Η Γαλλία δεν θα συμμετάσχει στον αμερικανοβρετανικό συνασπισμό για επιθέσεις εναντίον των Χούθι

Η Γαλλία «αποφάσισε να μην συμμετάσχει» στις αεροπορικές επιθέσεις του αμερικανοβρετανικού συνασπισμού εναντίον των Χούθι της Υεμένης, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Η Γαλλία αποφάσισε να μην ενταχθεί σε έναν συνασπισμό που εξαπολύει προληπτικά πλήγματα εναντίον των Χούθι στο έδαφός τους. Γιατί; Επειδή ακριβώς επιδιώκουμε με τη στάση μας να αποφύγουμε οποιαδήποτε κλιμάκωση», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη τύπου, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα δεν είναι «στρατιωτικής» αλλά «διπλωματικής» φύσεως.

Νωρίτερα, οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση εναντίον του ελληνόκτητου φορτηγού πλοίου «Zografia» που κατευθυνόταν προς το Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία ανακοίνωσε πως οι Χούθι στόχευσαν το πλοίο «Zografia» με αντιπλοϊκούς πυραύλους που «πέτυχαν τον στόχο τους». Προειδοποίησε μάλιστα πως οι Χούθι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις για «να υπερασπιστούν την Υεμένη» και να εκφράσουν «αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό».

Το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο με σημαία Μάλτας χτυπήθηκε καθώς έπλεε 76 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμανιού Σαλίφ της Υεμένης. Ανήκει στην εταιρεία Vulcanus Technical Maritime Enterprises, με έδρα τον Πειραιά.