Διμερής συνεκπαίδευση Ελλάδας – ΗΠΑ

Από την Δευτέρα 8 έως την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024, και στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και Η.Π.Α., πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ διμερής συνεκπαίδευση, στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας και της Πιερίας.

Η συνεκπαίδευση, η οποία είναι τύπου LIVEX/FTX (Live Exercise/Field Training Exercise), επικεντρώθηκε στην σχεδίαση και διεξαγωγή αντικειμένων αμφίβιων επιχειρήσεων και εκτέλεσης συνδυασμένων πυρών υποστήριξης. Κατά την διάρκειά της, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια, τα οποία συνέβαλαν στην ενίσχυση της συνέργειας, στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας, καθώς και στην βελτίωση του επιπέδου συναντίληψης και διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ελληνικών και Αμερικανικών συμμετεχουσών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην συνεκπαίδευση από Ελληνικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό και μέσα του ΓΕΣ και της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, ενώ από Αμερικανικής πλευράς προσωπικό και μέσα της 26th Marine Expeditionary Unit (MEU).

H εν λόγω δραστηριότητα αποδεικνύει εμπράκτως την άριστη σχέση Ελλάδος και Η.Π.Α. σε στρατιωτικό επίπεδο και την συνεχή αναβάθμιση της συνεργασίας τους με σκοπό την υποστήριξη της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.