Κυρ. Πιερρακάκης: Ανάγκη ευρωπαϊκής ενότητας και αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τους δασμούς

Ολοκληρώθηκαν χθες στη Βαρσοβία οι συνεδριάσεις των άτυπων Eurogroup και ECOFIN, στις οποίες την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στη  συνεδρίαση του Eurogroup, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε στη δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στην αποφασιστικότητα με την οποία η κυβέρνηση θα επιμείνει στη δημοσιονομική σταθερότητα και στην επίτευξη όλων των στόχων που έχουν τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την περαιτέρω μείωση του χρέους. Ο κ. Πιερρακάκης ανέλυσε τις αναπτυξιακές πολιτικές που υιοθετεί η ελληνική κυβέρνηση, τις στοχευμένες μεταρρυθμίσεις, αλλά και τα ψηφιακά εργαλεία τα οποία βοηθούν στη μείωση της φοροδιαφυγής. Στην παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών έκανε ειδική μνεία στη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο καλείται πλέον να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας.

Εκτενείς ήταν οι συζητήσεις που έγιναν στις συνεδριάσεις, αλλά και στο γεύμα εργασίας στο περιθώριο του Eurogroup για τις επιπτώσεις της επιβολής δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κ. Πιερρακάκης εξέφρασε την καθαρή θέση της ελληνικής κυβέρνησης: «Κανένας δεν βγαίνει κερδισμένος από τους εμπορικούς πολέμους, για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ με σκοπό την επίτευξη μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Η Ελλάδα, ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζει το ελεύθερο εμπόριο με σταθερούς και προβλέψιμους κανόνες» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που ζήτησαν να δοθεί χώρος στην οικονομική διπλωματία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. και να μην υπάρξουν βιαστικές κινήσεις από καμία πλευρά.

Αναζήτηση νέων αγορών και κατάργηση ρυθμιστικών εμποδίων

Ο  Έλληνας υπουργός τάχθηκε υπέρ της αναζήτησης εναλλακτικών δρόμων για το εμπόριο: «Σε αυτή τη ρευστή διεθνή συγκυρία είναι επιτακτικό να αναζητηθούν νέες αγορές για τα ευρωπαϊκά προϊόντα και να επιδιωχθούν συμφωνίες με διεθνείς εμπορικούς εταίρους, όπως η Ινδία». Επίσης, επέμεινε στο ότι πρέπει να προχωρήσει με ταχύτητα η υλοποίηση των προτάσεων των εκθέσεων Ντράγκι και Λέτα για την ουσιαστική ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, την απλοποίηση της νομοθεσίας και την κατάργηση τόσο των εμποδίων μεταξύ των κρατών – μελών, όσο και των εσωτερικών ρυθμιστικών εμποδίων που αποτελούν αναχώματα στην ανάπτυξη.

Το ψηφιακό ευρώ

Ο Έλληνας υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δυνατότητες επιτάχυνσης της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω της χρήσης σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων. Εστίασε στην ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για τη διεξαγωγή ψηφιακών πληρωμών και για τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ, η οποία οφείλει να προχωρήσει παράλληλα με την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων. Αυτό περιλαμβάνει και την εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και την Τραπεζική Ένωση. Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν διεξοδικά στην πρώτη συνεδρίαση του ECOFIN, το οποίο έριξε το βάρος της στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών αγορών.