Καιρίδης: Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε Δήμους για την κοινωνική ένταξη μεταναστών και προσφύγων

Τη στρατηγική του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στον τομέα της κοινωνικής ένταξης των νόμιμων μεταναστών και προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα, παρουσίασαν, στη διάρκεια ενημερωτικής ημερίδας, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη και τα στελέχη του Υπουργείου προς τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην ημερίδα συμμετείχαν Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Δημοτικών Αρχών από 43 Δήμους της χώρας, εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ, καθώς και εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο κ. Καιρίδης ανοίγοντας τις εργασίες της συνάντησης υπογράμμισε ότι η κοινωνική ένταξη των νόμιμων μεταναστών και προσφύγων αποτελεί στόχο της κυβέρνησης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφορά τους 720 χιλιάδες νόμιμους μετανάστες, τους 50 χιλιάδες πρόσφυγες και τους 27 χιλιάδες Ουκρανούς υπό προσωρινή προστασία που ζουν σήμερα στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό, αποφασίσθηκε, πρόσφατα, η σύσταση διυπουργικής ομάδας εργασίας η οποία συνέρχεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα προκειμένου να συντονίζει καλύτερα όλους τους συναρμόδιους φορείς και να δίνει λύσεις στα γραφειοκρατικά και άλλα προβλήματα.

Ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι οι τοπικές κοινωνίες διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην κοινωνική ένταξη και κάλεσε τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να συνεργαστούν με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και να προχωρήσουν στη δημιουργία Kέντρων Ένταξης Μεταναστών, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΤΑΜΕ (Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης), δεδομένου ότι σε όλη την Ευρώπη τα ζητήματα κοινωνικής ένταξης περνούν μέσα από τις τοπικές κοινωνίες, τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κα. Σοφία Βούλτεψη, από την πλευρά της, ανέφερε ότι η ένταξη είναι υπόθεση όλων και κυρίως υπόθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης και για τον λόγο αυτό το Υπουργείο, θέλει να ενισχυθούν τα Κέντρα Ένταξης Μεταναστών.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι δράσεις του ΚΕΜ του Δήμου Αθηναίων, ως μοντέλο και για άλλους Δήμους της χώρας. Ήδη λειτουργούν 11 ΚΕΜ σε 11 Δήμους, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 30.