Η “Οδύσσεια” ενός αναπληρωτή εκπαιδευτικού

Τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τον τρίτο κύκλο προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, καλύπτοντας αρκετά κενά, μετά το αρχικό “κράξιμο” για την Ειδική Αγωγή.

Ο κόσμος δεν γνωρίζει τη διαδικασία, ούτε τους πίνακες, μόρια και όσα χρειάζονται για να βρεθεί ένας αναπληρωτής σε σχολείο.

Αυτοί οι εκπαιδευτικοί, οι περισσότεροι με οικογένειες, αναγκάζονται να δηλώσουν όλες τις περιοχές της Ελλάδας, ώστε να διδάξουν σε κάποιο σχολείο. Έτσι λοιπόν κάποιος φυσικός από την Άρτα μπορεί να βρεθεί στο Λασίθι ή νηπιαγωγός στην Ειδική Αγωγή από το Αίγιο ίσως καταλήξει στην Αλεξανδρούπολη,  για να αναλάβει το τμήμα ένταξης νηπίων. Η ζωή τους είναι σαν αυτή των νομάδων παλαιότερων εποχών, μόνο για να μπορέσουν να βιοποριστούν αυτοί και οι οικογένειές τους, ενώ πρέπει να νοικιάζουν σπίτια με ποσά που αγγίζουν μισό μισθό στις περιοχές που τους έστειλε το “draft” του Υπουργείου.

Από τη μια ομάδα στην άλλη 

Τι γίνεται όμως όταν οι αναπληρωτές δεν καλύπτουν κενά που υφίστανται στα σχολεία λόγω μη πρόσληψης μονίμου προσωπικού, αλλά συναδέλφους τους, οι οποίοι έχουν άδεια λόγω ασθενείας ή εγκυμοσύνης ή κάποιου προσωρινού κολλήματος, που δεν θα διαρκέσει όλη τη σχολική χρονιά;

Τότε οι αναπληρωτές μπορεί να βρεθούν σε σχολεία π.χ. 400 χιλιόμετρα από το σπίτι τους, νοικιάζοντας σπίτι για δύο μήνες ή δύο εβδομάδες και μετά η Διεύθυνση Εκπαίδευσης της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας να τους στέλνει σε οποιοδήποτε σημείο του συγκεκριμένου νόμου υπάρχει κενό, ακόμα και για λίγες ημέρες.

Μπορεί να περάσουν όλη τη σχολική σεζόν πηγαίνοντας δεκαπενθήμερα, από τη μια μονάδα στην άλλη.

Σκεφτείτε, ότι μπορεί τα σπίτια που νοικιάζουν να απέχουν αρκετά χιλιόμετρα από τη νέα μονάδα που τοποθετούνται ή να χρειαστεί να ξαναμετακομίσουν εξαιτίας της απόστασης, με τα έξοδα να γιγαντώνονται και τον μισθό να μην είναι αρκετός.

Αυτή λοιπόν είναι μια ακόμα παθογένεια του εκπαιδευτικού συστήματος, στην οποία οφείλει να ενσκήψει το Υπουργείο και οι αρμόδιοι ώστε να διορθωθεί. Και αν υπάρχει βούληση, λύση θα βρεθεί σε μια ευρωπαϊκή χώρα εν έτει 2023.

ΒΝΝΔ