Ξεπέρασαν τους 880 οι κωδικοί προϊόντων με μόνιμη μείωση τιμής

“Έχουμε ήδη ξεπεράσει τους 880 διαφορετικούς κωδικούς ταχέως κινουμένων καταναλωτικών προϊόντων, με μόνιμη μείωση τιμής, όταν ο αρχικός στόχος ήταν για 500 προϊόντα”, όπως υπογράμμισε, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ενώ κοινοποίησε και το διπλότυπο είσπραξης προστίμου ενός εκατομμυρίου ευρώ που αποδόθηκε προ ολίγων ημερών.

Ο υπουργός ανέφερε πως η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι προσπάθησε να συμφωνήσει για τη σταθεροποίηση των τιμών σε 500 προϊόντα για τρεις μήνες, ενώ εμείς έχουμε ζητήσει να μειωθούν οι τιμές για έξι μήνες από τους προμηθευτές.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι 4.000 βασικοί κωδικοί προϊόντων στα σουπερμάρκετ παράγουν το 90%του τζίρου, άρα οι περίπου χίλιοι κωδικοί είναι ένα στα τέσσερα προϊόντα.

Δεν είναι ένα μικρό ποσοστό όπως δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι στο ”Καλάθι του νοικοκυριού” έχουμε 70 κωδικούς: «Από τότε που εφαρμόστηκε το ”Καλάθι του νοικοκυριού”, διπλασιάστηκε ο τζίρος των προϊόντων που συμμετέχουν στο ”Καλάθι”. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αγοράζονται δύο φορές πιο πολύ αυτά τα προϊόντα. [..] Αυτό βοήθησε τους καταναλωτές που είχαν ανάγκη να έχουν πρόσβαση σε βασικά καταναλωτικά αγαθά».

Όσο για τους ελέγχους στην αγορά, και τα προσφάτως επιβληθέντα πρόστιμα, ρώτησε εάν υπάρχει μία ευρωπαϊκή χώρα η οποία έριξε ένα πρόστιμο, έστω και 10.000 ευρώ και κατέθεσε διπλότυπο είσπραξης ενός εκατομμυρίου ευρώ, αναφέροντας «γιατί λέτε ότι δεν πληρώνονται, ότι δεν εισπράττονται τα πρόστιμα».

Επίσηςη, δήλωσε ότι πληρώθηκαν όλα τα πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν το καλοκαίρι στις μεγάλες αλυσίδες που πουλούσαν ηλεκτρικά σκεύη: «Εισπράττονται λοιπόν τα πρόστιμα και θα συνεχίσουμε τους ελέγχους μέχρι τελικά να δούμε τις τιμές να αρχίσουν να μειώνονται» κατέληξε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες, ο πρωθυπουργός προέβη σε νέα αυτοψία σε σούπερ μάρκετ για τη «Μόνιμη Μείωση Τιμής».