Κατρίνης: Η κυβέρνηση συγκαλύπτει και συντηρεί τη διαφθορά

«Ένα-ένα, βλέπουμε να καταρρέουν όλα τα αφηγήματα που έστησε η κυβέρνηση για να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στη Βουλή.

Επισήμανε ότι η παραχώρηση των F-16 στην Τουρκία έγινε χωρίς καμία προϋπόθεση και χωρίς η Τουρκία να έχει ανακαλέσει το casus belli ή να έχει αποσύρει τις επεκτατικές και εδαφικές της βλέψεις απέναντι στην Ελλάδα, παρατηρώντας ότι «το να είναι κάποιος δεδομένος σύμμαχος και να τρέχει πρώτος να μπει στη σειρά για τη σωστή πλευρά της ιστορίας, δεν επιβραβεύεται. Αντίθετα μπορεί να επιβραβεύεται αυτός που δεν είναι δεδομένος σύμμαχος, που δεν συμμετέχει στις κυρώσεις που αποφασίζει η Δύση, που εκβιάζει και απειλεί».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε και στην πρόσφατη καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζοντας: «Με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδικάστηκε η κυβέρνηση της Ελλάδας για τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και συνιστούν παραβίαση του Κράτους Δικαίου. Για τις υποκλοπές, για την παρεμπόδιση και τη χειραγώγηση της έρευνας ανεξάρτητων αρχών, για το χαμηλό δείκτη ελευθερίας του Τύπου, για τα εμπόδια και την κωλυσιεργία στην απόδοση ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, για την αδιαφάνεια στην κατανομή κρατικού χρήματος στα μέσα ενημέρωσης. Η Ελλάδα μπήκε στο στόχαστρο και αυτό αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Προφανώς όμως δεν υπάρχει συναίσθηση αυτών των ευθυνών».

Σε σχέση με το αγροτικό ζήτημα ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση πιστεύει πως με χάντρες και καθρεφτάκια θα κερδίσει χρόνο ως τις ευρωεκλογές. Ελπίζει ότι θα σπρώξει στο βάθος του χρόνου μια κρίση που δυστυχώς είναι υπαρξιακή πλέον για τη χώρα, γιατί η χώρα δεν έχει προοπτική αν ερημωθεί η ύπαιθρος, αν οι αγρότες δεν καλλιεργούν τη γη».

Συμπλήρωσε επίσης ότι οι αγρότες είναι αντιμέτωποι με κατασχέσεις της γης τους, του μοναδικού μέσου που έχουν για να ζήσουν, προειδοποιώντας ότι ενδεχομένως το επόμενο βήμα που προετοιμάζουν κάποιοι είναι να αναλάβουν την υπόθεση τα funds, να περάσει η αγροτική γη στα χέρια λίγων και ισχυρών. Αυτό το χαρακτήρισε “σχέδιο-εφιάλτη” για τη χώρα, στο οποίο πρέπει να μπει ένα τέλος, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, που περιλαμβάνουν:

· προστασία της αγροτικής γης από κατασχέσεις

· αφορολόγητο και ακατάσχετο κάθε ενίσχυσης προς τους αγρότες

· επαναδιαπραγμάτευση και επικαιροποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

· κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο

· ελέγχους για τις ελληνοποιήσεις προϊόντων και αυστηρό πλαίσιο για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες που πρέπει να έχουν ευρωπαϊκή πιστοποίηση

· δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων με τη συμμετοχή των αγροτών για την μείωση του ενεργειακού κόστους και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε:

«Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως κακός διαχειριστής. Έχει την αίσθηση ότι δεν λογοδοτεί σε κανένα. Αγνοεί την πλειοψηφία των πολιτών. Αντί να λύνει προβλήματα, τα κρύβει και τα μεταθέτει στο μέλλον. Αντί να αποδίδει ευθύνες, τις συγκαλύπτει συντηρώντας τη διαφθορά. Με όλα όσα συμβαίνουν και όλα όσα δεν αλλάζουν, η Ελλάδα μοιάζει όλο και λιγότερο με ευρωπαϊκή χώρα. Γι’ αυτό χρειάζεται ανασύνταξη. Χρειάζεται να βρει και πάλι τον δρόμο, που οδηγεί στο κράτος δικαίου, στις ευρωπαϊκές αξίες, με νέα πρότυπα πολιτικής συμπεριφοράς και μια πρόταση διακυβέρνησης που να δείχνει σεβασμό και συμπόνια για τους ανθρώπους.

Αυτή τη στρατηγική υπηρετούμε, με αυτή θα πετύχουμε την αλλαγή που θέλουμε για την Ελλάδα. Αυτή είναι η δική μας θέση και ευθύνη απέναντι στη χώρα και στους πολίτες».