Κ. Μητσοτάκης: Δεν θα δοθεί “επίδομα Πάσχα” – Πάνω από 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Δεν θα υπάρξει επίδομα Πάσχα, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ενώ σημείωσε πως «αν μπορούμε να κάνουμε κάτι, θα το κάνουμε απολογιστικά στο τέλος του χρόνου».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα φαινόμενα βίας, λέγοντας: «Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, έχουν γίνει συλλήψεις, έχουμε αυστηρότερο αντιρατσιστικό νόμο. Υπήρξε συνολική κινητοποίηση της κοινωνίας που λέει ότι δεν είμαστε αυτοί. Πρέπει να γίνουν και πολλά άλλα».

Παράλληλα, τόνισε πως έχει αυξηθεί η παρουσία της αστυνομίας στις γειτονιές και επεσήμανε πως συνολικά στα στατιστικά της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια υπάρχει σταδιακή μείωση.

όσον αφορά την τραγδία των Τεμπών δήλωσε: «Είναι πολύ δυσάρεστη αυτή η συζήτηση. Οφείλω να δώσω απαντήσεις. Το τελευταίο που θέλουμε είναι ο δημόσιος διάλογος να πέσει θύμα fake news. Τον τελικό λόγο μπορεί να τον έχει μόνο η δικαιοσύνη. Αναμενόμενο είναι η αντιπολίτευση να επιχειρει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη αλλά η δικαιοσύνη θα δώσει απαντήσεις και είναι σημαντικό που επέλεξε να αναζητήσει δεύτερο πραγματογνώμονα. Να συγκαλύψουμε τι ακριβώς αναρωτιέμαι; Δεν θα ξεχάσω τις εικόνες, τις μυρωδιές.. είναι ό,τι πιο δύσκολο έχω κάνει. Έπρεπε να σταθεροποιηθεί το έδαφος για να βρούμε τυχόν ανθρώπους στα συντρίμμια. Και βγαίνουν κάποιοι και μιλάνε για μπάζωμα; Λυπάμαι και οργίζομαι. Τώρα η ιστορία με το τι ήταν στα βαγόνια… τα οποία τι έγιναν; Εξαφανίστηκαν; Περιμένω από το δεύτερο πραγματογνώμονα. Μου λέτε ότι υπήρχαν βαγόνια τα οποία εξαφανίστηκαν.. Σέβομαι και σκύβω το κεφάλι στις οικογένειες των θυμάτων. Η μόνη που μπορεί να δώσει απαντήσεις είναι η δικαιοσύνη. Εγώ ξέρω ότι όλα αυτά είναι ανυπόστατα. Η πυροσβεστική έχει πει ότι όλες αυτές ήταν επιχειρησιακές ενέργειες. Πραγματικά λυπάμαι. Λυπάμαι που σε αυτό το περιβάλλον λέει ο καθένας ότι θέλει και πολιτικοί αρχηγοί προσπαθούν να χτίσουν καριέρες. Θα είναι πιστεύω γρήγοροι οι ρυθμοί της δικαιοσύνης».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως οποίος πιστεύει ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα να ζητήσει προκαταρτική επιτροπή με συγκεκριμένο κατηγορητήριο.

«Αυτή τη στιγμή ο σιδηρόδρομος είναι όσο ασφαλής μπορεί να είναι κουβαλώντας τις παθογένειες δεκαετιών οι ποιες δεν αντιμετωπίζονται από τη μια στιγμή στην άλλη», είπε.

Για την ακρίβεια, υπογράμμισε ότι είναι το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση απαντά με αυξήσεις μισθών και επανέλαβε το στόχο να φτάσει ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 το 2027.

«Στρέφουμε πάντα την προσοχή μας στους πιο αδύνατους» επεσήμανε και συπλήρωσε πως ο κατώτατος μισθός θα είναι πάνω από 800 ευρώ.

Εν συνεχεία, ο ίδιος ανέφερε ότι η τελευταία παρέμβαση για τις τιμές έχει ήδη δείξει αποτελέσματα σε απορρυπαντικά, στο βρεφικό γάλα και άλλα προϊόντα, ενώ τόνισε πως οποίος παραβιάζει το νόμο θα πληρώνει πρόστιμα τα οποία εισπράττονται.

Στο ζήτημα της στέγασης επεσήμανε πως εκείνοι που νοικιάζουν έχουν πρόβλημα, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για σπίτια από την προσφορά, ενώ αναφέρθηκε στα προγράμματα της κυβέρνησης όπως το «Σπίτι μου» και το «Ανακαινίζω, Νοικιάζω».

Όσον αφορά την υγεία, υπογράμμισε πως στόχος είναι να έχουμε ένα πιο ποιοτικό, καλύτερο ΕΣΥ, χωρίς τις διακρίσεις που μπορεί να υπάρχουν σήμερα, ενώ σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία δήλωσε ότι ξεκινούν επιτέλους και μπορούν να γίνουν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν αντικαθιστούν πρωινά, συμπληρώνοντας ότι «αυτοί που μπορεί να παραπονιούνται είναι οι κλινικάρχες και τα ιδιωτικά», λέγοντας ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα είναι δωρεάν.

Όσον αφορά τα ΑΕΙ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι περίμενε με το ΠΑΣΟΚ να υπάρχει γέφυρα συνεργασίας και όχι την αντιπαράθεση που είχαμε στη Βουλή.

Για τα πανεπιστήμια που θα έρθουν στη χώρα είπε πως στο βασικό επιχείρημα γιατί η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα μαζί με την Κούβα που έχει μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν υπάρχει απάντηση.

«Είναι επιλογή ελευθερίας. Την υλοποιήσαμε. Θα προχωρήσουμε και την αλλαγή στο άρθρο 16. Δεν θέλουμε πανεπιστήμια της αρπαχτής. Θέσαμε αυστηρά κριτήρια», είπε και συμπλήρωσε πως «το ΠΑΣΟΚ έκανε επιστροφή στη μηχανή του χρόνου. Προφανώς όταν αλλάξουμε το άρθρο 16 θα μπορούμε να κάνουνε περισσότερα. Δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Το δικαστήριο πιστεύω ότι θα υποστηρίξει τη θέση την οποία η κυβέρνηση υποστηρίζει. Θα υπάρχει ενδιαφέρον. Ας περιμένουμε να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον όσων θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα βλέποντάς την ως περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο. Πιστεύω πως το 2025 θα δούμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα του νόμου. Να πω ότι το 85% των άρθρων αφορούσε τα δημόσια πανεπιστήμια».

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, δήλωσε: «Ομιλώ και ως παθών. Το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ένα νόμο ο οποίος δεν είχε πολύ λογική. Στοχοποίησε εμένα και τη σύζυγο μου. Προσαρμοστήκαμε αμέσως. Τώρα ακουμπάει τον κ. Κασσελάκη και μας κουνάει το δάκτυλο. Αλλά ερωτάται και άλλα απαντάει. Ο νόμος ισχύει για όλους. Να μας κουνάει το δάκτυλο ο ΣΥΡΙΖΑ για κράτος δικαίου όταν έχουν βγει ο κ. Κοντονής και ο κ. Τσιπρας».

Στο ερώτημα αν είχε προτείνει υπουργοποίησε στον κ. Κασσελάκη, είπε: «Ας είμαστε σοβαροί. Αδιανόητο να λέγονται αυτά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη σαχλαμάρα».

Για την κα Ασημακοπούλου, τόνισε πως «η υπόθεση αυτή πρέπει να διερευνηθεί και υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν» και ότι «κάνουμε κι εμείς την έρευνά μας», ενώ για την επιστολική ψήφο τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντική μεταρρύθμιση.

Παράλληλα, είπε πως η το κόμμα του «κατάφερε να συνενώσει ανθρώπους και από το ΠΑΣΟΚ που σήμερα είναι ΝΔ».

Σχετικά με την Ακροδεξία δήλωσε ότι «είχε πάντα διακριτή εκλογική παρουσία με διαφορετικούς κομματικούς σχηματισμούς στη χώρα μας».

«Να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ του υπευθύνου πατριώτη και αυτού που πουλάει τον πατριωτισμό του χωρίς να μπορεί να τον υποστηρίξει με συγκεκριμένες πολιτικές», είπε.

Για τα ελληνοτουρκικά δήλωσε ως «θετική εξέλιξη που δεν έχουμε παραβιάσεις ένα χρόνο», ενώ σημείωσε πως πιθανότατα θα επισκεφτεί το Μάιο την ‘Αγκυρα.

«Συζητήσαμε για το μεγάλο αγκάθι αλλά και να μην το λύσουμε αυτό, μπορούμε να συμφωνήσουμε πολιτισμένα ότι διαφωνούμε», δήλωσε και σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα.

Όσον αφορά την υπόθεση Μπελέρη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «θα επιμείνουμε, δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση και είναι δεδομένο ότι ο τρόπος αυτός έχει επηρεάσει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις».

Επίσης ερωτηθείς αν προτιμά να εκλεγεί ο Τραμπ ή ο Μπάιντεν στις ΗΠΑ απάντησε: «Όποιον επιλέξει ο αμερικανικός λαός. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι τόσο ισχυρές που δεν πιστεύω ότι θα ξεφύγουν από τις ράγες που έχουν μπει ανεξαρτήτως από το ποιος θα εκλεγεί».