Γενική απεργία: Χωρίς μετρό η Αθήνα-Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα 17 Απριλίου  η χώρα, λόγω της 24ωρης  πανελλαδικής απεργίας της  ΓΣΕΕ.

Στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης η ΓΣΕΕ έχει απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας διαμαρτύρεται για το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα νοικοκυριά και ζητεί αύξηση των μισθών πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων νοικοκυριών.

Η ΓΣΕΕ διεκδικεί άμεση επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση συλλογικών συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ.).

Ζητεί επιπλέον αυστηρό θεσμικό έλεγχο και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα με την ουσιαστική ενίσχυση της επιτροπής ανταγωνισμού, καθώς και πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Οι μετακινήσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής διεξάγονται σήμερα μετ’ εμποδίων, λόγω της συμμετοχής εργαζομένων στα ΜΜΜ στη γενική απεργία.

Ειδικότερα, ακινητοποιημένοι θα μείνουν σήμερα οι συρμοί του μετρό, του προαστιακού και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.

Τα αστικά λεωφορεία αναμένεται να κινηθούναπό τις 9:00 ως τις 21:00 λόγω στάσεων εργασίας (από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 και από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας). Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται μετά τις 10:00 ενώ τα τελευταία δρομολόγια θα αναχωρήσουν από τις 20:00 ή νωρίτερα.

Κανονικά αναμένεται να κινηθούν ταλεωφορεία στις γραμμές του ΟΑΣΑ τις οποίες έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ.

Αναστολές και τροποποιήσεις στα δρομολόγια σε όλο το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού, ανακοίνωσε η Hellenic Train, λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών στη σημερινή απεργία.

Στάση εργασίας έχει εξαγγείλει και το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής από τις 5.00 το πρωί έως τις 15.00. Οι αυτοκινητιστές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα γραφεία του ΣΑΤΑ στις 10 το πρωί.

Στην απεργία της ΓΣΕΕ συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με τα πλοία να μένουν σήμερα δένουν στα λιμάνια έως τις 24.00.