενείς κρίσεις, όπως η κλιματική αλλαγή ή το προσφυγικό ζήτημα, και βέβαια την αποκέντρωση, που αποτελεί μία βασική συνθήκη ισόρροπης ανάπτυξης και ευημερίας κάθε πολίτη, ακόμη κι αν ζει στο πιο απομακρυσμένο σημείο της πατρίδας μας. Το έχουμε πει πολλές φορές, το ασπάζεστε κι εσείς: δεν υπάρχουν Έλληνες διαφορετικών ταχυτήτων και αυτό αφορά τις ανισότητες και εντός των ιδίων των περιφερειών.

Για πρώτη φορά πέρυσι θυμάστε ότι επιχειρήσαμε, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες -τις προηγούμενες περιφερειακές διοικήσεις που πολλές απ’ αυτές βρίσκονται και σήμερα εδώ στο τραπέζι- μία αναλυτική αποτύπωση όλων των έργων και των συνεκτικών δράσεων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε 12 Περιφέρειες -η Αττική είναι μία ξεχωριστή κατηγορία- από όλους τους αρμόδιους φορείς.

Πρόθεσή μας ήταν να αναδείξουμε τις προτεραιότητες, την ανάγκη ορθολογικής κατανομής πόρων, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά και εκείνα τα πεδία τα οποία απαιτούν μεγαλύτερη στήριξη, μεγαλύτερη ενίσχυση και κοινό σχεδιασμό.

Αξιοποιώντας αυτό το εμπεδωμένο πια, θα έλεγα, πλαίσιο συνεργασίας της κυβέρνησης με τις Περιφέρειες και υπό τον συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης, του Υπουργού κ. Σκέρτσου, δημιουργείται ένα συνεκτικό πλέγμα έργων και πολιτικών σε τοπικό, περιφερειακό αλλά και σε εθνικό επίπεδο, έτσι ώστε να εξυπηρετείται η περιφερειακή, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με την επικαιροποίηση των περιφερειακών σχεδίων, κάτι στο οποίο συμβάλλετε και εσείς ήδη”.

Παράλληλα, ανέφερε: “Ταυτόχρονα, ενδυναμώνουμε και πυκνώνουμε τη μεταξύ μας συνεργασία με τη βοήθεια ενός σταθερού μηχανισμού παρακολούθησης των περιφερειακών σχεδίων αλλά και της εξέλιξης όλων των έργων που υπάγονται στην εποπτεία της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Αυτό πάντα σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και θα έλεγα ειδικά τα Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Υποδομών.

Ο στόχος μας μέσω των περιφερειακών αναπτυξιακών σχεδίων είναι, όπως είπα και πριν, η διαμόρφωση μιας συνεκτικής στρατηγικής περιφερειακής, οικονομικής αλλά και κοινωνικής ανάπτυξης. Ενός εθνικού παραγωγικού μοντέλου που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του απέναντι σε τρέχουσες αλλά και απέναντι σε διαβλεπόμενες προκλήσεις και κρίσεις.

Μπορούμε να επικεντρώσουμε τις πολιτικές μας σε ειδικότερα πεδία, όπως η ορεινότητα, όπως η νησιωτικότητα, αλλά και σε συγκεκριμένους τομείς πολιτικής, όπως η απασχόληση, η πολιτική προστασία, οι επενδυτικές ευκαιρίες, η επιστροφή των νέων, η ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών.

Αλλά η ενδυνάμωση των Περιφερειών αποτελεί προϋπόθεση για τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και τη διασφάλιση της ανθεκτικότητάς τους.

Θέλω να πάμε όμως και ένα βήμα παρακάτω στην κατεύθυνση της λογοδοσίας, της διαφάνειας αλλά και της ενημέρωσης κάθε πολίτη. Θα ενεργοποιήσουμε τις επόμενες εβδομάδες μια ανοιχτή, μια δημόσια πλατφόρμα που θα είναι προσβάσιμη σε κάθε πολίτη, όπου θα παρέχεται μια πολύ πιο λεπτομερής ενημέρωση για τα έργα τα οποία ολοκληρώνονται, υλοποιούνται και σχεδιάζονται σε κάθε Περιφέρεια, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, σε κάθε Δήμο της χώρας.

Η πληροφορία αυτή πρέπει να είναι αναλυτική, να έχει στοιχεία χρηματοδότησης, πρόοδο υλοποίησης για σκοπούς και ευρύτερης ενημέρωσης αλλά και για σκοπούς δέσμευσης όλων των εμπλεκόμενων”.

“Θυμάστε όταν πήγα σε όλες τις Περιφέρειες και παρουσιάσαμε τα περιφερειακά αναπτυξιακά σχέδια, αυτός ακριβώς ήταν ο σκοπός: να δεσμευτούμε από κοινού σε ένα αναλυτικό σχέδιο με συγκεκριμένα έργα τα οποία έχουν συγκεκριμένη χρηματοδότηση και συγκεκριμένο φορέα υλοποίησης. Ώστε όλοι να γνωρίζουμε ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα και να μπορούμε να κάνουμε και μια λογική κατανομή εργασίας μεταξύ μας.

Ξέρετε καλά ότι η χώρα μας έχει εξασφαλίσει για τα επόμενα χρόνια από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, από τα ταμεία συνοχής, από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, παραπάνω από 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά κατευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στην περιφερειακή ανάπτυξη και νομίζω ότι είναι κοινή μας πρόκληση να μπορούμε να τα διαχειριστούμε με τον πιο επωφελή τρόπο.

Ξέρω, θα το συζητήσουμε και στη συνέχεια, ότι αυτό που σας απασχολεί είναι η αύξηση των πόρων που μπορείτε να αξιοποιήσετε. Αναφέρομαι και ειδικά σε αυτούς που εκλεγήκατε πρώτη φορά και καταλαβαίνω απόλυτα την ανάγκη να ξεκινήσει κάποιος με καλό ρυθμό και καλή δυναμική τη νέα σας θητεία.

Για όλα αυτά είμαστε ανοιχτοί να τα δούμε σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία. Νομίζω ότι και η εκπροσώπηση της κυβέρνησης, η εκτεταμένη εκπροσώπηση, στη σημερινή συνάντηση αποδεικνύει τη δέσμευσή μας για μία συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων που μας απασχολούν και σας απασχολούν.

Είναι προφανές ότι πρέπει να επιδιώξουμε υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης και υλοποίησης προκειμένου να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο. Αλλά νομίζω ότι χαμένη δεν πρέπει να πάει και αυτή η ευκαιρία για πρώτη φορά να διαμορφώσουμε στη χώρα μία συνεκτική περιφερειακή πολιτική, να τη χρηματοδοτήσουμε με ορθολογικό τρόπο για να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή βελτίωση και επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει από κοινού.

Ξέρετε πολύ καλά, δεν χρειάζεται να το πω, ότι η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή για όλους και θέλω να κρατήσουμε αυτό το επίπεδο ουσιαστικής συνεργασίας, είχαμε θέσει και κάποιους στόχους την προηγούμενη φορά αλλά πιστεύω ότι δύο φορές το χρόνο πρέπει να βρισκόμαστε μαζί. Είναι ένας ρεαλιστικός στόχος για να μπορούμε μία φορά το εξάμηνο να αξιολογούμε την πρόοδο την οποία έχουμε πετύχει αλλά να μπορώ να ακούω και εγώ ειδικά ζητήματα τα οποία μπορεί να σας απασχολούν.

Και νομίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε όλοι, με καλή διάθεση. Νομίζω εξάλλου το έχουμε αποδείξει και στην προηγούμενη θητεία μας, ότι αντίπαλοι είναι τα προβλήματα και ότι πρώτα και πάνω από όλα προέχει η καλή συνεργασία μεταξύ μας. Και το ίδιο θα κάνουμε και τώρα”, κατέληξε.