Θα πάρει πίσω τις διαγραφές ο Στ. Κασσελάκης; Οι πρώτες αποφάσεις της Επιτροπής Δεοντολογίας

Άκης Κυριακόπουλος 

Θέμα άρσης της εισήγησης για τέσσερις διαγραφές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (Τζουμάκας, Φίλης, Βίτσας και Σκουρλέτης) έθεσε στον Στέφανο Κασσελάκη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη συνάντησή τους στην Κουμουνδούρου.

Ο επικεφαλής της Ομπρέλας έσπευσε να δημοσιοποιήσει το αιτημά του λέγοντας αμέσως μετά τη συνάντηση τα εξής: «Είχαμε μια συνάντηση σε καλό κλίμα. Του εξήγησα όμως ότι για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, τα σχέδια που έχει, τα σχέδια που έχω, δεν μπορούν να γίνουν σε καλό κλίμα όσο υπάρχουν οι απειλές για διαγραφές. Να το λύσει αυτό. Με άκουσε με θετικό τρόπο». «Θα δούμε τι θα κάνει, αν το λύσει αυτό θα είμαστε σε καλύτερη θέση για να συζητήσουμε και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο πιθανή ή όχι είναι η ενότητα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, του είπε πως «θα μεριμνήσει» για το ζήτημα.

Συνεπώς, το ερώτημα που τίθεται ευθέως, μετά τα παραπάνω είναι: Ο Στ. Κασσελάκης θα αποσύρει την πρότασή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας, για διαγραφή των τεσσάρων;

Οι πληροφορίες του «XT» από αξιόπιστες πηγές της Κουμουνδούρου, είναι ότι ο Στ. Κασσελάκης δεν προτίθεται να πάρει πίσω τις διαγραφές. Και αυτό για τέσσερις λόγους:

  • Γιατί όντως πιστεύει ότι τα συγκεκριμένα στελέχη ξεπέρασαν τα όρια της κριτικής, όπως ανέφερε και στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου.
  • Θα υφίστατο ανεπανόρθωτο πλήγμα το ηγετικό προφίλ του, αν υπαναχωρούσε σε μια τόσο βαριά απόφαση και θα φαινόταν ότι βρίσκεται σε κομματική ομηρεία.
  • Θα δυσαρεστούσε σφόδρα, μεγάλο αριθμό υποστηρικτών του, που θεωρούν πρωτεύουσα την απομάκρυνση στελεχών, τα οποία υπονομεύουν τη νέα ηγεσία, όπως είχαν πράξει και με την προηγούμενη.
  • Γνωρίζει ότι η όποια συμφωνία «κατάπαυσης του πυρός», θα ήταν περιορισμένης διάρκειας, με την εσωκομματική αντιπολίτευση έτοιμη να την σπάσει ανά πάσα στιγμή,
    αρχίζοντας ξανά τις δημόσιες επιθέσεις.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας

Επί του πρακτέου, για να ισχύσουν οι τέσσερις διαγραφές θα πρέπει απαραίτητα να τις εγκρίνει η δεκαπενταμελής Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδρίασε χθες (27/10) για το θέμα.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διαγραφεί μέλος ή να ανασταλεί η ιδιότητά του», δήλωσε χαρακτηριστικά το μέλος της επιτροπής, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Μιχάλης Σπουρδαλάκης.

Για μια τέτοια απόφαση απαιτείται πλειοψηφία 2/3, δηλαδή να ψηφίσουν υπέρ της διαγραφής τα 10 από τα 15 μέλη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι της ψηφοφορίας στην Επιτροπή Δεοντολογίας, επιβάλλεται να προηγηθεί έρευνα για τις καταγγελίες, της οποίας ο χρόνος είναι άγνωστος.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας ορίστηκαν τέσσερις τριμελείς ομάδες, μία για κάθε πρόσωπο που παραπέμπεται, οι οποίες θα αξιολογήσουν τα δεδομένα και θα προχωρήσουν σε εισηγήσεις. Οι ομάδες θα μελετήσουν το υπάρχον υλικό, ενώ θα κληθούν και οι παραπεμπόμενοι.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Δεοντολογίας,  αποφάσισε με πλειοψηφία 10 – 5 την παραπομπή στην Κεντρική Επιτροπή των υποθέσεων των Στέφανου Τζουμάκα, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα.

Σύμφωνα με το Καταστατικό και τον Κανονισμό Λειτουργίας της Επιτροπής Δεοντολογίας, παραπομπή στην Κ.Ε για έκφραση γνώμης γίνεται μόνο για την περίπτωση επιβολής των ποινών:

α) της αναστολής της κομματικής ιδιότητας μέχρι ένα έτος και

β) της διαγραφής.

Πήγες της Κουμουνδούρου σχολίασαν ότι δεν τοποθετούνται επί εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων, πολλώ δε μάλλον πριν λάβουν επίσημα γνώση του σχετικού διαβιβαστικού εγγράφου της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν δε, ότι σε κάθε περίπτωση θα τηρηθούν απαρέγκλιτα το Καταστατικό και ο Κανονισμός Λειτουργίας της Επιτροπής Δεοντολογίας του Κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ 

Στ. Κασσελάκης: Πώς έφτασε στην απόφαση να θέσει εκτός ΣΥΡΙΖΑ τους τρεις της Ομπρέλας