Μητσοτάκης για Θεσσαλία: Η δύσκολη δουλειά τώρα ξεκινά

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού κατά την έναρξη της συνάντησης:

«Καλώς ήρθατε στο Μέγαρο Μαξίμου για τη σημερινή -θα έλεγα, πολυαναμενόμενη- συνάντηση και παρουσίαση του master plan το οποίο όπως γνωρίζετε έχει συντάξει η ολλανδική εταιρεία HVA και θα παρουσιάσει ο Διευθύνων Σύμβουλος, Μίλτος Γκουζούρης.

Ένα master plan το οποίο ξεπερνά τις 400 σελίδες και το οποίο θα έλεγα ότι αποτελεί ίσως την πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας και το οποίο ακουμπά και μια σειρά από σημαντικούς τομείς, όπως την ανάγκη για έναν πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό των έργων υποδομής στη Θεσσαλία, τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η ολιστική διαχείριση των υδάτινων πόρων, τις επιπτώσεις που προφανώς όλο αυτό θα έχει στην αγροτική παραγωγή και στον πρωτογενή τομέα.

Θέλω να τονίσω ότι για τη σύνταξη αυτού του master plan δούλεψαν παραπάνω από 40 επιστήμονες, από οκτώ διαφορετικές ειδικότητες: υδρολόγοι μηχανικοί, μηχανολόγοι, τοπογράφοι, γεωπόνοι, οικονομολόγοι. Αφιέρωσαν παραπάνω από 15 χιλιάδες ώρες για να «ακτινογραφήσουν» τις πληγείσες περιοχές και να προτείνουν βέλτιστες λύσεις.

Εξάλλου, γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτή είναι μία δουλειά η οποία έγινε στο πεδίο, δεν είναι μία δουλειά η οποία έγινε σε κάποιο γραφείο, και νομίζω ότι σχεδόν όλοι από εσάς είχατε μία επικοινωνία με τον Μίλτο και με το επιτελείο του.

Θα ήθελα η σημερινή συνάντηση να είναι η πρώτη ευκαιρία παρουσίασης στους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας των συμπερασμάτων αυτής της μελέτης. Μία μελέτη την οποία θα πρέπει να δούμε μέσα από το πρίσμα του επιστημονικού χαρακτήρα που τη διέπει. Δεν είναι, προφανώς, ένα θέσφατο, αλλά νομίζω ότι δίνει πολύ σαφείς κατευθύνσεις.

Και θα ήταν ευχής έργον αν μπορούσαμε πράγματι να συμφωνήσουμε -από τη στιγμή που η μελέτη θα τύχει και της σχετικής επεξεργασίας και από τα Υπουργεία- ότι αποτελεί πράγματι έναν οδικό χάρτη στον οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία η κυβέρνηση, η αυτοδιοίκηση Β΄ και Α΄ βαθμού και όλοι οι τοπικοί φορείς οι οποίοι εμπλέκονται στα ζητήματα αυτά. Ώστε να μπορέσουμε πράγματι να κάνουμε μια δραστική παρέμβαση στα προβλήματα της Θεσσαλίας και να μετατρέψουμε αυτό που ήταν μία μεγάλη καταστροφή για τη Θεσσαλία σε μία ευκαιρία ουσιαστικής αναδιάρθρωσής του τρόπου με τον οποίον αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα αυτά.

Θα ήθελα εξαρχής να αναφερθώ στη διάσταση την οποία δίνει η μελέτη για το ζήτημα των υπόγειων υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας. Δεν έπρεπε να περιμένουμε τον “Daniel” για να αντιληφθούμε το γεγονός ότι οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας βαίνουν προς εξάντληση.

Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση -επειδή είδα και τις δηλώσεις του κ. Περιφερειάρχη- ότι πρέπει αύριο να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι και να πάμε σε δραστικές παρεμβάσεις αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στη Θεσσαλία. Δεν προτείνει εξάλλου κάτι τέτοιο ούτε η μελέτη και θα ήταν πολύ άδικο από όλη αυτήν την αναλυτική δουλειά που έχει γίνει, να εστιάσουμε την προσοχή μας μόνο σε αυτήν τη διάσταση.

Ξεκαθαρίζω, λοιπόν, εξ αρχής ότι δεν τίθεται κάποιο τέτοιο ζήτημα. Από την άλλη, θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας -μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα-, να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη ή τραγική κατάσταση σε κάποια χρόνια από τώρα -10, 15, 20, δεν το γνωρίζουμε, ούτε οι επιστήμονες μπορούν να μας το υποδείξουν- η ζημιά η οποία θα έχει γίνει στη Θεσσαλία από την εξάντληση των υπόγειων υδάτινων πόρων να είναι μη αναστρέψιμη. Σε αυτό έχουμε όλοι μία ευθύνη να τοποθετηθούμε με απόλυτη σαφήνεια.

Σταματώ εδώ. Θα ήθελα να οργανώσουμε τη συζήτηση ως εξής: θα κάνει ο Μίλτος την παρουσίαση και στη συνέχεια θα δώσω καταρχάς το λόγο στον Περιφερειάρχη και στους Δημάρχους που θέλουν να τοποθετηθούν. Όπως καταλαβαίνετε, θα έχουμε μια δυσκολία αν τοποθετηθείτε όλοι, οπότε θα ήθελα, αν αισθάνεστε ότι έχετε καλυφθεί από αυτά τα οποία έχουν ειπωθεί, να κάνουμε μία όσο το δυνατόν πιο ορθολογική διαχείριση του χρόνου μας. Και βέβαια να πω εξ αρχής ότι αυτή είναι η πρώτη από πολλές άλλες συναντήσεις που θα έχουμε, καθώς η δύσκολη δουλειά θα έλεγα ότι τώρα ξεκινά».