Κ. Μητσοτάκης στη διακαναλική: Να γίνουμε Ευρώπη σε όλα -Υπηρετούμε τη σύγκλιση

«Όταν λέμε σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη, εννοούμε να γίνουμε Ευρώπη σε όλα, στην ποιότητα ζωής, στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, στους μισθούς. Και αυτή τη διαδρομή της σύγκλισης με την Ευρώπη την υπηρετεί η κυβέρνησή μας με συνέπεια από το 2019» υπογράμμισε στη διακαναλική συνέντευξη τύπου του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από ταΧανιά, ενόψει των ευρωεκλογώντης 9ης Ιουνίου.

Σε ερώτηση για τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ και αν θα μπορούσε να συνεργαστεί με κάποιο από αυτά ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Με πάτε πολύ μακριά. Ας σταθούμε στο 2024 πριν συζητήσουμε τι μπορεί να γίνει το 2027». Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ υπήρχαν και στις εκλογές του 2023 και πως και τώρα θα είναι αισθητή η παρουσία τους και θα φανεί στην κάλπη πόσο αισθητή θα είναι. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει αυστηρή και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και η Ευρώπη προσαρμόστηκε στις ελληνικές θέσεις. «Πολύ κοινός τόπος με τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ δεν υπάρχει. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε με ανθρώπους οι οποίοι επικαλούνται ψευτοπατριωτισμό και σίγουρα με κόμματα που εργαλειοποιούν τη θρησκεία με τρόπο απροκάλυπτο όπως έχει κάνει ένα συγκεκριμένο κόμμα», πρόσθεσε.

Έπεσε η ανεργία 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  για την κατάσταση στο χώρο της ανεργίας, είπε ότι η ανεργία έπεσε από το 17% στο 10% και ήταν η πρώτη προτεραιότητα της ΝΔ το 2019. Τόνισε ότι αυξάνονται οι μισθοί ταυτόχρονα, και πλέον οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν περισσότερα.

“Αυτή είναι και η επιτυχία της οικονομικής μας πολιτικής. Γίνονται επενδύσεις, και υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για καλύτερα πληρωμένους εργαζόμενους” είπε ο κ.Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι ήδη 100 χιλιάδες συνταξιούχοι εντάχθηκαν στην σχετική πλατφόρμα για εργασία. Αναφέρθηκε στα προγράμματα κατάρτισης που υπάρχουν, με την συμμετοχή αναπήρων ατόμων, την περαιτέρω ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας κλπ. Είπε επίσης οι όλα αυτά δίνουν τη δυνατότητα στους εργοδότες να διευρύνουν τη δεξαμενή των εργαζόμενων, ενώ προσέθεσε ότι όπου είναι απαραίτητο η κυβέρνηση προχωρά σε μετακλήσεις εργαζόμενων από άλλες χώρες κυρίως στον αγροτικό τομέα.

“‘Έχουμε μια πολύ πετυχημένη πολιτική στα ζητήματα εργασίας. Θα γίνουμε Ευρώπη και ως προς το μέσο όρο της ανεργίας τα επόμενα χρόνια” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Δεν θα μειωθεί ο ΦΠΑ 

Ερωτώμενος για το θέμα της ακρίβειας ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα μειώσει τον ΦΠΑ και εξήγησε ότι δεν το αντέχει ο προϋπολογισμός, και ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο δημοσιονομικό κενό. Κάλεσε δε, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που προτείνουν κάτι τέτοιο να προτείνουν πως θα καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά, και τι φόρους προτείνουν γιαυτό.

“Δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει η χώρα σε εποχές μεγάλων ελλειμμάτων. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μειώνεται ο ΦΠΑ” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο τι αναμένει από την Ευρώπη για το θέμα της ακρίβειας, είπε ότι επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν την έθεσε προ των ευθυνών της ενόψει της επόμενης θητείας της.

“Η κυβέρνηση τα βάζει με πολεθνικές και δεν απολαμβάνει την στήριξη της αριστεράς. Πιστεύω ότι δεν φοράνε όλοι τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας, αλλά επιλέγουν να κάνουν πολιτική κοιτώντας μόνο το εσωτερικό” είπε ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος στην αντιπολίτευση. Εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι τελικά η Ευρώπη θα επιβάλει περιορισμούς στις πολυεθνικές ώστε να πληρώνουμε τα προϊόντα το ίδιο όπως αρμόζει σε μια ενιαία αγορά.

“Δεν μετατρέψαμε εμείς σε δημοψήφισμα τις ευρωεκλογές”

Αναφερόμενος στη σημασία των ευρωεκλογών είπε ότι “δεν μετατρέψαμε εμείς σε δημοψήφισμα τις ευρωεκλογές”. Τόνισε ότι ψηφίζουμε ευρωβουλευτές και η αντιπολίτευση ζητά από τον κόσμο να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας και καθυστέρησης του προγράμματος με το οποίο έχει εκλεγεί. ΝΔ.

“Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της αντιπολίτευσης, θα σηκώσουμε το γάντι της πρόκλησης. Λέμε ότι θέλουμε ισχυρή εντολή να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις και να μη δώσουμε στο λαϊκισμό τη δυνατότητα των λεφτόδεντρων. Δεν θα επιστρέψουμε ούτε στο 2012 ούτε στο 2015. Και δυστυχώς η αντιπολίτευση δεν έχει μάθει από τα λάθη της και επανέρχεται σε λογική ακοστολόγητων παροχών” είπε ο πρωθυπουργός. Ζήτησε από τους πολίτες να στείλουν μήνυμα κατά του λαϊκισμού και τόνισε ότι οι ευρωεκλογές έχουν και εθνική σημασία

“Θέλω το βράδυ των ευρωεκλογών να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη δύναμη και έχει την ισχυρή νομιμοποίηση για να υλοποιήσει το πρόγραμμα με το οποίο εκλέχτηκε. Και είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα μας δώσουν την εντολή αυτή” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

 Για την υγεία 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση στη διακαναλική συνέντευξη για την υγεία δήλωσε τα εξής: «Η ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι πρώτη προτεραιότητα με ορίζοντα τετραετίας. Το ΕΣΥ στάθηκε όρθιο στην πανδημία. Αγωνιζόμαστε τώρα να καλύψουμε και το χαμένο έδαφος της πανδημίας και να ξαναστήσουμε το ΕΣΥ. Χρειάζεται βοήθεια και στήριξη και ως προς το ανθρώπινο δυναμικό όπου γίνονται προσλήψεις όχι με την ταχύτητα που θα θέλαμε – υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση από το ΑΣΕΠ- επενδύουμε και στον πληρη εκσυγχρονικό βασικών δομών. Τα έργα αυτά είναι έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Μαζί με το ΕΣΠΑ μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε τη μεγαλύτερη επένδυση στο ΕΣΥ. Θα το δουν οι πολίτες δύο χρόνια. Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς πάλι χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ηλεκτρονική συνταγογράφηση μας δίνει δυνατότητα να εξοικονομήσουμε πόρους. Και βέβαια οι προληπτικές εξετάσεις. Η υγεία δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία. Για πρώτη φορά υπάρχει κυβέρνηση που παίρνει στα σοβαρά και την α’ βαθμια φροντίδα και την πρόληψη. Εχουμε 20.000 γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού με προληπτικές εξετάσεις. Αυτό είναι Ευρώπη. Είμαστε σε αυτό πρωταγωνιστές στην Ευρώπη. Έχω ακούσει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά λίγους. Πείτε το στη γυναίκα που μου είπε ότι τώρα θα γίνει καλά».

Για τη Β. Μακεδονία 

Σε ερώτηση για τη Βόρεια Μακεδονία και αν θα θέσει ζήτημα για τη γειτονική χώρα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Αναμένω από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας να αναγνωρίσει δημόσια, με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό, ότι σέβεται τη συμφωνία των Πρεσπών και ότι το όνομα της χώρας του είναι Βόρεια Μακεδονία erga omnes, έναντι όλων. Θα είναι η πρώτη ευκαιρία να βρεθώ στο ίδιο φόρουμ με τον νέο πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας. Βεβαίως και θα θέσω το ζήτημα στη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ και θα ενθάρρυνα την ηγεσία των γειτόνων να μη θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή της πορεία. Να αντιληφθούν ότι οι εκλογές πέρασαν αλλά ο λαϊκισμός δεν αντέχει στη δοκιμασία της άσκησης εξωτερικής πολιτικής όταν κάποιος αναλαμβάνει καθήκοντα. Πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Για εμάς η συμφωνία έχει πολλά αρνητικά αλλά μία από τις σημαντικές διαστάσεις της ήταν η μία ονομασία έναντι όλων. Θα απαιτήσουμε απόλυτη συμμόρφωση στο ζήτημα αυτό. Και δεν είμαστε σε αυτό μόνοι μας. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ το ίδιο πράγμα λένε. Πιστεύω ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική και η Βόρεια Μακεδονία θα επανέλθει στο δύσκολο δρόμο της σύγκλισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η Ελλάδα θα είναι η πρώτη που θα στη στηρίξει».

Για την ασφάλεια 

Σε ερώτηση για την ασφάλεια και τις γυναικοκονίες ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Η τραγωδία των Αγίων Αναργύρων ήταν γροθιά στο στομάχι και τραυματική υπενθύμιση ότι στο ζήτημα αυτό πρέπει να κάνουμε περισσότερα και να γίνουμε καλύτεροι. Αναγνωρίσαμε ότι το πρόβλημα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση ώστε η γυναίκα να μπορεί να εμπιστευτεί το κράτος. Είμαστε σε διαρκή προσπάθεια επιμόρφωσης της αστυνομίας μέσα από τη δημιουργία τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας ώστε να αντιληφθεί η αστυνομία ότι αυτό αποτελεί μέρος της δουλειάς της. Γραμμές υποστήριξης, το 15900 όλο το 24ωρο διαθέσιμο για γυναίκες που αισθάνονται ότι πρέπει κάπου να μιλήσουν. Το panic button και θέλω να ενθαρρύνω γυναίκες που είναι σε εν δυνάμει κακοποιητικό περιβάλλον να σπεύσουν σε αστυνομικό τμήμα να εγκαταστήσουν την εφαρμογή ώστε αν κινδυνεύσουν να ειδοποιήσουν την αστυνομία. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα και να δώσουμε τη δυνατότητα και ασφάλεια στις γυναίκες που είναι θύματα να μιλήσουν και να κάνουν κάτι για τις ίδιες, για τα παιδιά τους. Το κράτος θα είναι αρωγός και θα προσπαθούμε διαρκώς να γινόμαστε καλύτεροι και να μαθαίνουμε από τις αστοχίες μας. Δεν θέλω όμως να ακυρωθεί η προσπάθεια που έχει γίνει. Εξ ΄ού και ο αριθμός των καταγγελιών έχει εκτοξευθεί. Οι γυναίκες δεν μιλούσαν, τώρα μιλάνε και έχουν το θάρρος να πάρουν τηλέφωνο την αστυνομία. Από τη μία είναι άκρως ανησυχητικοί οι αριθμοί. Στις γειτονιές αυτά ήταν γνωστά. Τώρα οι γυναίκες μιλάνε. Θα ζητήσω και την υποστήριξη των ΜΜΕ ώστε να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να μην αποδέχονται τέτοιες συμπεριφορές».

«Η χώρα μας είναι απελπιστικά αργή στην απονομή Δικαιοσύνης και σε αυτήν την κατεύθυνση έχουμε θέσει συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους εντός 4ετίας.Ο νέος δικαστικός χάρτης αποτελεί μία σημαντική μεταρρύθμιση, υπήρξαν αντιδράσεις για τη συνένωση ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων, ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω, δεν ήταν μία εύκολη μεταρρύθμιση. Η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, η περισσότερη βοήθεια στους δικαστές, η ίδρυση της δικαστικής αστυνομίας είναι μία σειρά μεταρρύθμίσεων, αυτό σημαίνει σύγκλιση με την Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της στέγης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προς ώρας η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ευρώπη σε ό,τι αφορά στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και προανήγγειλε ένα νέο πρόγραμμα “Σπίτι μου” ύψους 2 δις ευρώ και με διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων, πιθανώς στα ζευγάρια της ηλικιακής ομάδας 40-50. Σε ό,τι αφορά στο air bnb, είπε ” μελετούμε περιορισμούς για τις περιοχές, που υπάρχει έντονο πρόβλημα στέγης ως προς τις συνολικές ημέρες σε επίπεδο έτους”. Σε ερώτηση για τα περιστατικά bullying στα σχολεία, ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην πρωτοβουλία της επέκτασης του panic button και στους εφήβους. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός υιοθέτησε αυστηρό τόνο λέγοντας ότι «καθόμαστε σε μία βόμβα σε ό,τι αφορά στους νέους, θα απαιτηθεί κανονιστικό πλαίσιο και από την Ευρωπαική Ένωση με σαφείς και αυστηρούς κανόνες που θα πρέπει να σέβονται οι συγκεκριμένες εταιρείες». Σε ερώτηση για τον κίνδυνο της αποχής , ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «έχω ιδρώσει τη φανέλα για να πείσω τους πολίτες ότι οι Ευρωεκλογές έχουν μεγάλη σημασία και πρέπει να συμμετέχουν σε αυτές».

Δήλωσε, πάντως, προβληματισμένος για το φαινόμενο, που παρατηρήθηκε την προηγούμενη περίοδο όταν Έλληνες ευρωβουλευτές στράφηκαν εναντίον της χώρας τους: «Να μη στείλουμε τέτοιους Ευρωβουλευτές στην Ευρώπη παρακαλώ», είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι άμεσα, τους επόμενους μήνες θα κατατεθεί σχέδιο νόμου για την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες πολίτες, που διαβιούν εκτός της χώρας. Για τους κατοίκους εντός της χώρας το εγχείρημα είναι πιο σύνθετο, αλλά θα διερευνήσουμε τις πιθανότητες να εξεύρουμε συγκλίσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.»

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε ένα μεγάλο αριθμό τουριστών ως προς τις υποδομές μας είπε ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος στο θέμα του υπερτουρισμού, αλλά επισήμανε ότι ο τουρισμός πάει καλύτερα από πέρσι. ‘Αφησε αιχμές κατά του κ.Κασσελάκη ο οποίος-όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης- έφυγε από μια συνέντευξη επειδή “η δημοσιογράφος του είπε το αυτονόητο ότι ο τουρισμός πάει καλύτερα από πέρσι”. Προσέθεσε ότι ο ίδιος είχε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου την ευκαιρία να δει την αύξηση στις πτήσεις, και αναφερόμενος στα έργα υποδομής στην Κρήτη είπε ότι αυτά προχωρούν και θα ολοκληρωθούν.