Κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ; Ποιοι θεωρούνται διεκδικητές της ηγεσίας

Μια από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε και θα κλείσει με την καθοριστική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία-κατά πολλούς- θεωρείται αφετηρία για το… τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Το κλίμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθεί την αντίστροφη πορεία από εκείνη του καιρού και μέρα με τη μέρα γίνεται… θερμότερο εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης και οι λιγοστές φωνές που καλούν σε ενότητα μάλλον δεν ακούγονται.

Το βασικό ερώτημα είναι αν στην Κεντρική Επιτροπή θα γίνει πρόταση μομφής κατά του Στ. Κασσελάκη, που θα οδηγήσει σε νέες εκλογές. Για να περάσει μια τέτοια πρόταση πρέπει να συγκεντρώσει 151 ψήφους μελών της ΚΕ. Ωστόσο, ακόμα και χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μια πρόταση μομφής θα μπορούσε να προκαλέσει νέα εκλογική διαδικασία, εφόσον συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό ψήφων. «Πώς είναι δυνατόν να σταθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αν αποδειχτεί από ψηφοφορία ότι έχει απέναντί του 130 ή 140 μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου, δηλαδή σχεδόν τη μισή ΚΕ και μάλιστα ενόσω έχει απολέσει -όπως φάνηκε στην πρόσφατη διαδικασία- τον έλεγχο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας;», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι στο «ΧΤ».

Σε κάθε περίπτωση ο Στ. Κασσελάκης θεωρείται πολύ δύσκολο να αποφύγει τη δοκιμασία των νέων εσωκομματικών εκλογών, με τέτοιας έκτασης ανοιχτή αμφισβήτηση («87», πλευρά Πολάκη κλπ), η οποία δεν φαίνεται ότι μπορεί να σταματήσει αν δεν εκφραστεί η βούληση του εκλογικού σώματος για την ηγεσία.

Οι προεδρικοί αντιτείνουν, ότι είναι παράδοξο μετά από έναν χρόνο να μπαίνει ξανά στην κρίση των μελών του κόμματος ο Στ. Κασσελάκης. Ενώ η εσωκομματική αντιπολίτευση προτάσσει για το αίτημα προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία το κατώτερο του αναμενομένου αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τα διαλυτικά φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι 

Ποιοι όμως, θα είναι οι αντίπαλοι του Στ. Κασσελάκη, αν το σενάριο των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει;

Η προεδρική επιχείρηση κατευνασμού του Παύλου Πολάκη, με τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού, φαίνεται ότι δεν απέδωσε. Το χάσμα μεταξύ των δύο ανδρών μοιάζει αγεφύρωτο (σ.σ. άλλωστε έχει σχηματιστεί εδώ και μήνες) αν και η εκλογή του Στ. Κασσελάκη είχε βασιστεί στην στήριξη του Κρητικού πολιτικού. Όπως όλα δείχουν ο βουλευτής Χανίων θα είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (πρώτο το είχε γράψει το «ΧΤ» στις 27/7). Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή (1/9) ανάρτησή του, στην οποία αφού εξαπολύει επίθεση κατά του σημερινού προέδρου, δηλώνει «παρών» για τις αλλαγές στην ηγεσία του κόμματος, προκειμένου αυτή να ανταποκριθεί στον ρόλο που επιβάλλεται να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την πρόθεσή του να είναι στην διεκδίκηση της ηγεσίας άφησε να διαφανεί και ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης. Τελευταία, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε:  «Ο,τιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει σε διέξοδο, της δικής μου εμπλοκής συμπεριλαμβανομένης, θα είναι κάτι το οποίο θα εξετάσω».

Απο κει και πέρα κρίσιμη είναι η απόφαση των «87» για την στήριξη υποψηφίου προέδρου, καθώς με τους περισσότερους της ομάδας να πρόσκεινται στον Αλέξη Τσίπρα, η στάση που θα ακολουθήσουν θα… αποκαλύψει και την επιθυμία του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος χθες προκλήθηκε από τον Στ. Κασσελάκη να μιλήσει ανοιχτά για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. θεωρείται απίθανο να απαντήσει).

ΚΥΡ 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ